Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.5 i.e

Featured Replies

Napisano

Pytanie do ludzi którzy użytkują Uno z tym silnikiem. Jak się to sprawuje, jak z częściami i ile pali noPB ?

No i drugie pytanie to czy skrzynia w 1.5 jest ta sama jak w 1.4 ? Chodzi o montaż bo przełożenia to na pewno są inne.

Napisano

> Pytanie do ludzi którzy użytkują Uno z tym silnikiem.

> Jak się to sprawuje,

Nie narzekam choć poważny remont się trafił ale to ze starości

> jak z częściami

Nie miąłem specjalnych problemów hmm.gif

> i ile pali noPB ?

Czasami za dużo. devil.gifdrive.gifbut.gif

ale w trasie super, silny i elastyczny silnik i skrzynia pozwala wjezdzać nawet na duże góry na trójce z pelnym stanem,

po płaskim i ekonomicznej jeździe, czyli np. ze stałą prędkością i pełnym stanem spalanie z całej długości trasy miałem w granicach 5,2- 5,6 l/100 .

Ogólnie dużo lepiej się sprawuje niż każdy uniak z mniejszym silniczkiem ok.gif

> No i drugie pytanie to czy skrzynia w 1.5 jest ta sama jak w 1.4 ? Chodzi o montaż bo przełożenia

> to na pewno są inne.

Nie wiem nie przekładałem niewiem.gif

Napisano

> Pytanie do ludzi którzy użytkują Uno z tym silnikiem. Jak się to sprawuje, jak z częściami i ile

> pali noPB ?

Z częściami czasami jest tylko problem, bo mało kto wie że takie silnik był, większość problemów to niewiedza sprzedających części. Wszystko praktycznie co potrzebne jest do dostania. (oczywiście mowa o 1.5 SPi 149C1.000, bo do 1.5 MPi to już może być duuuży problem z niektórymi szczegółami). Spalania benzyny nie znam, ale gazu w syklu mieszanym przy ciężkiej dosyć nodze pali 8-9 litrów, w samym mieście w okolicach 10 bardziej. Na trasie można zejść przy ekonomicznej jeździe do 7 litrów LPG.

Co do samego silnika, tak jak kolega wyżej napisał, jest dosyć elastyczny, a skrzynia jest na tyle dobrze dobrana, że świetnie przyspiesza i ma w miarę wysoką prędkość maksymalną.

Jeszcze co do części, to sporo pasuje właśnie z 1.4, jak np. świece, filtr paliwa i oleju, kopułka i palec rozdzielacza, przewody WN, silnik krokowy, chłodnica itd. Na pewno pasek rozrządu i napinacz jest inny (chyba taki sam jak w Cromie 2.0) i jest sporo droższy bo kosztuje około 100zł (napinacz). Pasek klinowy jest jednorowkowy, a nie tak jak w 1.4 wielorowkowy i co za tym idzie inne jest kółko alternatora i pompy wody, a więc i te części są inne, termostat jest taki jak w 1.3T, inny jest kolektor dolotowy (wtrysk jest tak jakby obrócony o 180*), głowica ma innej średnicy zawory), pokrywa zaworów jest inna. W 1.5 czujnik Indukcyjny (od zapłonu) jest na kole pasowym, a w 1.4 jest na kole zamachowym (w obudowie skrzyni).

> No i drugie pytanie to czy skrzynia w 1.5 jest ta sama jak w 1.4 ? Chodzi o montaż bo przełożenia

> to na pewno są inne.

Skrzynia na 99% podejdzie z 1.4 do 1.5, czy odwrotnie to będzie problem z umiejscowieniem czujnika od zapłonu. Różnice są w przegubach, bo z tego co widziałem kilka 1.5 to większość ma przeguby wewnętrzne mokre (smarowane olejem ze skrzyni), a dopiero chyba w 1992 lub 1993 była zmiana i przeguby wewnętrzne były już oddzielone od skrzyni i smarowane smarem (suche przeguby), tak samo jak w 1.4. Ogólnie chyba wszystkie 1.4 mają przeguby wewnętrzne suche.

No i 1.5 ma sprzęgło takie jak 1.3Turbo czyli 190mm tarcza, a 1.4 ma sprzęgło z tarczą 180mm, stad się zastanawiam czy skrzynia od 1.4 wejdzie na sprzęgło i zamach z 1.5, ale jeżeli by zostawić sprzęgło z 1.4 to pewnie wszystko by grało, choć może i bez tego byłoby ok.

Napisano
  • Autor

Dzięki za rozjaśnienie tematu, na Twoją wypowiedź głównie czekałem smile.gif

W 1.4 też są wew. przeguby mokre. Chciałem wrzucic skrzynie z 1.5 do mojego 1.4, ale widzę że to raczej marna szansa będzie.

Napisano

> Dzięki za rozjaśnienie tematu, na Twoją wypowiedź głównie czekałem

> W 1.4 też są wew. przeguby mokre. Chciałem wrzucic skrzynie z 1.5 do mojego 1.4, ale widzę że to

> raczej marna szansa będzie.

Jeżeli byś dorobił miejsce na czujnik, w odpowiednim miejscu, to pewnie by grało wszystko. wink.gif A mając skrzynie na wierzchu to raczej nie byłoby trudne chyba. wink.gif No chyba że skrzynia byłaby od MPi to wtedy miejsce na czujnik od razu by było. wink.gif

A tak BTW to po co Ci skrzynia od 1.5? Twoja padła i taką masz do kupienia? Czy liczysz na inne przełożenia?

Napisano
  • Autor

Mam całe drugie auto, i w tym 1.5 skrzynia pracuje sporo lepiej i stad pytanie czy podpasuje do 1.4 bo w nim ta skrzynia to za dobra nie jest rotfl.gif

No i przy okazji przełożenia sporo dłuższe co nie ukrywam bardzo by się przydało.

Napisano

> Mam całe drugie auto, i w tym 1.5 skrzynia pracuje sporo lepiej i stad pytanie czy podpasuje do 1.4

> bo w nim ta skrzynia to za dobra nie jest

> No i przy okazji przełożenia sporo dłuższe co nie ukrywam bardzo by się przydało.

ja bym na twoim miejscu zrobił swap z 1.4 na 1.5

Napisano

> Mam całe drugie auto, i w tym 1.5 skrzynia pracuje sporo lepiej i stad pytanie czy podpasuje do 1.4

> bo w nim ta skrzynia to za dobra nie jest

> No i przy okazji przełożenia sporo dłuższe co nie ukrywam bardzo by się przydało.

A to ciekawe, bo wg jednej książki to przełożenia niektórych skrzyń od 1.4 i 1.5 są takie same. icon_rolleyes.gif

A jaką masz prędkość na V biegu przy 3krpm???

Tak jak już napisałem, kwestia dorobienia miejsca na czujnik. wink.gif

Napisano

> ja bym na twoim miejscu zrobił swap z 1.4 na 1.5

A to akurat świetny pomysł grinser006.gif, pod warunkiem, że silnik jest w dobrej kondycji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.