Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mechanizm zmiany biegów

Featured Replies

Napisano

Witam !

padł mi mechanizm zmiany biegów. Pytam ze strachem z oczach ile takie cudeńko może kosztować ?

czy warto szukać używek czy zainwestować połowę wartości samochodu w luksus eleganckiego komfortu zmiany biegów?

Pozdrawiam

Napisano

Chodzi Ci o cięgna czy o coś w skrzyni biegów?

Jeśli cięgna to się je wymienia, jeśli to coś w skrzyni to znajdź używaną skrzynię w Twojej okolicy wraz z montażem.

Naprawa skrzyni jest nieopłacalna, zwłaszcza, że może się później okazać, że będzie wyła.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Skrzynia biegów jest w porządku. Chodzi o cały mechanizm zmiany biegów (mechanizm dźwigni, cięgna) . już mnie mechanik załamał mówiąc że trzeba cały mechanizm wymienić i będzie to kosztowało około 1600 zł.

Padłem .....

Napisano

> Skrzynia biegów jest w porządku. Chodzi o cały mechanizm zmiany biegów (mechanizm dźwigni, cięgna)

> . już mnie mechanik załamał mówiąc że trzeba cały mechanizm wymienić i będzie to kosztowało

> około 1600 zł.

> Padłem .....

Ta, jasne. Co dokładnie się dzieje? Jeśli wymiany wymaga 1-2 elementy to powinieneś zamknąć się w 200zł za nowe części w ASO. Jeśli jest to poważniejsza usterka to wydłub cały mechanizm z anglika.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Skrzynia biegów jest w porządku. Chodzi o cały mechanizm zmiany biegów (mechanizm dźwigni, cięgna)

> . już mnie mechanik załamał mówiąc że trzeba cały mechanizm wymienić i będzie to kosztowało

> około 1600 zł.

> Padłem .....

facepalm.gif

http://allegro.pl/item1107645077_fiat_marea_1_9td_lewarek_zmiany_biegow_wybierak.html#gallery

lub

http://allegro.pl/item1152753255_fiat_brava_00r_1_2_16v_lewarek_zmiany_biegow.html

rozrzut cenowy jest spory...

Napisano
  • Autor

Niestety padło wszystko- cale szczęście że mogłem po 5 minutach szukania włączyć 2-i bieg. 8 km na drugim biegu - całe szczęście że było po południu i tylko trochę się nasłuchałem od innych wyprzedzających. A jeśli mowa od angliku ... mógłbyś trochę jaśniej ?

Pozdrawiam

Napisano

> mógłbyś trochę jaśniej ?

Patre już Ci podlinkował. Chodziło mi o to, że do kraju sprowadza się samochody z UK na części... Akurat mechanizm, o którym mowa jest taki sam.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

przepraszam że jeszcze zawracam tyłek ale czy ten mechanizm od wersji benzynowej pasuje do klekota 1.9 TD ?

Napisano

> przepraszam że jeszcze zawracam tyłek ale czy ten mechanizm od wersji benzynowej pasuje do klekota

> 1.9 TD ?

w eperze jest inny numer dla marea i nie ma powiązania z BB... więc dla świętego spokoju bym odpuścił albo organoleptycznie porównał z oryginałem...

najbezpieczniej jest kupić z byle jakiego diesla przedlifotwego Bravo/Brava ten mechanizm... na allegro masz full ofert BB na części...

Napisano
  • Autor

Dziękuję za słowa wsparcia - zamówiłem już mechanizm (zgodnie z sugestią Patre - droższy, ale od takiego samego modelu silnika).

mam nadzieję, że wszystko będzie grało.

Dam znać jak już będzie wszystko (mam nadzieję) zamontowane.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano

Odswieżam gdyż mam zblizony problem, mianowicie wczoraj w nocy spadło cięgno przy skrzyni odpowiadające za ruch wybieraka przód-tył, po pracy założyłem i działa. Teraz pytania:

- bedzie sie to powtarzać hmm.gif

- weszło na klik, nie ma tam zabezpieczenia icon_eek.gifhmm.gifnono.gif

- cięgno do wymiany czy jak angryfire.gif boję sie ojca za miasto puścić grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.