Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Od ktorej strony liczymy swiece w y20dth ?

Featured Replies

Napisano

W wszystkich samochodach normalnych oprócz francuskich od rozrządu. Pzdr

Napisano

> od lewej, czy od prawej ? Gdzie jest pierwsza, a gdzie czwarta ?

od lewej się zazwyczaj wszystko liczy... wink.gif

Napisano
  • Autor

> od lewej się zazwyczaj wszystko liczy...

Nie chciałem tego usłyszeć, ale się spodziewałem.

1 i 3 miałem zmienianą, a 2 i 4 nie chce się ruszyć - kiszka oslabiony.gif

Napisano

Kawałeczek szmatki z naftą na noc na świecę . kilka takich nocy i powinno pomóc. Nic na siłe bo bedzie bolało ! Pzdr

Napisano

> 1 i 3 miałem zmienianą, a 2 i 4 nie chce się ruszyć - kiszka

Zdecydowanie nic na siłę, bo czasami tak się potrafi ukręcić, że czapki z głów. Kiedyś walczyłem ze świecami w jednym VW. Najpierw trzy noce moczenia w WD. Najlepiej zalewać na zimnym silniku, wtedy wolniej odparowuje. Potem było wkręcanie i wykręcanie. Odkręcałem ile się dało, WD po tym co się odsłoniło, potem dokręcałem. Trochę to zajęło, ale żadna świeca się nie ukręciła. Oczywiście narzędzie też było odpowiednie.

Zasadniczo świece i te żarowe i zapłonowe powinno się dokręcać kluczem dynamometrycznym, wtedy większe szanse, że nie będzie kłopotów z późniejszą wymianą. Nie zapomnij też o smarze do świec.

Napisano
  • Autor

Hipotetyczne pytanie ...

ukręcona świeca (bez możliwości wyciągnięcia główki) może normalnie pracować (przy założeniu nieurwanego żarnika) ? Problem pojawi się dopiero przy konieczności wymiany ... ??

Napisano

> Hipotetyczne pytanie ...

> ukręcona świeca (bez możliwości wyciągnięcia główki) może normalnie pracować (przy założeniu

> nieurwanego żarnika) ? Problem pojawi się dopiero przy konieczności wymiany ... ??

zależy jak ja ukręcisz, jeżeli bedzie miała dobry kontakt z plusem to będzie działać

ale w wiekszosci przypadków urywa się tak, że nie działa...

Napisano
  • Autor

> zależy jak ja ukręcisz, jeżeli bedzie miała dobry kontakt z plusem to będzie działać

> ale w wiekszosci przypadków urywa się tak, że nie działa...

No to drugie hipotetyczne pytanie:

jestem w stanie sprawdzić poprawność działania bez wykręcania ?

Czy tylko na zasadzie eliminacji (trzy wykręcone są oki, to czwarta walnięta) ?

Napisano

> No to drugie hipotetyczne pytanie:

> jestem w stanie sprawdzić poprawność działania bez wykręcania ?

> Czy tylko na zasadzie eliminacji (trzy wykręcone są oki, to czwarta walnięta) ?

Weź kabel, jedną końcówkę przyłóż do + aq, drugą do świecy i jak przy dotykaniu będzie mocno iskrzyło, to świeca ok.

Jest też bardziej precyzyjny sposób omomierzem (o ile masz multimetr). W pisz w wyszukiwarkę +omomierz + świece albo +omomierz +żarowe i powinno ci coś ciekawego wyskoczyc

Napisano
  • Autor

> Weź kabel, jedną końcówkę przyłóż do + aq, drugą do świecy i jak przy dotykaniu będzie mocno

> iskrzyło, to świeca ok.

> Jest też bardziej precyzyjny sposób omomierzem (o ile masz multimetr). W pisz w wyszukiwarkę

> +omomierz + świece albo +omomierz +żarowe i powinno ci coś ciekawego wyskoczyc

Dziękuję bow.gif, wiem wszystko [prawie wszystko zlosnik.gif ]

Napisano

> Weź kabel, jedną końcówkę przyłóż do + aq, drugą do świecy i jak przy dotykaniu będzie mocno

> iskrzyło, to świeca ok.

> Jest też bardziej precyzyjny sposób omomierzem (o ile masz multimetr). W pisz w wyszukiwarkę

> +omomierz + świece albo +omomierz +żarowe i powinno ci coś ciekawego wyskoczyc

albo sprawdzić voltomierzem czy idzie prąd przez swiece w momencie załaczenia przekaźnika

minus miernika do koncowki gwintowanej swiecy a plus do plusa aku, pomiar na 20V i wszystko bedzie jasne...

którą nie wybierzesz metode, to każda pokaże ci czy swieca działa...

Napisano
  • Autor

> albo sprawdzić voltomierzem czy idzie prąd przez swiece w momencie załaczenia przekaźnika

> minus miernika do koncowki gwintowanej swiecy a plus do plusa aku, pomiar na 20V i wszystko bedzie

> jasne...

> którą nie wybierzesz metode, to każda pokaże ci czy swieca działa...

Świece przemierzyłem i do wymiany ta poniżej.

Swoją drogą - wymieniana była 2 i 4 i za cholerę się jej nie da wykręcić. 1 i 3 wychodzi bez problemu. Na pewno liczymy od lewej ?

p1140298.jpg

p1140303h.jpg

Napisano

Na pewno liczymy od lewej ?

Tak. Cylinder nr1 jest najdalej od sprzęgła.

Napisano
  • Autor

> Na pewno....byl rowniez watek o wykrecaniu/wkrecaniu swiec zarowych...

> Pozdrawiam

Na ten moment nie ruszam więcej. Silnik pali bez problemów i wszystkie świece pracują, wg pomiarów obciążeniowych.

Niepokoi mnie jedynie fakt chwilowego spadku mocy podczas jazdy i włączania się kontrolki silnika (auto z kluczem). Trwa to 3-5 sek i wszystko wraca do normy. Na dniach podłączę kompa i zrobię odczyt błędów.

Napisano

W tych temperaturach swiece nie dzialaja, wiec mozesz dalej spokojnie jezdzic (o ile blad byl wywolywany przez niesprawna swiece). Pod kompa go, pod kompa food.gif

POzdrawiam

Napisano
  • Autor

> W tych temperaturach swiece nie dzialaja, wiec mozesz dalej spokojnie jezdzic (o ile blad byl

> wywolywany przez niesprawna swiece). Pod kompa go, pod kompa

> POzdrawiam

W czasie jazdy nie pracują w ogóle, a błąd na ten moment wyskakuje tylko podczas jazdy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.