Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Urzad Celny

Featured Replies

Napisano

Jak tam zalatwic sprawy ze sprowadzonym pojazdem? jakie clo sie placi? z kiedy ma byc przelicznik?

Napisano

> Jak tam zalatwic sprawy ze sprowadzonym pojazdem? jakie clo sie placi? z kiedy ma byc przelicznik?

za 30-40zl pani z agencji celnej wypelni Ci dokumenty wiec nie warto sobie zawracac tym glowy jesli nie ma sie pojecia smile.gif

Napisano

> Jak tam zalatwic sprawy ze sprowadzonym pojazdem? jakie clo sie placi? z kiedy ma byc przelicznik?

przeczytaj jeszcze raz to co napisałes i zastanów sie czy ktokolwiek wie o co pytasz? jakim pojazdem? sprowadzonym skąd? przelicznik czego?

Napisano

jak kolega wyzej napisal:

masz duzo zaleznosci tj clo placi sie od wieku auta, pojemnosci, itd,

ja ostatnio zalatwialem papiery bratu - obojetnie jakiej kwoty kupna nie podasz, i tak celnik powie ze jest zanizona facepalm.gif

wyrabialem 2 dni, troche bieganiny po wsi jest wiec warto rozwazyc czy nie lepiej zaplacic te 30-40 zl i miec spokoj,

Napisano

3.1% do 2000 cm3 i chyba 18.5 % powyżej 2000 cm3 przeliczasz po kursie z dnia kiedy auto przekroczyło granice RP

Napisano

> jak kolega wyzej napisal:

> masz duzo zaleznosci tj clo placi sie od wieku auta, pojemnosci, itd,

> ja ostatnio zalatwialem papiery bratu - obojetnie jakiej kwoty kupna nie podasz, i tak celnik powie

> ze jest zanizona

> wyrabialem 2 dni, troche bieganiny po wsi jest wiec warto rozwazyc czy nie lepiej zaplacic te 30-40

> zl i miec spokoj,

wydaje mi się że płaci się tylko od pojemnosci i od ceny na umowie

Napisano

Ja dodam jeszcze, że agencja celna może mieć opcje "pełnej obsługi" tzn. robią ksero dokumentów auta, podpisujesz odpowiednie papiery i idziesz do domu po jakimś czasie zjawiasz się kolejny raz regulujesz cło + 100 zł za usługę i załatwione.

Napisano

> wydaje mi się że płaci się tylko od pojemnosci i od ceny na umowie

pardon, calkiem mozliwe, teraz sam sie zakrecilem

a co do aut pow 2000ccm to wszystkie sa przewaznie "bite" grinser006.gif

Napisano

> za 30-40zl pani z agencji celnej wypelni Ci dokumenty wiec nie warto sobie zawracac tym glowy

> jesli nie ma sie pojecia

ja tam uważam że to było najszybciej zarobione 30...40zł samodzielnie ...

bez kłopotu wypełniłem w 15 minut w domku przed kompem panic.gifskromny.gif

Napisano

> ja tam uważam że to było najszybciej zarobione 30...40zł samodzielnie ...

> bez kłopotu wypełniłem w 15 minut w domku przed kompem

nie wiem jak w innych miastach ale w Warszawie są powieszone wzory pism i wszystko jest opisane jak wypełnic i policzyć, mi to zajęło około 10 minut skromny.gif

Napisano
  • Autor

> 3.1% do 2000 cm3 i chyba 18.5 % powyżej 2000 cm3 przeliczasz po kursie z dnia kiedy auto

> przekroczyło granice RP

a to przepraszam bardzo na jakiej podstawie nalezy ustalic? bo umowa jest dawna... a auto paletalo sie w kraju posrednim przez ponad rok confused.gif

Napisano
  • Autor

> jak kolega wyzej napisal:

> masz duzo zaleznosci tj clo placi sie od wieku auta, pojemnosci, itd,

wieku?

