Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Średnica przepustnicy 1.2 16v a 1.6 16v

Featured Replies

Napisano

Witam

Pytanko mam: jaka jest przepustnica standardowo w 1.2 16v a o ile większa jest w silniku 1.6 16v?

Zakładając z 1.6 czy wzrasta spalanie i czy jest to miarodajne w stosunku chyba do niezauważalnej poprawy osiągów (zakładając że silnik jest seryjny)?

Napisano

w 1.2 przepustnica ma 41mm a w 1.6 45mm ,spalanie raczej bez zmian , osiągi prawie niezauważalna zmiana

Napisano

> w 1.2 przepustnica ma 41mm a w 1.6 45mm ,spalanie raczej bez zmian , osiągi prawie niezauważalna

> zmiana

40mm i 46mm biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> 40mm i 46mm

heh czyli 6mm różnicy... w sumie to nie mało

jeśli jednak przy seryjnym 1.2 16v nie ma aż takiej różnicy to ciekawe jak to się ma lekko dłubniętym silniku, np. do tego wydech (kol 4-2-1) + przypuśćmy jakieś wałeczki....

tak sobie gdybam i rozważam włożenie do serii silnika z 1.6 ale nie wiem czy warto...

Napisano

po co pic z wiekszego kufla, jesli ciagle wlewasz tyle samo?

mapy cza poprawic, zeby to mialo rece i nogi.

Napisano

> Witam

> Pytanko mam: jaka jest przepustnica standardowo w 1.2 16v a o ile większa jest w silniku 1.6 16v?

> Zakładając z 1.6 czy wzrasta spalanie i czy jest to miarodajne w stosunku chyba do niezauważalnej

> poprawy osiągów (zakładając że silnik jest seryjny)?

Wymiana w seryjnym 1.2 16V nie ma sensu.

Przynajmniej u mnie przy maksymalnych obrotach i maks otwartej seryjnej przepustnicy w kolektorze nie ma podciśnienia, a więc dalsze poprawianie czegokolwiek przed kolektorem nie ma sensu.

Dopiero może z ostrym wałkiem i szerszymi kanałami dolotowymi coś tam by się przydało poprawić.

Najlepiej podłączyć sobie do kolektora wakuometr i wszystko będzie jasne.

Napisano

> Wymiana w seryjnym 1.2 16V nie ma sensu.

> Przynajmniej u mnie przy maksymalnych obrotach i maks otwartej seryjnej przepustnicy w kolektorze

> nie ma podciśnienia, a więc dalsze poprawianie czegokolwiek przed kolektorem nie ma sensu.

> Dopiero może z ostrym wałkiem i szerszymi kanałami dolotowymi coś tam by się przydało poprawić.

> Najlepiej podłączyć sobie do kolektora wakuometr i wszystko będzie jasne.

przestań takie głupoty pisać....

Napisano

> przestań takie głupoty pisać....

Jeżeli masz podciśnienie za maksymalnie otwartą przepustnicą, w seryjnym silniku, to czas zmienić filtr powietrza, a nie przepustnicę smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.