Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Peugeot Partner 2.0 HDI czy 1.9 ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Przymierzam się do zakupu Partnera i mam dylemat jeśli chodzi o HDI. Co to właściwie jest i czym się różnią te silniki.

Które sa trwalsze?

Dodam że szukam czegoś ok 15tyś zł rok 2004-2006

Napisano

> Witam

> Przymierzam się do zakupu Partnera i mam dylemat jeśli chodzi o HDI. Co to właściwie jest i czym

> się różnią te silniki.

> Które sa trwalsze?

> Dodam że szukam czegoś ok 15tyś zł rok 2004-2006

1.9? A nie 1.6 przypadkiem?

Brat ma Berlingo 1.6HDi 75KM. Da się tym jeździć, chociaż załadowany na max to już się raczej toczy. No ale do tego to auto jest, taki wół pociągowy.

Ekonomiczne jest. Z awarii: pierdoły - dwa razy strzeliła linka sprzęgła, łącznik stabilizatora poleciał. W sumie tyle.

Moim zdaniem: napewno lepiej będzie wziąć 2.0HDi 90KM, chyba że 1.6 będzie w mocniejszej wersji. Zwłaszcza jeśli chcesz wersję typowo osobową, z klimą i bajerami.

2.0/90 to sprawdzona, 8-zaworowa jednostka. Żywotna, byle nie lać bajury, lecz normalne paliwo.

Napisano

> 1.9? A nie 1.6 przypadkiem?

Z lat o ktore kolega pyta jest 1.9 DW8B(poj.1868) silniczek trwaly niezawodny do napedzania tej budy wystarcza ale bez szalenstw w koncu to tylko 70 KM wiec muł bedzie przy nim raczym rumakiem. Jedyna wada tego silnika jest to ze sie lubi czasem pocic smile.gif. bez turbiny, bez CR dlugowieczny smile.gif

a co do HDI 2.0 daje przyjemnosc z jazdy do obecnego przebiegu okolo 200 kkm nic sie z nim nie dzieje jedynie mial wymieniane kolo pasowe przy 170 kkm wiec sporo nalatalo smile.gif poprzednie generacje kol potrafily rozleciec sie po 60kkm.

oczywiscie silnik na CR z tych lat pewnie bedzie z osprzetem boscha wyposazony w turbinke smile.gif

HDI mniej pali niz zwykly D...

pozdr.

M.

Napisano

Też właśnie wymieniałem koło pasowe w moim Picasso. Fabryczne przelatało 150 tys.km. Jeśli nowe wytrzyma choć połowę z tego, to będę szczęśliwy tym bardziej, że miałem małe przeboje z jego wymianą. Założyłem koło znanej firmy (nazwę litościwie pominę), które wg.producenta miało być wzmacniane i po przejechaniu kilkuset km rozwarstwiło się. Dobrze, że w porę zauważyłem i skończyło się na wymianie na kolejne koło, już innej firmy. Felerne poszło do reklamacji i czekam na finał sprawy.

Ale wracając do silników, to tak jak piszesz - motor 1.9 to najbardziej trwały diesel ze stajni PSA. Natomiast 2.0 HDI, to też udana konstrukcja - co prawda już common rail, ale bez wszystkich udziwnień nowych diesli czyli bez dwumasowego koła zamachowego, filtra cząstek stałych i innych uprzykrzających życie pierdół. Silnik mało wysilony, bo tylko 90 KM z 2 litrów pojemności, przy terminowym serwisowaniu i laniu dobrego paliwa duże przebiegi gwarantowane. Nie słyszałem żeby ktoś w klubie Cytrynki skarżył się na zupełny pad tego silnika i jedynie osprzęt potrafi czasem zastrajkować (pompa paliwa czy zawór na pompie wysokiego ciśnienia).

Napisano

> czekam na finał sprawy.

po wymianie z nowym kolem wykrecilem 17kkm i zadnych oznak jak narazie odpukac nie ma smile.gif

> Ale wracając do silników, to tak jak piszesz -

HDI zawsze mozna zawirusowac i moj wlasnie taki jest od nowosci zawirusowany smile.gif

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

Więc skłaniał bym się do zakupu 2.0 HDI.

Zależy mi na klimie i na mocy jednak bo auto będzie też wykorzystywane do targania przyczepy kempingowej 6m długości. Moja nubira 1.6 na krótkie odcinki daje radę ale na dłuższą trasę to raczej się nie nadaje.

Znalazłem autko poleasingowe 2006r 2.0 HDI z klimą przerobione na osobowe 5 siedzeń kolor biały 160tyś km udokumentowane za 18tyś. Cena chyba rozsądna jak na ten rocznik? Na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Napisano

jak na ten rocznik? Na co zwrócić uwagę

> przed zakupem?

mowimy o 2.0 hdi 90 KM silnik 8 zaworowy w technologii CR

- jak stoja kola z tylu ze wzgledu na belke ale sadzac po przebiegu to albo bedzie zrobiona juz albo bedzie do zrobienia w niedlugim czasie.

- gluche stuki z przedniego zawieszenia przy jezdzie po dziurach to wybite laczniki stabilizatora koszt jest groszowy a dokladnie kilkadziesiat zlotych jeden.

- piski od paska osprzetu moga byc oznaka konczacego sie kola pasowego, ktore jesli nie bylo wymieniane tez niebawem sie upomni o wymiane.

- niedzialajaca wycieraczka tylnej szyby oznacza wymiane mechanizmu na nowy lub z rozbitka...

- auto rdzewiejace oznacza bliski kontakt z innym i naprawe blacharska smile.gif

tak na pierwszy rzut to tyle oczywiscie o ile to mozliwe zbadac kondycje motorku smile.gif

pozdr.

M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.