Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapieczone śruby w kołach alu

Featured Replies

Napisano

Już kilka razy miałem problem z zapieczonymi śrubami w kołach na oryginalnych felgach alu. Najgorzej było na tylnej osi. Wczoraj udało się odkręcić dopiero mocnym kluczem przedłużonym 1m rurą. Kiedyś ukręciłem dwa klucze. Gdybym złapał gumę na drodze, to standardowym kluczem na pewno bym nie odkręcił. Ściągnięcie koła z piasty też dopiero po kilku mocnych kopnięciach w oponę.

Teraz pytanie: Można czymś posmarować śruby i piastę, żeby dało się to odkręcić zwykłym kluczem?

Napisano

smar miedziowy powinien rozwiązać problem, ale ja bym przyjrzał się feldze aluminiowej w miejscu wkręcania śruby, wyczyść dobrze gniazdo, kiedyś miałem też taki problem, po wyczyszczeniu gniazda problemu brak.

Napisano

Smar miedziowy na odsłonięte aluminium i to jeszcze narażone na wilgoć? To proszenie się o wżery na felgach.

Jeśli już to biały smar. I dokręcać śruby kluczem dynamometrycznym (nie przesadzać z dokręcaniem).

Napisano
  • Autor

Raczej nikt nie dokręca śrub kluczem dynamonetrycznym. Nawet w dobrych warsztatach dokręcają pneumatykiem i sprawdzają ręcznie.

Ja dokręcam z taką siłą, żeby można było odkręcić standardowym kluczem, bez skakania po nim. Problem jest dopiero po dłuższym czasie od przykręcenia koła i nie wiem dlaczego ale tylko na tylnej osi.

Napisano

> smar miedziowy powinien rozwiązać problem,

nono.gif Między miedzią i aluminium tworzy się tzw. ogniwo elektrolityczne . Połączenie takie w dość krótkim czasie powoduje korozję elektrolityczną i galwaniczną

Napisano

> Nawet w dobrych warsztatach dokręcają

> pneumatykiem i sprawdzają ręcznie.

To nie są dobre warsztaty.

Napisano
  • Autor

Orochimaru, nie spotkałem, żeby jakiś serwis opon dokręcał śruby dynamometrem. Dokręcają odpowiednio ustawionym pneumatykiem. Może nie jest tak precyzyjny jak klucz dynamometryczny, ale tu nie jest wymagana taka precyzja jak np przy silniku.

Może być biały smar teflonowy bez litu? np wysokiej jakości smar Finish Line do łożysk rowerowych? i smarować miejsce styku ze śrubą, czy gwint też?

Napisano

> nie spotkałem, żeby jakiś serwis opon dokręcał śruby dynamometrem. Dokręcają

> odpowiednio ustawionym pneumatykiem. Może nie jest tak precyzyjny jak klucz dynamometryczny,

> ale tu nie jest wymagana taka precyzja jak np przy silniku.

Ja dokrecam kluczem pneumatycznym i dociagam recznie, z wyczuciem (tak, aby moc odkrecic sruby recznie, niektorzy nie maja umiaru i ciagna ile sily w rekach-pozniej trzeba skakac po kluczu lub stosowac 1,5 rure jako przedluzke, aby sruba puscila...). Kiedys, w jednym wozie dokrecalem kluczem dynamometrycznym, klient (na szczescie znajomy) przyjechal po krotkim czasie zalac sie, ze kola sie poluzowaly...

> Może być biały smar teflonowy bez litu? np wysokiej jakości smar Finish Line do łożysk rowerowych?

> i smarować miejsce styku ze śrubą, czy gwint też?

Moze byc. Posmaruj tylko miejsce styku (cienko), gwintu nie smaruj w zadnym wypadku. Jednoczesnie mozesz posmareowac powierzchnie felgi na styku z otworem centrujacym piasty i plaszczyzny piasty (felga nie "przyklei" sie do piasty w wyniku korozji). Poza tym, wypadaloby poprawic stozki otworow w felgach odpowiednim frezem i zweryfikowac stozki srub. Jest to bardzo wazne skojarzenie, gdyz zabezpiecza srube przez samoistnym poluzowaniem. Byl watek na ten temat...

Pozdrawiam

Napisano

> Orochimaru, nie spotkałem, żeby jakiś serwis opon dokręcał śruby dynamometrem.

Ja się spotkałem.

> Dokręcają odpowiednio ustawionym pneumatykiem.

Jeśli mają taki z regulowanym momentem to ok.

Ja przyznam szczerze, że też nie dokręcam dynamometrem. Mam akurat taki, w którym skala kończy się na 110Nm i szkoda mi go tak forsować do śrub przy kołach.

> Może być biały smar teflonowy bez litu?

Pewnie. Jak wspomniał Tosh, smaruj tylko styk śruba-felga.

Napisano

> Między miedzią i aluminium tworzy się tzw. ogniwo elektrolityczne . Połączenie takie w dość

> krótkim czasie powoduje korozję elektrolityczną i galwaniczną

o qurcze, tego to nie wiedziałem, sorry za wprowadzenie w błąd

Napisano

bez ironii proszę, jak na razie nic nie wnosisz do tego wątku... jak chcesz coś napisać to tylko porady kara.gif

Napisano

benypb dobrze sugeruje - zadziory w feldze mogą utrudniać współpracę śrub i felg

> bez ironii proszę, jak na razie nic nie wnosisz do tego wątku... jak chcesz coś napisać to tylko

> porady

... to w/g Ciebie jest ironia confused.gif w żadnym wypadku nie miałem takiego zamiaru ... przecież wyraźnie Cie poparłem ... love_4.gif

... pozdro ...

P.S. OK ! Będę się starał ... pub2.gifpub2.gif

Napisano

dobra, dobra już się nie gniewam, tylko mi tu bez całowania biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.