> ja ostatnio zalatwialem papiery bratu - obojetnie jakiej kwoty kupna nie podasz, i tak celnik powie

> ze jest zanizona

2 lata temu smiesznie niska przeszla..... teraz mam na umowie nawet zawyzona...

> wyrabialem 2 dni, troche bieganiny po wsi jest wiec warto rozwazyc czy nie lepiej zaplacic te 30-40

> zl i miec spokoj,

raz juz wypelnialem sam, ale bylo to pare lat temu....

Napisano
  • Autor

> przeczytaj jeszcze raz to co napisałes i zastanów sie czy ktokolwiek wie o co pytasz? jakim

> pojazdem? sprowadzonym skąd? przelicznik czego?

z Holandii, widze ze Tylko Ty nie zrozumiales zlosnik.giftongue.gif

Napisano

> wieku?

no ktos wyzej napisal ze nie - ja glowy nie dam - nie pamietam

> 2 lata temu smiesznie niska przeszla..... teraz mam na umowie nawet zawyzona...

ta zmienili przepisy, szlo o ekologie i o to by zlomy nie jezdzily po polsce (tu tez nie jestem pewien), ale wyszlo jak wyszlo

> raz juz wypelnialem sam, ale bylo to pare lat temu....

spoko nie ma filozofii sa gotowe druczki, wszystko zalatwisz w 2 dni, clo recykling i przeglad w jeden, a na drugi dzien oplata skarbowa wraz z rejestracja

tylko zebynie biegac po pokojach jak u mnie w chojnicach - pokseruj sobie dokumenty

Napisano
  • Autor

> no ktos wyzej napisal ze nie - ja glowy nie dam - nie pamietam

> ta zmienili przepisy, szlo o ekologie i o to by zlomy nie jezdzily po polsce (tu tez nie jestem

> pewien), ale wyszlo jak wyszlo

> spoko nie ma filozofii sa gotowe druczki, wszystko zalatwisz w 2 dni, clo recykling i przeglad w

> jeden, a na drugi dzien oplata skarbowa wraz z rejestracja

> tylko zebynie biegac po pokojach jak u mnie w chojnicach - pokseruj sobie dokumenty

no z tego co pamietam to w lodzi czeka sie z tydzien w celnym....

a jest to jakis problem jeslu umowa KS jest z zeszlego roku?

Napisano

> ja tam uważam że to było najszybciej zarobione 30...40zł samodzielnie ...

> bez kłopotu wypełniłem w 15 minut w domku przed kompem

Autor watku nie odroznia nawet cla od podatku akcyzowego wiec lepiej niech ta sprawe powierzy komus kto sie na tym zna.

Napisano

> no z tego co pamietam to w lodzi czeka sie z tydzien w celnym....

> a jest to jakis problem jeslu umowa KS jest z zeszlego roku?

no w zasadzie nie, ale chodzi o to, kiedy przekroczyłeś granicę bo od jej przekroczenia masz obowiązek podatkowy. ( chyba 14 dni na złożenie deklaracji )

Napisano
  • Autor

> no w zasadzie nie, ale chodzi o to, kiedy przekroczyłeś granicę bo od jej przekroczenia masz

> obowiązek podatkowy. ( chyba 14 dni na złożenie deklaracji )

auto bylo w kraju trnzytowym przez rok, granice przekroczylem 3 dni temu zlosnik.gif tylko jak to udowodnic w UC?

Napisano
  • Autor

> Autor watku nie odroznia nawet cla od podatku akcyzowego wiec lepiej niech ta sprawe powierzy komus

> kto sie na tym zna.

jak zwal tak zwal - haracz zlosnik.gif

Napisano

> auto bylo w kraju trnzytowym przez rok, granice przekroczylem 3 dni temu tylko jak to udowodnic w

> UC?

powiedz ze zapłaciłeś zaliczkę a auto odebrałes dopiero teraz jak dozbierałeś resztę kasy.

