Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozmyślenia po czyszczeni EGR

Featured Replies

Napisano

Kilka dni temu wyczyściłem w moim stilo EGR, nie był strasznie zabrudzony jedynie ten zaworek ze sprężynką się troszkę blokował, ale po czyszczeniu jest wszystko ok, samochód lepiej się zbiera, nie ma takiego muła poniżej 2 tyś obrotów no i mniej kopci co mnie najbardziej ciszy smile.gif Jedna sprawa mi tylko nie daje spokoju, podczas czyszczenia wsadziłem palec w otwór ten co wchodzi rura do kolektora ssącego, a tam olej, sadza, ogólnie straszny syf... sick.gif i zastanawiam się nad wyczyszczeniem tego, czyli chciałbym odłączyć tą plastikową rurę co wychodzi od kolektora w dól, może mi ktoś powiedzieć do czego jest podłączona? idzie w stronę filtra powietrza. Nie wiem czy nie zdemontuje tych wszystkich przewodów, rurek by wyczyścić je, bo aż mi szkoda mojego silnika jak on w takich syfiastych warunkach chodzi. No i chyba dołączę do NO EGR CLUB-u, bo jestem pedantem i dla mnie czystość to podstawa, nawet w komorze silnika smile.gif

Napisano

Kolejni mnie opuszczają hehe.gif

Czyszczenie EGR to nie tylko zawór ale i cewka.... old.gif

Ta rura idzie do Intercoolera ...

Napisano
  • Autor

> Kolejni mnie opuszczają

> Czyszczenie EGR to nie tylko zawór ale i cewka....

> Ta rura idzie do Intercoolera ...

Zawór wyczyściłem na picuś glancuś a z cewki nic się nie sypało, a trzpień cewki chodził bez zarzutów smile.gif jak nowy smile.gif

No nie żartuj, że ten syf co jest w tej rurze idzie do IC sick.gif czyli chyba lepiej tego nie ruszać, albo od razu zrobić czyszczenie IC.

Napisano

> Zawór wyczyściłem na picuś glancuś a z cewki nic się nie sypało, a trzpień cewki chodził bez

> zarzutów jak nowy

> No nie żartuj, że ten syf co jest w tej rurze idzie do IC czyli chyba lepiej tego nie ruszać,

> albo od razu zrobić czyszczenie IC.

w jaki sposob do IC idzie niby ten syf z EGR-a ? Bardzo ciekawi mnie ta teoria...

Napisano
  • Autor

> w jaki sposob do IC idzie niby ten syf z EGR-a ? Bardzo ciekawi mnie ta teoria...

Z ciekawości jak to wygląda dokładnie poprzeglądałem epera i wygląda to tak, że syf (sadza) idzie od turbo do EGR a następnie do kolektora ssącego skąd ciągnie się czarna rura do IC.

Jeżeli jestem w błędzie to niech mnie ktoś poprawi niewiem.gif

Napisano

> Z ciekawości jak to wygląda dokładnie poprzeglądałem epera i wygląda to tak, że syf (sadza) idzie

> od turbo do EGR a następnie do kolektora ssącego skąd ciągnie się czarna rura do IC.

> Jeżeli jestem w błędzie to niech mnie ktoś poprawi

no idzie

ale z IC przepływ jest w kierunku klapy gaszącej i kolektora ssącego wiec nie ma możliwości (chyba ze będzie duże podciśnienie w IC) żeby ci ten syf zaciągało do IC

w układzie dolotowym występuje zazwyczaj nadciśnienie

więc wszystko ładnie razem wpada do cylindrów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.