Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka pytan o Fiata Brava

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zastanawiam sie nad zmiana auta (Matiz na cos wiekszego) i znalazlem Fiata Brava 1.2. Zalezy mi, zeby auto nie palilo za duzo - bedzie jezdzic tylko po miescie, bylo wzglednie wygodne, malo klopotliwe (a jezeli juz cos sie spapra to zeby dalo sie to tanio naprawic). Pytanie mam zwiazane z wyposazeniem modelu z roku 2000, otoz to co znalazlem ma widoczne spryskiwacze reflektorow, a sprzedajacy napisal cos o podgrzewanych siedzeniach (klimy brak, wiec to chyba nie jest full wersja ?). Czy te elementy byly faktycznie seryjne w jakiejs wersji wyposazenie czy to druciarstwo wlasciciela ?

Drugie pytanie to ile taka Brava pali w miescie (najelpiej jakby wypowiedzial sie ktos z Warszawy, kto zna specyfike tutejszych korkow), spalanie w trasie mnie raczej malo interesuje.

Napisano

Byc może ma tą sama wersje co ja, w mojej bravie są w serii siedzenia podgrzewane i spryskiwacze reflektorów. Prawdo podobnie ma tez podgrzewane lusterka ok.gif

Moja padaka pali w cyklu 70% miasto (W-wa) 30% trasa 6.5 L benzynki. Ostatnio na 45L przejechalem 790 km z tym że sporo w trasie.

Napisano
  • Autor

> Byc może ma tą sama wersje co ja, w mojej bravie są w serii siedzenia podgrzewane i spryskiwacze

> reflektorów. Prawdo podobnie ma tez podgrzewane lusterka

Dzieki ok.gif Czyli mozna zalozyc, ze to fabryczny poziom wyposazenia, a nie zadne "zrob to sam" smile.gif

> Moja padaka pali w cyklu 70% miasto (W-wa) 30% trasa 6.5 L benzynki. Ostatnio na 45L przejechalem

> 790 km z tym że sporo w trasie.

Czy mozna przyjac, ze w miescie zamknie sie w 8-9l/100km przy dosyc spokojnej jezdzie ?

Tak juz zupelnie przy okazji to co ile tam sie rozrzad zmienia (zakladam, ze jest pasek, a nie lancuch) ?

Napisano

> Dzieki Czyli mozna zalozyc, ze to fabryczny poziom wyposazenia, a nie zadne "zrob to sam"

Mysle że tak, jak masz zdjęcia to wrzuć na forum zobaczymy co to za sztuka.

> Czy mozna przyjac, ze w miescie zamknie sie w 8-9l/100km przy dosyc spokojnej jezdzie ?

Jak mi działało LPG to mi paliła około 10 L więc myślę że na benzynie 9 L to będzie max przy normalnej jeżdzie.

> Tak juz zupelnie przy okazji to co ile tam sie rozrzad zmienia (zakladam, ze jest pasek, a nie

> lancuch) ?

Jest pasek, zmienia się co 60 kkm koszt raczej nie duży, rolka i pasek to ok 250pln + robocizna.

Napisano

Witam

Ja będę chciał sprzedać swoją Brave 1,2. Auto z 1999, zadbane, z bardzo dobrą instalacją sekwencyjną firmy Landi renzo. Koszt spalania po trasie mniej niż 17 zeta po obecnych cenach gazu. Zimą to mniej niz 30 zł. Wiekszość ważnych elementów autka wymienione na nowe. Alusy z nowymi oponami.

Pozdrawiam

Boa

Napisano
  • Autor

> Mysle że tak, jak masz zdjęcia to wrzuć na forum zobaczymy co to za sztuka.

O taka. Zdjecia sa sredniej jakosci.

> Jak mi działało LPG to mi paliła około 10 L więc myślę że na benzynie 9 L to będzie max przy

> normalnej jeżdzie.

> Jest pasek, zmienia się co 60 kkm koszt raczej nie duży, rolka i pasek to ok 250pln + robocizna.

Ok, dzieki wielkie smile.gif

Napisano

Również posiadam wersje 1.2 i w mieście pali ok 9 litrów przy 100% cyklu miejskiego, w zimie może być to ok. 9,5 litrów przy "normalnej" jeździe. Jeśli byłbyś zainteresowany również chce swoją sprzedać - w razie czego kontaktuj się na priva wink.gif

Napisano

> Witam,

> Zastanawiam sie nad zmiana auta (Matiz na cos wiekszego) i znalazlem Fiata Brava 1.2. ... klimy brak

Ja bym jednak poszukał z klimą (działającą grinser006.gif ).

