Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oklejanie szyb folią-problem

Featured Replies

Napisano

Zanabyłem na jednym z popularnych portali aukcyjnych folię do przyciemniania szyb w kolorze extra dark black i pełen zapału zabrałem się do oklejania tylnej szyby (tej w klapie bagażnika) w moim Focusie kombi.

Wszystko starannie wypucowałem, folię wstępne dociąłem do kształtu szyby i zacząłem klejenie.

I tu zonk: na brzegach po obwodzie ni jak folia nie chciała się przykleić i pozostawały, jakby to nazwać, promienie z bąblami powietrza.

Wszystko było super mokre, ale wyciskanie spod folii powietrza (i wody) nic nie dawało, bo bąble wracały.

Chyba ta folia nadaje się wyłącznie na płaskie szyby, bo lekkie wypukłości powodują, że folia się marszczy i źle przylega.

Nawet próbowałem delikatnie folię podgrzewać opalarką, wtedy folia zaczęła się marszczyć i zupełnie straciła fason.

I tak po 2 godzinach głaskania i wkurzania się się poddałem i wszystko zerwałem.

Macie jakieś sposoby, żeby folia dopasowała się do krzywizn szyby?

Napisano

użyj opalarki albo suszarki i staraj sie ją wyprofilować do krzywizny szyby ale jak masz kiepska folie i nie jest termokurczliwa to za wiele nie zdziałasz

Napisano
  • Autor

> użyj opalarki albo suszarki i staraj sie ją wyprofilować do krzywizny szyby ale jak masz kiepska

> folie i nie jest termokurczliwa to za wiele nie zdziałasz

to chyba mam kiepską, bo przy próbie działania opalarką folia zaczęła mi się bardzo marszczyc frown.gif

Napisano

> to chyba mam kiepską, bo przy próbie działania opalarką folia zaczęła mi się bardzo marszczyc

bo folię miałeś "wyprofilować" jeszcze na jej nośniku czyli przed jej przyklejeniem

Napisano

ale jesli chodzi o to pole takie z kropeczkami to beda tam wychodziły babelki powietrza bo te kropeczki sa wypukłe i nawet opalarka nie da rady

Napisano

folie dopasowujesz do szyby na sucho jeszcze

tylnia szyba jest wypukla dlatego sie marczy pod sam koniec

Napisano

> to chyba mam kiepską, bo przy próbie działania opalarką folia zaczęła mi się bardzo marszczyc

ile zapłaciłeś za folie? Bo w miarę dobra folia kosztuje

Napisano

> użyj opalarki albo suszarki i staraj sie ją wyprofilować do krzywizny szyby ale jak masz kiepska

że niby folia ma być przyklejona od zewnątrz? zgodnie z filmikiem?

Napisano
  • Autor

> że niby folia ma być przyklejona od zewnątrz? zgodnie z filmikiem?

od zewnątrz się ją tylko dopasowuje, a potem na mokro od środka się przykleja. Brakuje drugiej części filmiku.

Napisano
  • Autor

> ile zapłaciłeś za folie? Bo w miarę dobra folia kosztuje

przeważnie robiąc zakupy na all...o sortuję wg ceny z dostawą i biorę te z samej góry. Wiem, że czasem to błąd, ale cóż...

Napisano

> ile zapłaciłeś za folie? Bo w miarę dobra folia kosztuje

ja mialem folie za cale 11zl rolka i jezdzila dobre 3 lata gdyby nie to, ze znudzily m i sie przyciemnione szyby jezdzila by do dzis

Napisano

z zewnatrz tylko dopasowujesz opalarka do ksztaltu szyby ok.gif

Napisano

> ja mialem folie za cale 11zl rolka i jezdzila dobre 3 lata gdyby nie to, ze znudzily m i sie

> przyciemnione szyby jezdzila by do dzis

Podaj mi nazwę to tez sobie kupie.Jak za 11zł termokurczliwa to super

Napisano
  • Autor

> ja mialem folie za cale 11zl rolka i jezdzila dobre 3 lata gdyby nie to, ze znudzily m i sie

> przyciemnione szyby jezdzila by do dzis

a sam kleiłeś?

Przy próbie podgrzania opalarką folia zmarszczyła mi się i powstał brzydki nienaprawialny zgniot.

Napisano

Nie jestem specjalista od oklejania szyb samochodowych , aczkolwiek o tym jak klasc folie itp pojecia troche mam.

Z mojej praktyki wynika , ze takia zwykla folie za 15 zl bardzo ciezko jest sensownie polozyc na takie szyby.

Ja przyciemnial CC i wtedy byl luzik , ladni ewyszlo , ale juz jakies krzywizny sa ciezkie do dopasowania . Ta folia inacczje sie zachowuje pod wpywlem nagrzewania , niz porzadna folia termokurczliwa.

pzdr

Napisano

WTF icon_eek.gif

byłem przekonany że szyby okleja sie od środka blush.gif

Napisano

> z zewnatrz tylko dopasowujesz opalarka do ksztaltu szyby

znaczy nie cały proces sfilmowali? biglaugh.gif bo już myślałem że jakaś nowa metoda biglaugh.gif

Napisano

> WTF

> byłem przekonany że szyby okleja sie od środka

tak, od środka, ale dopasowujesz folię do szyby na zewnątrz bo tak jest o wiele łatwiej, potem tylko kleisz od środka.

Napisano

Na filmiku jest przedstawione dopasowanie folii do krzywizny szyby przed jej własciwym przyklejeniem ok.gif

EDIT:

Tu cały proces w 2 częściach:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.