Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[f] włącznik wentylatora chłodnicy

Featured Replies

Napisano

Mam problem.

Padł mi włącznik wentylatora chłodnicy, bo w ogóle nie włączał dmuchawy. Teraz mam tak,że włącza dmuchawę, ale przez jakieś 2-3 sekundy woda i tak się gotuje i wychodzi korkiem, po tym czasie temp spada.. A włącznik mam tak jak stary <2 pinowy > http://www.opel-shop.pl/product_info.php?cPath=161_286&products_id=1327.

Wszystkie inne rzeczy grają: chłodnica drożna, termostat otwarty, pompa pracuje. A fakt że mam teraz wodę dystylowaną nie płyn chłodniczy ma coś do rzeczenia?

Napisano

Pewien jesteś, że termostat jest ok??

Ja u siebie miałem zacięty termostat i silnik mi się przegrzewał, chłodnica gorąca (bo jednak minimalny przepływ płynu był), ale temperatura jednak nie była dość wysoka aby odpalić termowłącznik, myślałem właśnie, że to on jest zepsuty bo wiatrak się nie odpalał. Po wymianie termostatu temperatura się elegancko ustabilizowała, a jakie było moje zdziwienie gdy w korku gdy silnik się zagrzał uruchomił się wiatrak a temperatura elegancko spadła.

PZDR VEN

Napisano

pierwsza rzecz:

link który podałeś dotyczy włącznika dla silników benzynowych a Ty masz w podpisie diesla... idea.gif

włączniki dla diesli mają z reguły niższą temp. załączania wink.gif

nie wiem czy link jest tylko poglądowy czy dokładnie taki włącznik kupiłeś hmm.gif

druga rzecz:

sama woda ,destylowana czy nie, ma niższą temp. wrzenia od płynu do chłodnic idea.gif

Napisano
  • Autor

> pierwsza rzecz:

> link który podałeś dotyczy włącznika dla silników benzynowych a Ty masz w podpisie diesla...

> włączniki dla diesli mają z reguły niższą temp. załączania

> nie wiem czy link jest tylko poglądowy czy dokładnie taki włącznik kupiłeś

> druga rzecz:

> sama woda ,destylowana czy nie, ma niższą temp. wrzenia od płynu do chłodnic

założyłem ten włącznik z linku, bo był taki sam. A wiesz jaki powinien być do mojego diezla? Jakiś link czy numer może?

Może i termostat, byłem na jeździe trzyma temperaturę na ok 90 stopni, a jak w korku podskoczy to włącza dmuchawę i spada temp. A jak w moim Oplowskim diezlu sie dobrać do termostatu?

Napisano

a przed wymianą włącznika jeździłeś na wodzie czy na płynie?

Napisano
  • Autor

> a przed wymianą włącznika jeździłeś na wodzie czy na płynie?

pół na pół

Oznaczenia z mojego starego włącznika: 10-07 100 95

A z tego co za późno włącza: 768 T 9G 100 95

Wie ktos o co tu chodzi?

Napisano

> A jak w moim Oplowskim diezlu sie dobrać do termostatu?

Termostat jest umieszczony w obudowie obok oslony rozrzadu, nad pompa wtryskowa, z przodu silnika. Wymiana trwa 10 minut...

Pozdrawiam

Napisano

> Wie ktos o co tu chodzi?

na sam początek wymień wodę na płyn wink.gif

Napisano
  • Autor

> na sam początek wymień wodę na płyn

Tak zaraz zrobię

Napisano
  • Autor

Wymieniłem wodę na płyn, woda się gotuje przez jakieś 2 sekundy po włączeniu dmuchawy , ale znacznie wolniej się nagrzewa i prawie można jeździć. Co jeszcze można sprawdzić?

Napisano

Termostat i korek zbiorniczka wyrownawczego...

Pozdrawiam

Napisano

> Wymieniłem wodę na płyn, woda się gotuje przez jakieś 2 sekundy po włączeniu dmuchawy , ale

> znacznie wolniej się nagrzewa i prawie można jeździć. Co jeszcze można sprawdzić?

wykonac test macajewa ktory zapewne potwierdzi walniecie termostatu

Napisano

> wykonac test macajewa ktory zapewne potwierdzi walniecie termostatu

To juz ponoc wykonal kolega, bardziej chodzi o stwierdzenie, czy termostat sie zacina i nie otwiera do konca...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> To juz ponoc wykonal kolega, bardziej chodzi o stwierdzenie, czy termostat sie zacina i nie otwiera

> do konca...

> Pozdrawiam

test macajewa przeprowadzałem i wypadł pozytywnie. Zostało mi podejrzenie że się nie otwiera do końca, czy jedyny test to wymiana termostatu? A może wyjąć termostat na jakiś czas i wtedy będę wiedział?

Napisano

Dobre rozwiazanie, szczegolnie, ze latwo wykonalne.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Dobre rozwiazanie, szczegolnie, ze latwo wykonalne.

> Pozdrawiam

Zrobiłbym to nawet jutro przed praca, ale pytanie - czy jest tam jakaś uszczelka pod tą kopułką gdzie się odkręca termostat, bo nic rano przed 10 nie kupie.

Napisano

Jest o -ring gumowy lub uszczelka papierowa, jak sie nie rozpadnie, to zalozysz ponownie. Przydaloby sie dodatkowo doszczelnic nawet silikonem.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

dziś wieczorem założyłem termostat, mam jutro trochę jeżdżenia to zobaczymy jak będzie.

Można jakoś sprawdzić ten stary? Np w garnku z gorącą wodą?

Zrobiłem test w garnku. Wrzuciłem go do garnka i się gotowało. Otworzył się dopiero po chwili gotowania a nie od razu. To normalne czy nie?

Napisano

> dziś wieczorem założyłem termostat, mam jutro trochę jeżdżenia to zobaczymy jak będzie.

> Można jakoś sprawdzić ten stary? Np w garnku z gorącą wodą?

> Zrobiłem test w garnku. Wrzuciłem go do garnka i się gotowało. Otworzył się dopiero po chwili

> gotowania a nie od razu. To normalne czy nie?

temp wrzenia wody ok 100* poczatek otwarcia term 92 . wynika ze powinien sie zaczyna sie otwierac tuz przed gotowaniem . pelne otwarcie 107*. sprawdz jeszcze raz ,tuz przed gotowaniem wyjmij i sprawdz czy zaczyna sie otwierzc . jak nie to walniety . napisalem ok 100* poniewaz nie jest stala . np w gorach woda wrze ciut szybciej niz na poziomiw morza .

to tyczy benzyny -diesle maja temostaty na nizsza temp otwarcia wiec sprawdz dokladnie . temp jest grawerowana

na term .

Napisano
  • Autor

Jeździłem dzisiaj z nowym termostatem cały dzień i wszystko gra. zeby.GIF

Napisano

> Jeździłem dzisiaj z nowym termostatem cały dzień i wszystko gra.

Jak przez kolejne dni bedzie ok, to problem rozwiazany. Nie zapomnij napisac za kilka dni, bo juz wiele watkow pozostalo bez ostatecznego rozwiazania.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Kończę wątek.

Wszystko grało, ale jednak ubywało płynu. Po namysłach sprawdziłem korek. I co się okazało, gdy naciskałem przewody od chłodnicy to powietrze wychodziło przez korek od zbiorniczka, a nie powinno. Wymieniłem korek za 10 zł i wszystko jest w porządku. Woda się gotowała bo nie miała podciśnienia.

Napisano

> Woda się gotowała bo nie miała podciśnienia.

Nadciśnienia wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.