Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Omega

Featured Replies

Napisano

Moi mili.

Jeżdzę teraz stilo 1.4, lecz z potrzeby życiowej muszę zmienić autko. Budując dom szukam każdego grosza - sprzedac stilo (2005r), kupić omege (zawsze odbierałem ją pozytywnie) -to mój pomysł na parę tysięcy zysku i jazdę w lepszych warunkach. Czy dobry? Nie wiem...

Dwulitrowa ośmiozaworówka to jedyny silnik jaki biorę pod uwagę - będzie musiał pracowac na lpg. Żeby ruch był sensowny, omega musi być z przed liftu, no i ów silnik dostępny był tylko przed liftem, raczej kombi.

X20se znosi 200tyś km? Tylko czy buda też... Po 98roku blacha jest już lepsza?

Boli bo stilon ma 50 tysiecy pewnego przebiegu, cały wyszykowany (rozrząd, hamulce,płyny)_ale myślę. Poradźcie coś, albo od razu zbijcie mnie z tropu...

Dzieki piękne.

Napisano

Zastanów się najpierw ile zyskasz na takiej zamianie- biarac pod uwagę zapewne wieksze koszty eksploatacji, jak i mozliwośc częstszych usterek

Napisano
  • Autor

To jest właśnie prawdopodobieństwo umoczenia... Sam nie wiem.

Napisano

> Zastanów się najpierw ile zyskasz na takiej zamianie- biarac pod uwagę zapewne wieksze koszty

> eksploatacji, jak i mozliwośc częstszych usterek

Ty chyba nie sadzisz że stilo sie nie psują hehe.gif miałem astre 2,0 8v na gazie zakladanym samemu tyle że fke ale blachy miala lepsze niż omega którą ma mój ojciec, b 2.0 16v z 98r na gazie no ale silnik ma już 250tyś no i generalnie jest dobrze, rdzewieją tylko drzwi w okolicach szyb i w naroznikach zlosnik.gif tyle ze ja kupilem benzyniaka i gaz wkladalem sam zeby wiedziec na czym jezdze ok.gif jezeli dzisiaj mialbym sie zastanawiac nad zmiana auta to kupilbym bmw e39, zdecydowanie lepsze ma blachy od omegi zlosnik.gif

Napisano

ja smigam omega b 2.0 16v z 98r od ponad roku. instalacja gazowa 2 generacji. zrobilem nia ponad 50tys km. co do auta to nie mam zastrzezen. moim zdaniem 8v bedzie za male do takiej budy (czytaj kombi) koszty eksploatacji nie sa porazajace. normalny koszt (przy 2.0 16v sprzeglo 400zl , rozrzad 250zl) jedyne co boli to auto to zawieszenie, niestety nasze drogi sa jednak jakie sa i czesto tuleje wachacza bardzo czesto padaja, ja bym szukal czegos po 98r z 16v.

Napisano

Zależy co to znaczy często, jak wymieniasz na porządne Lemfordery/Boge, to się pojeździ kilkadziesiąt tysięcy (30-40). Jak się sępi na podróbkach to i po paru kkm można znowu wymieniać.

Napisano

> Zależy co to znaczy często, jak wymieniasz na porządne Lemfordery/Boge, to się pojeździ

> kilkadziesiąt tysięcy (30-40). Jak się sępi na podróbkach to i po paru kkm można znowu

> wymieniać.

albo da się tuleje od BMW, które są trwalsze bo są przeznaczone do sztywniejszego zawieszenia. Ja na razie (odpukać) pół roku nie mam z nimi problemów. Tuleję od Omegi już musiałbym wymieniać bo tak było, że co pół roku lemfordery i inne oryginały padały mi jak muchy

• 2 tygodnie później...
Napisano

jezdziłem Omą kombi 2.0 8v. miała zwykły gaz IIgen, moze i troche słaba w trasie, a le w miescie dawała rade bez problemu. W sumie w trasie tak do 140km/h tez dosc dobrze sie jezdziło.. spalanie w miescie gazu ok 13-14l. zrobiłem nia 25tys km, w zawieszce nie robiłem nic, a w silniku zmieniłem olej. Nic poza tym.. Aha, wymieniłem parownik od gazu, bo jak ją kupiłem paliła 18... koszt 300pln.

Napisano

Jak kupowac Omege to tylko 2.5 V6. Mam 2.0 16V i niedosc ze palili 12 to nie jedzie sciana.gif.

Te od 1998 roku mialy lepsze hamulce wink.gif

Napisano

> Jak kupowac Omege to tylko 2.5 V6.

Dlaczego?

Przecież koszty utrzymania, napraw itp. dokładnie takie same jak w przypadku 3.0, pali właściwie tyle samo, a 40 KM i parę niutków więcej... niewiem.gif

Napisano

> Dlaczego?

> Przecież koszty utrzymania, napraw itp. dokładnie takie same jak w przypadku 3.0, pali właściwie

> tyle samo, a 40 KM i parę niutków więcej...

Po dołożeniu puszki w dolot to w porywach 60KM więcej wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.