Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamiana oleju w silniku??? Czy warto???

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie,

czy można zamienić olej silnikowy który był używany do tej pory przez poprzedniego użytkownika (oryginalny olej Fordowski 5W30) na inny np na Mobil 1? Po prostu mam dostęp do tańszego Mobila, czy przez cały rok zalewacie Fordzika jednym olejem tzn 5W30?

Napisano

> Witam ponownie,

> czy można zamienić olej silnikowy który był używany do tej pory przez poprzedniego użytkownika

> (oryginalny olej Fordowski 5W30)

po co? Fordowski jest dobry i tani. Nie ma co wywazac otwartych drzwi.

Napisano

ale kolega napisał, że ma dostęp do tańszego Mobil 1...

wg uznania, ludzie mówią, że ford lubi forda, ja jeżdżę na fordowskim oleju i nie narzekam, auto mojej serce.gif też ford, jeździ na carlube i też jest dobrze...

A wieści gminne mówią, że ten olej forda to castrol czy mobil... nie wiem, w sumie strasznie drogi też nie jest.

Pozdrawiam

Napisano

> ale kolega napisał, że ma dostęp do tańszego Mobil 1...

> wg uznania, ludzie mówią, że ford lubi forda, ja jeżdżę na fordowskim oleju i nie narzekam, auto

> mojej też ford, jeździ na carlube i też jest dobrze...

> A wieści gminne mówią, że ten olej forda to castrol czy mobil... nie wiem, w sumie strasznie drogi

> też nie jest.

> Pozdrawiam

Obecna Formula F 5W-30 to produkt Castrola. ok.gif Dobry olej w bardzo dobrej cenie. Poniżej 100 zł za pięciolitrową bańkę kupowałem.

Napisano

> ale kolega napisał, że ma dostęp do tańszego Mobil 1...

tanszego niz Ford czy tanszego niz Mobil 1 w sklepie? Bo to duza roznica.

IMHO lac to co producent zaleca i nie kombinowac

Napisano
  • Autor

tańszy Mobil 1 ..... ale jak sie doczytałem to nie każdy Mobil 1 spełnia normy oleju Forda m.in. A1/B1??? Chyba zostanę przy fordowskim i nie robię zamieszania smile.gif

Napisano

> tańszy Mobil 1 ..... ale jak sie doczytałem to nie każdy Mobil 1 spełnia normy oleju Forda m.in.

> A1/B1??? Chyba zostanę przy fordowskim i nie robię zamieszania

Zostań, zostań bo naprawdę gra jest nie warta świeczki dla tych kilkunastu czy kilkudziesięciu złotych. ok.gif

Napisano

> po co? Fordowski jest dobry i tani. Nie ma co wywazac otwartych drzwi.

a co w sytuacji odwrotnej?

teraz mam zalany przez poprzedniego właściciela Mobil 1, czy bez szkody mogę przejść fordowski 5W30?

Napisano

> a co w sytuacji odwrotnej?

> teraz mam zalany przez poprzedniego właściciela Mobil 1, czy bez szkody mogę przejść fordowski

> 5W30?

jak nie masz miliona km to raczej bez problemow zlosnik.gif

to nie auto sprzed 20 lat, ze zmiana oleju powodowala katastrofe grinser006.gif

Napisano

> Jeszcze tylko jedno pytanie- czym się różni olej FORDA 5W30 z literką E czyli FORD FORMULA E i FORD

> FORMULA F (tylko tym że ten drugi jest niby nowszy)??? Znalazłem tą aukcję i się zastanawiam?

> http://allegro.pl/item1141842325_oryginalny_ford_formula_f_5w30_5l_od_kolegaberlin.html

E juz nie kupisz. Zostal zastapiony przez F

Inny producent i z tego co wiem inna baza. Roznicy nie widze. Tak samo jak nie widzialem ubytkow oleju w E tak samo nie widze w F. Cena pozostala taka sama - czyli ok 100-120 zł za 6 litrow

Napisano

To ja się dołączę.

W instrukcji Mondeo do 1.8 125KM Ford zaleca lanie oleju 5W-30 (wytłuszczone) lub 5W-40 w zależności od warunków temperaturowych.

Teraz pytanie - jeśli auto w dużym stopniu będzie eksploatowane na autostradach (np. 1500 km w ciągu doby i później miesiąc niemal postoju) to czy nie lepiej jednak zalewać tym 5W-40, który przynajmniej teoretycznie powinien być lepszy w wyższych temperaturach?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.