Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa B - 1,2 8v (1,4 8v) czy 1,5D (1,7D)

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie.

Najprawdopodobniej będę musiał kupić drugi samochód i moje pytanie czy diesle montowane w Corsie są warte zachodu. Jeśli tak to który jest najlepszy (czyt. najmniej usterkowy)?

Jak widać po temacie nie zależy mi na osiągach, a raczej na spokoju, żeby żona mogła się "przetaczać" po mieście.

Myślę generalnie o sprowadzeniu z zagranicy.

Edycja tematu by AstraC

Napisano

> Jak w temacie.

> Najprawdopodobniej będę musiał kupić drugi samochód i moje pytanie czy diesle montowane w Corsie są

> warte zachodu. Jeśli tak to który jest najlepszy (czyt. najmniej usterkowy)?

> Jak widać po temacie nie zależy mi na osiągach, a raczej na spokoju, żeby żona mogła się

> "przetaczać" po mieście.

> Myślę generalnie o sprowadzeniu z zagranicy.

A jakieś preferencje co do paliwa? Diesle są produkcji Isuzu, są dość niezawodne. Jeśli benzyna, to od 1,4 w górę. 1,4 8V będzie idealny do gazu ok.gif

Napisano
  • Autor

> A jakieś preferencje co do paliwa? Diesle są produkcji Isuzu, są dość niezawodne. Jeśli benzyna, to

> od 1,4 w górę. 1,4 8V będzie idealny do gazu

Generalnie to jeśli o mnie chodzi to tylko benzyna ale to ma być dla żony więc nie ma to znaczenia. smile.gif

Z mojego punktu widzenia bardziej zastanawiam się co jest lepsze w sensie niezawodności, no i kosztów zarówno zakupu jak i eksploatacji.

Generalnie z tego co widzę po ogłoszeniach to diesle są zdecydowanie droższe i relatywnie chyba i tak taniej wyjdzie kupić np. 1,4 8v i założyć gaz, a wtedy koszty eksploatacji są już porównywalne lub nawet niższe niż diesla.

Napisano

z diesli mocno polecane były 1,5 i 1,7 isuzu ok.gif

ogólnie odpuść sobie silnik 1.0 w benzynie crazy.gif

sam szukałem dla żony, ale po kilku miesiącach poległem i kupiłem co innego ok.gif

Napisano

Kolega jeździł 1,0 z LPG i nigdy więcej nie popełni podobnego błędu - 45KM "spowolnione" gazem nie sprawowało się za dobrze.

Napisano

> sam szukałem dla żony, ale po kilku miesiącach poległem i kupiłem co innego

Tak, zbłądzileś.... old.gif

Pozdrawiam

Napisano

Jak woz dla zony, to proponowalbym zasilany benzyna 1,4 8V. W zupelnosci wystarczy, silnik bezproblemowy, w zime tez odpali...

Pozdrawiam

Napisano

> Generalnie z tego co widzę po ogłoszeniach to diesle są zdecydowanie droższe i relatywnie chyba i

> tak taniej wyjdzie kupić np. 1,4 8v i założyć gaz, a wtedy koszty eksploatacji są już

> porównywalne lub nawet niższe niż diesla.

To chyba optymalne rozwiązanie ok.gif

Napisano

Najbardziej polece ci silnik 1,4 8V (C14NZ, X14NZ lub jakies takie symbole), nie bierz silnika 1,0 12V bo kosiarki lepiej dzialaja, a o osiagas i spalaniu to mozna poematy pisac. Stare oplowskie 8V sa nie do zdarcia, lubia gaz, sa w miare ekonomiczne i jak na corse radza sobie dobrze. Mialem takiego wiec wiem waytogo.gif

Napisano
  • Autor

nie bierz silnika 1,0

> 12V bo kosiarki lepiej dzialaja, a o osiagas i spalaniu to mozna poematy pisac.

Nie biorę pod uwagę wogóle czterozaworówek.

W temacie zrobiłem pomyłkę, ale chodziło mi o 1,2 8v a nie 1,0 bo nie było w oplu takiego o 8 zaworach i niestety już nie mogę tego "naprawić".

Napisano

moge powiedziec cos o silniku 1,5 td isuzu cool.gif- normalnie bylem w szoku jak to autko przyspiesza, sporo wiekszych aut nie mialo podejscia przy starcie,

palilo to sporo bo byla caly czas deptana, nie pamietam dokladnie ale chyba cos kolo 6stki/100 max

co tym osiagnalem to 180 licznikowe ale to i tak za duzo jak na te male pudelko

mimo ciaglego katowania silnik przetrwal ale cos sie wykrzaczylo w napedzie i corsa poszla na zyletki

olej po kebabie lykala az milo smile.gif

Napisano

> nie bierz silnika 1,0

> Nie biorę pod uwagę wogóle czterozaworówek.

> W temacie zrobiłem pomyłkę, ale chodziło mi o 1,2 8v a nie 1,0 bo nie było w oplu takiego o 8

> zaworach i niestety już nie mogę tego "naprawić".

Poprawiłem temat. ok.gif

Napisano

Jak dla kobiety, to diesla bym nie brał.

Nie powiem, są to dobre silniki, ale w większy mróz, taki już ze sporym nalotem, albo lekko źle wyregulowany - nie odpali. A benzyna, nawet w stanie agonalnym będzie dawała radę.

Napisano

> W temacie zrobiłem pomyłkę, ale chodziło mi o 1,2 8v a nie 1,0 bo nie było w oplu takiego o 8

> zaworach i niestety już nie mogę tego "naprawić".

1,2 8V ma całe 45 KM, na dzisiejsze czasy to żadne osiągi, do tego wcale tak mało nie pali.

Napisano

> 1,2 8V ma całe 45 KM, na dzisiejsze czasy to żadne osiągi, do tego wcale tak mało nie pali.

Dokladnie, osiagi marne, a pali tyle samo co 1,4 8V, ktory w Corcie zapewnia juz przyzwoite osiagi i wieksze bezpieczenstwo jazdy (poprzez lepsze osiagi). Lepszy bylby 1,6 8V... cool.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Dokladnie, osiagi marne, a pali tyle samo co 1,4 8V, ktory w Corcie zapewnia juz przyzwoite osiagi

> i wieksze bezpieczenstwo jazdy (poprzez lepsze osiagi). Lepszy bylby 1,6 8V...

> Pozdrawiam

To już GSi, ciężko dobrą nabyć oslabiony.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> To już GSi, ciężko dobrą nabyć

GSi mialy 1,6B 16V w corsie B

• 2 tygodnie później...
Napisano

> GSi mialy 1,6B 16V w corsie B

16V, moje niedopatrzenie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.