Wrażenia z jadzy w upały - bezcenne. ok.gif

Moja onegdaj paliła zimą 8l benzyny /100km w mieście.

Napisano

A ja zakupiłem sobie dieselka, nie potrzebuje mocnego auta więc wystarcza mi w zupełności 75 KM, czyli coś pokroju 1.2.. Po mieście pali mi 6-stke, a w przy włączonej klimie 6,2..6,3. W zimie przy największych mrozach średnio 6,8 (raz mi się zdarzyło że spaliła 8 na odcinkach łącznej długości 500km). Wybrałem 75S z myślą, że słaby.. to może nie będzie zajechany:-) Póki co nic nie stuka nic nie puka. Ma przejechane 190 000. Przy zakupie wymieniłem rozrząd (mimo że poprzedni właściciel mówił że wymieniał). Oprócz jednej niezapowiedzianej awarii (zwarcie w stacyjce) nie robiłem nic poza eksploatacyjnymi częściami. Klima od 10 lat jest nie ruszana, i nie śmierdzi, chłodzi dobrze.

Jeśli jeździsz więcej jak 20 tys km rocznie to zastanowiłbym się jednak nad dieselkiem:-)

Napisano

> Jeśli jeździsz więcej jak 20 tys km rocznie to zastanowiłbym się jednak nad dieselkiem:-)

Trudno mu będzie zrobić 20 kkm po mieście smile.gif

Poza tym diesel chyba będzie droższy, więc prędko mu się nie zwróci (o i le w ogóle by się mu zwróciło).

Lepiej już chyba kupić zagazowany.

O ile też nie będzie droższy od gołej benzyny, bo jeśli tak to tez się nie opyla.

Poza tym kultura pracy silnika beznynki - bezcenne ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym jednak poszukał z klimą (działającą ).

> Wrażenia z jadzy w upały - bezcenne.

Do turlania sie po miescie moze byc bez klimy, w Matizie nie ma i daje rade. Auto bedzie wiekowe, wiec klima moze stac sie kolejnym kosztownym w naprawie dodatkiem. Wole bez.

> Moja onegdaj paliła zimą 8l benzyny /100km w mieście.

W Lublinie z profilu ?

Napisano
  • Autor

> A ja zakupiłem sobie dieselka,[...]

Nie mam nic przeciwko dieslowi w tym wypadku. Tylko, ze diesli jest jednak mniej, a jezeli juz sa jakies godne uwagi to sporo drozsze. Moc moze byc mala, to jest malo istotne. W roku bede robil jakies 10kkm tym autem, wiec oplacalnosc diesla stoi pod znakiem zapytania.

Napisano

> Do turlania sie po miescie moze byc bez klimy, w Matizie nie ma i daje rade.

Znaczy się jeszcze nie przyzwyczaiłeś zlosnik.gif

Ja bez klimy sobie nie wyobrażam.

Nie zapomnę kiedyś w masakrycznym, 34 stopniowym upale, stojąc w korku na Solidarności widoku czterech dresów, wiszących na otwartych oknach w BMW z językami na wierzchu a ja obok, w śmiesznej Fiacinie, kulturalnie, 22 stopnie zlosnik.gif

> W Lublinie z profilu ?

W Lublinie. Generalnie wówczas robiłem trasy Herbowa - Rapackiego. Rapackiego - Herbowa.

Napisano
  • Autor

> Znaczy się jeszcze nie przyzwyczaiłeś

Inaczej, do pracy jade jakies maks 30 minut (obecnie jakies 15), wiec klima mnie nie zbawi. Nie wyobrazam sobie natomiast jazdy w trase bez klimy i w drugim aucie mam.

> W Lublinie. Generalnie wówczas robiłem trasy Herbowa - Rapackiego. Rapackiego - Herbowa.

ok.gif Tylko, ze w Lublinie chyba troche mniejsze korki, wiec doliczam 1l/100km.

Napisano

> Inaczej, do pracy jade jakies maks 30 minut (obecnie jakies 15), wiec klima mnie nie zbawi. Nie

> wyobrazam sobie natomiast jazdy w trase bez klimy i w drugim aucie mam.

Ja sobie nie wyobrażam ani jednego ani drugiego zlosnik.gif

> Tylko, ze w Lublinie chyba troche mniejsze korki, wiec doliczam 1l/100km.

Może być.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.