Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie są objawy padającej sondy lambda?

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak się objawia padająca sonda lambda? Dodam, że sonda jest 3 przewodowa (z grzałką). Działa normalnie w miarę, poza tym że auto czasami dostaje "dzikich faz" na moment. Czyli np. w pewnym zakresie obrotów ma takie jakby lekkie przymulenie albo czasami na już nagrzanym silniku obroty sobie podskoczą po wysprzęgleniu na 1100krpm i za chwilę opadną albo po odpaleniu ciepłego silnika, obroty są na poziomie 600krpm i dopiero po chwili osiągają poprawną wartość.

Objaw poza tym jest taki, że gdy auto zostaje uruchomione zimne, to trzeba dosyć długo poczekać aż napięcie na sondzie zacznie oscylować (w porównaniu z innymi autami np.), na ciepłym silniku też zajmuje to chwilę.

Czy ten "opóźniony" czas reakcji może wskazywać na zużycie sondy. Auto ma ~150kkm nalotu i sonda nigdy nie była wymieniana.

Napisano
  • Autor

> To raczej nie sonda. Obstawial bym krokowiec.

Podmieniany na nowy, efektu żadnego.

Sonda przyszła mi do głowy, przez to przymulenie w pewnym zakresie obrotów, taka jakby czkawka, no i że późno zaczyna oscylację.

Jeżeli chodzi o całą resztę elektroniki i czujników to wszystko pomierzone i mieści się w normach.

Napisano

> Podmieniany na nowy, efektu żadnego.

> Sonda przyszła mi do głowy, przez to przymulenie w pewnym zakresie obrotów, taka jakby czkawka, no

> i że późno zaczyna oscylację.

> Jeżeli chodzi o całą resztę elektroniki i czujników to wszystko pomierzone i mieści się w normach.

To sonde pomierz i bedziesz mial odpowiedz.

Napisano
  • Autor

> To sonde pomierz i bedziesz mial odpowiedz.

Sonda też pomierzona, tzn, grzałka ma właściwy opór, napięcie na sondzie oscyluje, wiem bo mam taki jakby mini afr, jednak od uruchomienia silnika do pierwszych oscylacji napięcia z sondy trzeba trochę poczekać, a np. w innych autach jest praktycznie od razu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.