Napisano

> auto bylo w kraju trnzytowym przez rok, granice przekroczylem 3 dni temu tylko jak to udowodnic w

> UC?

pisze się oświadczenie, jak napiszesz w nim, że pracowałęś za granicą gdzie miałeś auto mogą zażądać np umowy o prace, rachunku czego kolwiek do potwierdzenia tego.

Napisano

> z Holandii, widze ze Tylko Ty nie zrozumiales

tak tak, zwłaszcza, ze pytasz o cło a inni wypisują o akcyzie i to i tak nie kompletnie.

Napisano

> wydaje mi się że płaci się tylko od pojemnosci i od ceny na umowie

to Ci sie tylko wydaje. Od ceny na umowie płaci sie teoretycznie a praktycznie płaci sie od wartości auta z katalogu Eurotax czy jakoś, cena samochodu UC średnio interesuje (nagminna praktyka z zaniżaniem). Są dwie stawki akcyzy, cła nie ma, przecież to UE

> 3.1% do 2000 cm3 i chyba 18.5 % powyżej 2000 cm3 przeliczasz po kursie z dnia kiedy auto przekroczyło granice RP

druga stawka akcyzy to 18,6%

Napisano

> UC?

nie ma jak tego udowodnić, datę przekroczenia granicy się deklaruje

Napisano

> to Ci sie tylko wydaje. Od ceny na umowie płaci sie teoretycznie a praktycznie płaci sie od

> wartości auta z katalogu Eurotax czy jakoś, cena samochodu UC średnio interesuje (nagminna

> praktyka z zaniżaniem). Są dwie stawki akcyzy, cła nie ma, przecież to UE

> druga stawka akcyzy to 18,6%

mi nie brali z eurotaxu, wpisałem w miarę normalną cenę i poszło zlosnik.gif

Napisano

> mi nie brali z eurotaxu, wpisałem w miarę normalną cenę i poszło

"w miarę normalną" - słowo klucz. Kiedyś nie mieli prawa zakwestionowac ceny z umowy, teraz jest już inaczej

Napisano

> "w miarę normalną" - słowo klucz. Kiedyś nie mieli prawa zakwestionowac ceny z umowy, teraz jest

> już inaczej

dokładnie, dla tego nie kombinowałem bo wiedziałem że to nie przejdzie.

Napisano
  • Autor

> to Ci sie tylko wydaje. Od ceny na umowie płaci sie teoretycznie a praktycznie płaci sie od

> wartości auta z katalogu Eurotax czy jakoś, cena samochodu UC średnio interesuje (nagminna

> praktyka z zaniżaniem). Są dwie stawki akcyzy, cła nie ma, przecież to UE

> druga stawka akcyzy to 18,6%

to stawke mam naszczescie ta nizsza, a auta nie ma w Eurotax zlosnik.gif

Napisano

> to stawke mam naszczescie ta nizsza, a auta nie ma w Eurotax

nie szkodzi i tak zweryfikują czy cena na umowie nie jest zaniżona, chociażby na podstawie allegro czy innych serwisów sprzedaży samochodów.

Napisano
  • Autor

> nie szkodzi i tak zweryfikują czy cena na umowie nie jest zaniżona, chociażby na podstawie allegro

> czy innych serwisów sprzedaży samochodów.

w allegro tez nie ma zlosnik.gif

wg zagranicznych cena powyzej sredniej

Napisano

> w allegro tez nie ma

> wg zagranicznych cena powyzej sredniej

strzela z kosmosu a jak nie bedzie Ci odpowiadac to sie odwolasz

Napisano

> za 30-40zl pani z agencji celnej wypelni Ci dokumenty wiec nie warto sobie zawracac tym glowy

> jesli nie ma sie pojecia

W sumie też tak zawsze robiłem, ale przy ostatnim aucie powiedziałem dość i teraz już wszystko robię i wypełniam sam, wbrew pozorom to nie takie trudne, wszystkie druki można znaleźć w internecie i spokojnie wypełnić w domu smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.