Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

POmocy 2 problemy z Astrą 2,2DTI rok 2003

Featured Replies

Napisano

Witam

Pierwszy problem:

Po odpaleniu zimnego silnika zapala się kontrolka (autko z kluczykiem). Normalnie po odpaleniu powinna od razu zniknąć. Niestety potrafi palić się nawet przez 30s i w tym czasie światło na zegarach strasznie mruga. Po ok 30s gaśnie i niby jest ok. Trasy obecnie krótkie więc nić więcej się nie działo, ale....... Ostatnio miałem dłuższy wyjazd i po ok 100km nagle zapaliła się ta kontrolka w czasie jazdy i samochód stracił moc. Turbina przestała działać frown.gif:( Myślę sobie no zajefajnie 2tys nie moje. Stanąłem wyłączyłem silnik i odpaliłem jeszcze raz i zgasło a turbina zaczęła działać. Później miałem jeszcze 3 takie przypadki na odcinku 300km.

Help co to może być??????

Drugi przypadek:

Przy przyśpieszaniu czuje jak by cykliczne otarcia przenoszone na układ kierowniczy. Mocno odczuwa się to przy prędkościach >120. Zwłaszcza jak skręcam w prawo po łuku na autostradzie przy ok 130km/h. Koła specjalnie się nie grzeją więc chyba to nie tam problem. Może jakieś sugestie co to może być. Sprawa robi się o tyle poważna że zaczyna się to nasilać. Dodam jeszcze że dźwięk jaki dochodzi z okolic lewego przodu nie jest metaliczny to tak jakby ocieranie gumy o gumę wyczuwalne w kierownicy i nie jest stałe tylko tak jak by coś odstawało i im szybciej jedziesz tym cykl otarcia jest krótszy.

Wielkie dzięki za jakiekolwiek sugestie.

Pozdrawiam Piotr.

Napisano

Ja się wypowiem na temat 1 punktu i wyglada to na uszkodzona swiece żarową , a w dalszej kolejności na zacinający zawór EGR. Ale bez diagnostyki komputerem to tylko spekulacje.Pzdr

Napisano

> Witam

> Pierwszy problem:

> Po odpaleniu zimnego silnika zapala się kontrolka (autko z kluczykiem). Normalnie po odpaleniu

> powinna od razu zniknąć. Niestety potrafi palić się nawet przez 30s i w tym czasie światło na

> zegarach strasznie mruga. Po ok 30s gaśnie i niby jest ok. Trasy obecnie krótkie więc nić

> więcej się nie działo, ale....... Ostatnio miałem dłuższy wyjazd i po ok 100km nagle zapaliła

> się ta kontrolka w czasie jazdy i samochód stracił moc. Turbina przestała działać frown.gif Myślę

> sobie no zajefajnie 2tys nie moje. Stanąłem wyłączyłem silnik i odpaliłem jeszcze raz i zgasło

> a turbina zaczęła działać. Później miałem jeszcze 3 takie przypadki na odcinku 300km.

> Help co to może być??????

> Drugi przypadek:

> Przy przyśpieszaniu czuje jak by cykliczne otarcia przenoszone na układ kierowniczy. Mocno odczuwa

> się to przy prędkościach

> Wielkie dzięki za jakiekolwiek sugestie.

> Pozdrawiam Piotr.

czesc ... co to problemy z takim samochodem hmm.gif bez diagnostyki sie nie obejdzie ... mozemy tylko spekulować a to nie oto chodzi. polecam mojego dobrego kolege w katowicach na Siewnej 42A - Tomek Trojanowski-698671973. mozesz sie powolac na mnie. on zajmuje sie tylko oplem i na pewno pomoze. powodzenia waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> czesc ... co to problemy z takim samochodem bez diagnostyki sie nie obejdzie ... mozemy tylko

> spekulować a to nie oto chodzi. polecam mojego dobrego kolege w katowicach na Siewnej 42A -

> Tomek Trojanowski-698671973. mozesz sie powolac na mnie. on zajmuje sie tylko oplem i na pewno

> pomoze. powodzenia

No i wyrok zapadł:

1. EGR jest walnięty - zawór recyrkulacji spalin czy coś takiego

2. Problem z grzaniem jakiejś świecy

Podobno EGR do tego silnika jest wyjątkowo drogi > 1000zł

Szlag mnie trafi i jeszcze to ocieranie przy przyśpieszaniu ciekawe co z to za gówno. Jeszcze nie zdiagnozowane.

Pozdrawiam Piotr

Napisano

> No i wyrok zapadł:

> 1. EGR jest walnięty - zawór recyrkulacji spalin czy coś takiego

> 2. Problem z grzaniem jakiejś świecy

> Podobno EGR do tego silnika jest wyjątkowo drogi Szlag mnie trafi i jeszcze to ocieranie przy

> przyśpieszaniu ciekawe co z to za gówno. Jeszcze nie zdiagnozowane.

> Pozdrawiam Piotr

spróbuj najpierw przeczyścić EGR i kolektor dolotowy. Może się tam zebrać sporo syfu - kurz z olejem. Samego nowego EGRa raczej nie dostaniesz tylko właśnie z kolektorem dolotowym i właśnie tani nie jest.

Sprawdź też wężyki podciśnienia bo one lubią płatać też figle.

Napisano
  • Autor

> spróbuj najpierw przeczyścić EGR i kolektor dolotowy. Może się tam zebrać sporo syfu - kurz z

> olejem. Samego nowego EGRa raczej nie dostaniesz tylko właśnie z kolektorem dolotowym i

> właśnie tani nie jest.

> Sprawdź też wężyki podciśnienia bo one lubią płatać też figle.

Rzeczywiście EGR był strasznie zawalony wyczyściłem i nasmarowałem WD40 (wyczytałem to na forum Zafiry) tylko teraz musze skasować ten błąd. Da się to zrobić bez podłączania do kompa w miarę prosto.

Pozdrawiam Piotr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.