Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kody błędów ...

Featured Replies

Napisano

Za co odpowiedzialne są poniższe kody ? W nowo zakupionej G nie są już aktywne, ale ciekawość mnie zżera ?

79174198.jpg

Obecnie jest:

53499220.jpg

Napisano

0380 - uszkodzenie w obwodzie przekaźnika świec żarowych.

1540 - uszkodzenie po drodze między ECU i modułem chłodzenia.

1811 - uszkodzenie po drodze między ECU i modułem ABS-u.

17 - wał silnika się nie obraca wink.gif

Napisano
  • Autor

> 0380 - uszkodzenie w obwodzie przekaźnika świec żarowych.

> 1540 - uszkodzenie po drodze między ECU i modułem chłodzenia.

> 1811 - uszkodzenie po drodze między ECU i modułem ABS-u.

> 17 - wał silnika się nie obraca

Siłą rzeczy interesi mnie najbardziej ostatni - można na ludzki ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Odpal silnik to zniknie

Nie opowiadaj, że tak źle ze mną facepalm.gif

Napisano

> Nie opowiadaj, że tak źle ze mną

Oj tam znowu źle. Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystko wiedział. Niektóre sterowniki tak mają, że błąd braku obrotów występuje jak silnik nie pracuje wink.gif

Napisano
  • Autor

> Oj tam znowu źle. Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystko wiedział. Niektóre sterowniki tak

> mają, że błąd braku obrotów występuje jak silnik nie pracuje

Fachowy diagnosta z fachowym interface ... niezły duet hehe.gif

Dzięki za oświecenie.

Napisano

> Oj tam znowu źle. Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystko wiedział. Niektóre sterowniki tak

To prawda, ale warto rowniez sprawdzic, czy wal korbowy jest na miescu.... spineyes.gif

Pozdrawiam

Napisano

> To prawda, ale warto rowniez sprawdzic, czy wal korbowy jest na miescu....

> Pozdrawiam

Sugerujesz ze ktoś mógł go podkorbić ? hahaha.gif

Napisano
  • Autor

Teoria się nie sprawdziła. Dziś zrobiłem diagnostykę z włączonym silnikiem i nadal błąd widnieje. Czyżbym miał czterokołowca bez wału ? palacz.gif

Napisano

> Teoria się nie sprawdziła. Dziś zrobiłem diagnostykę z włączonym silnikiem i nadal błąd widnieje.

A obrotomierz działa? Czy parametrach bieżących widać prawidłowe obroty silnika? Bardzo często informacja o prędkości obrotowej jest brana z układu zapłonowego. Pewnie jak zwykle kabelek gdzieś nie łączy ...

Zakładam, że błąd wykasowałeś a on powrócił po następnym odpaleniu silnika?

Edit: Trochę nie dawało mi spokoju oznaczenie tego błędu. Jakieś takie zupełnie nie jak OBD. Jeśli dobrze widzę to diagnozujesz układ chłodzenia. To dosyć ciekawe, wygląda na to, że sprawa zupełnie nie związana obrotomierzem. Trzeba pogmerać w schematach, widać sygnał obrotów jest po coś potrzebny do układu chłodzenia. Eh ta technika, człowiek się gubi.

Napisano
  • Autor

> A obrotomierz działa? Czy parametrach bieżących widać prawidłowe obroty silnika? Bardzo często

> informacja o prędkości obrotowej jest brana z układu zapłonowego. Pewnie jak zwykle kabelek

> gdzieś nie łączy ...

> Zakładam, że błąd wykasowałeś a on powrócił po następnym odpaleniu silnika?

tak, obrotomierz działa. Istotnie, błąd powrócił po ponownym odpaleniu auta.

Napisano

> tak, obrotomierz działa. Istotnie, błąd powrócił po ponownym odpaleniu auta.

Sprawdziłem schematy i faktycznie sygnał od prędkości trafia do modułu A503, który jest sterownikiem chłodzenia i klimatyzacji. Tyle tylko, że ten sygnał jest wspólny dla obrotomierza i sterownika chłodzenia, a skoro obrotomierz działa, to nie zostaje zbyt wiele możliwości ... Czy Astra G nie ma czasem osobnej kontrolki od układu chłodzenia?

PS Chciałem brać sygnał obrotomierza z układu zapłonowego w dieslu mlot.gif Co to piątek robi z człowiekiem

Napisano
  • Autor

> Sprawdziłem schematy i faktycznie sygnał od prędkości trafia do modułu A503, który jest

> sterownikiem chłodzenia i klimatyzacji. Tyle tylko, że ten sygnał jest wspólny dla

> obrotomierza i sterownika chłodzenia, a skoro obrotomierz działa, to nie zostaje zbyt wiele

> możliwości ... Czy Astra G nie ma czasem osobnej kontrolki od układu chłodzenia?

> PS Chciałem brać sygnał obrotomierza z układu zapłonowego w dieslu Co to piątek robi z

> człowiekiem

Wszyscy już odliczamy do 16:00 i piwo.gif

Astra G ma osobną kontrolkę, ale i ona nie zwraca żadnej informacji hmm.gif

Napisano

> Wszyscy już odliczamy do 16:00 i

> Astra G ma osobną kontrolkę, ale i ona nie zwraca żadnej informacji

Ostatnio trochę czytałem o tym silniku (Y20DTH) i pompach wtryskowych. Powiem szczerze że się nie znam i nie wiem czy to ma związek ale gdzieś w jakimś artykule było napisane że ten silnik ma czujnik położenia wału korbowego oraz czujnik położenia wałka(czy tam obrotów) w pompie. I samochód gdy ma walnięty czujnik na wale może brać zastępczo sygnał z czujnika pompy ale nie odwrotnie. Czyli przy walniętym czujniku na wale pojedziesz bo ten z pompy wtryskowej daje sygnał ale jak padnie w pompie to już lipa...

Napisano

> Teoria się nie sprawdziła.

Wiedziałem, że tak będzie, musiało coś być wink.gif

W takim razie moduł chłodzenia nie dostaje sygnału na pinie 13 złącza X63 (to jest - o ile się nie mylę, to bliżej zderzaka).

Oblukaj wtyczkę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.