Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szuranie przy skręcie

Featured Replies

Napisano

Witam!

Panowie mam znowu problem .

Od jakiegoś czasu borykam się z problemem szurania przy skręcie.

Przy skręcie w lewo przy szybszych prędkościach jest takie szuranie/coś zaterkocze.W prawo jak skręcam to nic nie słychać No więc padło na łożysko prawe ,fakt było słychać szum po zakręceniu nim .Więc wymieniłem je na SKF,zmieniłem poduszkę amora wraz z łożyskiem z prawej strony ,osłonę przegubu na nowo przegub smarowałem .Wcześniej wymieniłem klocki i tarcze oraz końcówkę drążka wraz z poduszką amora i łożyskiem Skf z lewej strony.Również zmieniłęm oba łączniki stabilizatora i nic nie pomogło. Sworznie wachaczy są ok sztywne nie mają luzów ,prawa końcówka również jest w super stanie bez luzów.Nie mam już pomysłów na to .Lewe łożysko nie wykazuje szumów po zakręceniu. Blachy przy tarczy nie obcierają bo sprawdzałem .Tuleje były wytłuczone na szarpakach i wszystko jest ok.Śruby podokręcane ,półośki również . Zdziwił mnie jednak jeden fakt .Po przekręceniu kierownicą w pewnym momencie słychać taki głuchy stuk .Zatrzymałem kierownicę w tym momencie i podszedłem do lewego koła i zacząłem nim bujać na boki i usłyszałem ten stuk z okolic drążka kierowniczego .

Kurczę może to on się wyrobił i mam takie szuranie przy skrętach.

Czy drążki często się wyrabiają w Ef-kach??

Pozdrawiam

Napisano

Drazki w AF (a w zasadzie jego gumowo-stalowe tuleje, przez ktore mocowane sa do przekladni kierowniczej) sa w zasadzie wieczne i przezyja caly okres eksploatacji samochdu, niemniej jednak moga ulec zuzyciu pod wplywem duzych, gwaltownych obciazen. Mozesz to sprawdzic chwytajac za mocowanie drazkow przy przekladni, a druga osoba wykonuje rufchy kierownica w jedna i druga strone, w niewielkim zakresie. Czesciej ulega awarii przekladnia kierownicza, choc te przypadki rowniez zaliczane sa do sporadycznych.

Sprawdz jeszcze wszystkie polaczenia srubowe:

- wahaczy do ramy pomocniczej,

- srub zaciskajacych koncowki drazka do drazka kierowniczego,

- nakretek obu przegubow zewnetrznych.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Drazki w AF (a w zasadzie jego gumowo-stalowe tuleje, przez ktore mocowane sa do przekladni

> kierowniczej) sa w zasadzie wieczne i przezyja caly okres eksploatacji samochdu, niemniej

> jednak moga ulec zuzyciu pod wplywem duzych, gwaltownych obciazen. Mozesz to sprawdzic

> chwytajac za mocowanie drazkow przy przekladni, a druga osoba wykonuje rufchy kierownica w

> jedna i druga strone, w niewielkim zakresie. Czesciej ulega awarii przekladnia kierownicza,

> choc te przypadki rowniez zaliczane sa do sporadycznych.

> Sprawdz jeszcze wszystkie polaczenia srubowe:

> - wahaczy do ramy pomocniczej,

> - srub zaciskajacych koncowki drazka do drazka kierowniczego,

> - nakretek obu przegubow zewnetrznych.

> Pozdrawiam

Kurczę no posprawdzam jeszcze raz te rzeczy może jakimś cudem coś pomoże a jak nie to już nie wiem.Przeguby to odrzucam na 100% bo przy ruszaniu na skręconych kołach czy to w lewo czy w prawo nic nie słychać .

Napisano

Ja tak mialem niedawno. Przy skrecie szuralo cos, a tym czyms okazala sie ta blaszka-oslona hamulca. Przy skrecie delikatnie szurala o tarcze.

Napisano
  • Autor

> Ja tak mialem niedawno. Przy skrecie szuralo cos, a tym czyms okazala sie ta blaszka-oslona

> hamulca. Przy skrecie delikatnie szurala o tarcze.

Właśnie ja też tak na początku myślałem że przy zmianie tarcz i klocków gdzieś ją może delikatnie zgiąłem ale sprawdzałem jeszcze raz i ona o nic nie obciera jest ok ,chociaż dla pewności wezme pozdejmuje te osłonki i się przejadę bo w tym samochodzie to się czasami cuda dzieją więc może i jakiś cud się zdarzy.

Pozdrawiam

Napisano

U mnie tez bylo cos podobnego niby cykanie , niby szuranie tylko ze przy skrecie w prawo, jak wam napisze to nie uwiezycie co to bylo. Na poczatku tez myslalem ze to ta blacha od hamulcow troche przy niej pogmeralem i niby ucichlo po jakims czasie znow sie pojawilo po sprawdzeniu wszystkiego w ataku bezsilnosci zaklepalem dokladniej zawleczke od sruby koronowej na przegubie, ktora beztrosko sie ruszala na boki i od tamtej pory po przejechaniu ok 4 kkm cicho yay.gif. Wczesniej przy sprawdzaniu blachy od hamulcow nie zwrocilem uwagi na to ze troszke ja docisnalem bo wydawalo mi sie to banalne,sam nie moglem uwiezyc ze to bylo to.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano

> wszystkiego w ataku bezsilnosci zaklepalem dokladniej zawleczke od sruby koronowej na

> przegubie, ktora beztrosko sie ruszala na boki i od tamtej pory po przejechaniu ok 4 kkm cicho

Jak ta zawleczka może o coś szurać? Też mam problem z szuraniem przy skręcie w prawo, osłona wyeliminowana, nie mogę sobie wyobrazić co jeszcze może powodować takie obcieranie... Wystarczy lekko skręcić i już obciera... i to konkretnie.

Napisano

U mnie szurala o kolpak. Mi tez sie to wydawalo dziwne ale wszystko jest git od tamtego czasu.Nie gwarantuje ze u Ciebie to dokladnie to samo opisalem moj przypadek bo a moze....

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> U mnie szurala o kolpak. Mi tez sie to wydawalo dziwne ale wszystko jest git od tamtego czasu.Nie

> gwarantuje ze u Ciebie to dokladnie to samo opisalem moj przypadek bo a moze....

> Pozdrawiam

Narazie to olałem.

Zawleczki na przeguby nowe ,kołpak na 1000% nie bo zdejmowany był.

Diagnoza wstępna to albo źle złożone lewe łożysko amorka albo samo łożysko jest wadliwe bo po jego wymianie zaczęło szurać.

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.