Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prędkościomierze w Uniaku

Featured Replies

Napisano

Jak to jest licznikami, a dokładniej prędkościomierzami do Uno.

Ponieważ mój cyfrowy obrotek coś ostatnio wariuje, zastanawiam się nad zmianą całego zespołu wskaźników.

Czy wskazania prędkościomierza dla poszczególnych liczników różnią się?

S do 180 km/h

S do 200 km/h

SX do 180 km/h

SX do 200 km/h

TD do 200 km/h

T do 240 km/h

Palio/Siena do 200 km/h

Palio/Siena do 220 km/h

Te ze Sieny mogą inaczej pokazywać, bo autka te były fabrycznie na kołach 14-to calowych, a nie jak UNO na 13-tkach, ale niech się wypowiedzą Ci, co mają zamontowane paliowe wskaźniki, albo zegary z UT w fajerkach.

Obecnie mam licznik do 200 km/h, który zawyża. Nie będę pisał ile, ani wrzucał przykładowych fotek, bo jeszcze roztargniony moderator potraktuje to jako chwalenie się (a nie miałbym czym się chwalić, bo fotkę mam z wcale nie największą prędkością, tylko okrągłym przebiegiem, a że akurat wtedy wskazówka była prawie poziomo to już przypadek wink.gif )

Napisano

wszystkie prędkościomierze w uno maja takie samo Gyro przez co pokazują dokładnie taką samą prędkość, warto jest tutaj zwrócić uwagę na fakt, że wszystkie te prędkościomierze zawyżają prędkość aktualną o dobre 10km

Napisano

> wszystkie prędkościomierze w uno maja takie samo Gyro przez co pokazują dokładnie taką samą

> prędkość, warto jest tutaj zwrócić uwagę na fakt, że wszystkie te prędkościomierze zawyżają

> prędkość aktualną o dobre 10km

Hmm odkąd mam sx-owskie blaty pokazuje raczej tak samo i dystans też bo sprawdzałem na znanych mi trasach - obrotek to już inna broszka bo według niego silnik sie kręci jak "szlifierka Hondy" grinser006.gif.

Ale np. w czerwonym jest wsadzony licznik z dziennymi z 1.4 i jestem pewny na 100% że przekłamuje o 10, jak nie więcej km

Napisano
  • Autor

> wszystkie prędkościomierze w uno maja takie samo Gyro przez co pokazują dokładnie taką samą

> prędkość, warto jest tutaj zwrócić uwagę na fakt, że wszystkie te prędkościomierze zawyżają

> prędkość aktualną o dobre 10km

Z tego co zauważyłem, to zawyżają o około 10%, przynajmniej w odniesieniu do GPSów. Jak jechałem 100 - GPS pokazywał ciut ponad 90, setka na GPSie była przy 111, a przy prędkościach rzędu 180 licznikowe, GPS pokazywał 160-162 (i tak za dużo jak na Uno wink.gif )

Napisano

Ktoś dawał tu kiedyś jakiś program co wprowadzało sie opony/felgi seria i te co teraz się ma i policzyło mi że przy pewnej prędkości wink.gif przekłamywał mi licznik o jakieś 9 km/h smile.gif więc tak jakoś w normie

Napisano

nie program a stronę...

a co do prędkości, na zestawie opon 155/65 r14 licznik oryginalny z uno 1.0 fire pokazuje z dokładnością do 1%... a są to opony wyższe od oryginałów (135/80 r13) o blisko 1,5 cm.

co do sieny to pisze że jeden giro (obrót) to 1 metr, uniak ma 1 giro = 0,952 metra... policz to sobie. odczytane z obu liczników bo mam je akurat na nogach

Napisano

Ja podam ciekawy przykład zauważony na liczniku z Poloneza...

sprawdzane z GPSem...

Do prędkości około 60 km/h licznik pokazuje mniej niż się jedzie...

między około 60 a 100 pokazuje tyle ile GPS

powyżej 100 licznik pokazuje więcej niż się jedzie naprawdę

Gyro ma podane przełożenie 1.000

Napisano
  • Autor

> nie program a stronę...

> a co do prędkości, na zestawie opon 155/65 r14 licznik oryginalny z uno 1.0 fire pokazuje z

> dokładnością do 1%... a są to opony wyższe od oryginałów (135/80 r13) o blisko 1,5 cm.

No troszke wyższe

na 135/80R13 średnicę Masz 546.2 mm, a na 155/65R14 557.1 mm.

Według kalkulatora powinien zawyżać 1,96%. Skoro fabrycznie ustawia się tak, aby lekko zawyżał, to ten powinien więcej niż lekko.

U mnie na kółkach 175/70R13 przekłamanie jest takie, że jak w kalkulator jako wzorcowe wpiszę 135/70R13 to sie mniej więcej zgadza

> co do sieny to pisze że jeden giro (obrót) to 1 metr, uniak ma 1 giro = 0,952 metra... policz to

> sobie. odczytane z obu liczników bo mam je akurat na nogach

Różnica średnicy (a raczej stosunek) pomiędzy kołami

135/70R13 a 175/70R13 jest 0,902, a 135/80R13 a 175/70R13 to 0,949, więc blisko i taki sienowski może pokazywać dobrze. Bedę musiał sprawdzić smile.gif

Z resztą zgadzać by się mogło. Jeśli Siena ma standardowo 165/65R14, to różnica pomiędzy jej kołami a moimi obecnymi to 0,89% smile.gif

Napisano

Teraz trzeba jeszcze wziąść pod uwagę wysokość bieżnika jaka aktualnie jest na oponach...

Pozatym opony o takim samym rozmiarze ale innych porducentów potrafią się znacząco różnić wysokością!

Napisano

Nie wiem ja to jest w porównaniu MkI do MkII i niestety nie pamiętam jak wyglądała sprawa zawyżania/zaniżania w moich ori zegarach, ale obecnie na UT-owych wskazanie prędkości mam prawie idealne. Zwiększone o 1 może 2km w każdym zakresie prędkości. Opony seria 135/80.

Napisano

a U mnie przy 90 km/h jest tak samo jak GPs

przy 100 km)licznikowo) a na gps 106 km/h przy 120 km/h a na gps 135 km/h. Chyba norma.

Napisano

> a U mnie przy 90 km/h jest tak samo jak GPs

> przy 100 km)licznikowo) a na gps 106 km/h przy 120 km/h a na gps 135 km/h. Chyba norma.

To trochę dziwne, że licznik zaniża hmm.gif powinien zawyżać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.