Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przywitanie i pytania

Featured Replies

Napisano

Witam userów aut made in Asia. smile.gif

Właśnie zanabyłem 2-letnią Kia Rio 1,5 CRDI (jeszcze na gwarancji). No i nasuwa mi się parę pytań:

1. Czy autoalarm trzeba montować koniecznie w autoryzowanym serwisie Kia czy gdziekolwiek (samemu) ?

2. A jak z blokadą typu Multi-Lok?

3. Czy istnieje jakaś książka o Kia Rio ? W necie można znaleźć tylko jakieś schematy do starszego modelu po rusku, ewentualnie na stronie Kia Techinfo po utworzeniu darmowego konta można sobie poprzeglądać serwisówki (ale znowu mojego modelu tam nie ma).

4. Mechanik na przeglądzie przed kupnem mówił, że te samochody nie są fabrycznie zabezpieczone dobrze od spodu przed korozją i powinno sie to zrobić na własną rękę. To prawda?

5. Jak z dostępnością sewisów i części do Kia(oczywiście oprócz ASO)?

Napisano

> Witam userów aut made in Asia.

Tutaj niektórzy są "made in Europe", więc nie rób dyskryminacji w pierwszym zdaniu pierwszego postu zlosnik.gif

grinser006.gif

> Właśnie zanabyłem 2-letnią Kia Rio 1,5 CRDI (jeszcze na gwarancji). No i nasuwa mi się parę pytań:

> 1. Czy autoalarm trzeba montować koniecznie w autoryzowanym serwisie Kia czy gdziekolwiek (samemu)

> ?

po co?

> 2. A jak z blokadą typu Multi-Lok?

po co?

Po doświadczeniach z takimi "zabezpieczeniami" kazałbym założyć sobie ukryty immobiliser gdzieś pod plastikiem. Do tego możesz kupić jakies atrapy czujników/kamer/alarmów. Instalatorzy autoalarmów Ci pomogą.

> 3. Czy istnieje jakaś książka o Kia Rio ? W necie można znaleźć tylko jakieś schematy do starszego

> modelu po rusku, ewentualnie na stronie Kia Techinfo po utworzeniu darmowego konta można sobie

> poprzeglądać serwisówki (ale znowu mojego modelu tam nie ma).

przeleć się przez torrenty i emula zlosnik.gif

popatrz na ebayach i allegrach

pogadaj z kims z aso i popros o kopie

- możliwości jest mnóstwo wink.gif

> 4. Mechanik na przeglądzie przed kupnem mówił, że te samochody nie są fabrycznie zabezpieczone

> dobrze od spodu przed korozją i powinno sie to zrobić na własną rękę. To prawda?

Bzdura, jeżeli nie ma głębokich uszkodzeń i ubytków w tym, co Ci fabrycznie nałożyli, to daj sobie spokój i oszczędzaj na... pierwszą naprawę. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tutaj niektórzy są "made in Europe", więc nie rób dyskryminacji w pierwszym zdaniu pierwszego postu

Jak to niektórzy ? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> po co?

> po co?

> Po doświadczeniach z takimi "zabezpieczeniami" kazałbym założyć sobie ukryty immobiliser gdzieś pod

> plastikiem. Do tego możesz kupić jakies atrapy czujników/kamer/alarmów. Instalatorzy

> autoalarmów Ci pomogą.

Nie tylko. Rozmawiałem z panem z jednego z serwisów i ostrzegł , że odcięcie niektórych obwodów kompa głownego moze się zkończyc kosztowna naprawą. Poza tym z dieslem nie mam za bardzo doświadczenia. W benzynie wiadomo - zapłon i te sprawy, a tutaj jest trochę inaczej. I trzeba uważać, aby komp nie złapał przez odcinanie błędów, bo wykasowanie ich to kosmiczne ceny w aso. Niektórzy (np. w Passatach) odcinają pompę paliwa, tylko że może sie to skończyć zapowietrzeniem układu, a u mnie w miejscu przekaxnika pompy jest puste miejsce zlosnik.gif Czyli chyba jest mechaniczny paped pompy i elektryczne pompowtryskiwacze..Ale bez opisu tego silnika nie będę się go dotykał

> przeleć się przez torrenty i emula

> popatrz na ebayach i allegrach

> pogadaj z kims z aso i popros o kopie

To ostatnie chyba rozsądne, tylko że trzeba przygotowac odpowiednie argumenty clown.gif

> - możliwości jest mnóstwo

> Bzdura, jeżeli nie ma głębokich uszkodzeń i ubytków w tym, co Ci fabrycznie nałożyli, to daj sobie

> spokój i oszczędzaj na... pierwszą naprawę.

OK, jeszcze spróbuję popytac gdzie indziej smile.gif

Napisano

> Jak to niektórzy ?

nie podskakuj, bo masz tylko kiłę, produkt samochodopodobny niskiej trwałości, i japońskim Nissanom i Toyotom składanym w Europie nie podskoczysz nono.gif

...grinser006.gif

> Nie tylko. Rozmawiałem z panem z jednego z serwisów i ostrzegł , że odcięcie niektórych obwodów

> kompa głownego moze się zkończyc kosztowna naprawą. Poza tym z dieslem nie mam za bardzo

> doświadczenia. W benzynie wiadomo - zapłon i te sprawy, a tutaj jest trochę inaczej. I trzeba

> uważać, aby komp nie złapał przez odcinanie błędów, bo wykasowanie ich to kosmiczne ceny w

> aso. Niektórzy (np. w Passatach) odcinają pompę paliwa, tylko że może sie to skończyć

> zapowietrzeniem układu, a u mnie w miejscu przekaxnika pompy jest puste miejsce Czyli chyba

> jest mechaniczny paped pompy i elektryczne pompowtryskiwacze..Ale bez opisu tego silnika nie

> będę się go dotykał

ten pan z ASO, co alarmy montuje i w elektryce robi, na pewno chętnie Ci pomoże,

po godzinach zlosnik.gif

> To ostatnie chyba rozsądne, tylko że trzeba przygotowac odpowiednie argumenty

albo pieniążki zlosnik.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Znalazłem serwisówkę po angielsku : http://www.manual-car.org.ua/pl/showthread.php?t=1133

Są tam 2 linki i na 1 z nich udało mi się ściągnąć za darmo zlosnik.gif. Na dysku zapisał sie plik ukryty .rar, Winrar sygnalizował jakies błędy ale w koncu wypakował plik .iso, z którego dało się wypalic płytkę cool.gif Niestety silnika diesla tam nie ma, ale poza tym wszystko - w tym schematy elektryczne - jest

Z silnikiem CRDI trzeba będzie chyba pokombinowac w serwisach grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.