Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hyundai Tucson - silniki, bagażnik, serwis

Featured Replies

Napisano

Przez długi czas byłem napalony na nissana x-traila a ostatnio miałem okazję przejechać się X'em i Tucsonem jeden po drugim i przyznam, że koreaniec zrobił na mnie lepsze wrażenie i strasznie spodobał sie mojej żonie smile.gif Generalnie dużo się już dowiedziałem o aucie ale nadal brakuje mi kilku informacji praktycznych:

1. Jeździłem dieslem 113 KM i dał się odczuć lekki niedosyt mocy. Z kolei diesel 140KM na papierze nie ma wcale dużo lepszych parametrów (i takie samo spalanie). Jak to jest z tymi silnikami? Opłaca się na siłę szukać 140? Rzeczywiście spalanie jest takie jak w 113? Może któryś z nich jest mniej awaryjny?

2. Czy dobrze rozumiem, że 4x4 chodzi w Tucsonie tylko w 2 trybach (auto i lock) ? Nie ma czystego 2WD jak w x-trailu?

3. Jak to jest z tym bagażnikiem? Nie wygląda on dobrze. Czy ktoś może jest w stanie podać mi jego wymiary? Czy dajecie radę zapakować do niego wózek dziecięcy albo wybrać sie na narty? Czy pierwszą rzeczą jaką kupię do Tucsona powinien być box?

4. Jak jest z serwisowaniem? Z tego co czytam to Tucson nie należy do przesadnie awaryjnych aut. Ale spotkałem się z opiniami, że serwis Hyundaia (i Kii) jest strasznie drogi a na części nieraz trzeba czekać tygodniami. Czy mechanicy spoza ASO radzą sobie z tym autem?

Napisano

> Ale spotkałem się z opiniami, że serwis Hyundaia (i Kii) jest strasznie drogi a na części

> nieraz trzeba czekać tygodniami. Czy mechanicy spoza ASO radzą sobie z tym autem?

Wiele do czynienia z serwisem nie mialem, bo moj hultaj sie nie psuje praktycznie zeby.GIF Ale tyle co mialem, drogi nie byl - tak z 20% wiecej od "nieautoryzowanych" serwisow.

Tucson nie wydaje sie rzadszy od Matrixa - jeszcze dwa lata temu czesci to byla faktycznie bolaczka - nawet przy eksploatacyjnych potrafilo sie czekac (a wymiana amorkow czekala 2 miesiace, bo sobie plynely statkiem z Azji...). Ale teraz juz wszystko jest z dnia na dzien.

Napisano

> Przez długi czas byłem napalony na nissana x-traila a ostatnio miałem okazję przejechać się X'em i

> Tucsonem jeden po drugim i przyznam, że koreaniec zrobił na mnie lepsze wrażenie i strasznie

> spodobał sie mojej żonie

Jeżeli rozważasz zakup tego typu auta to zwróc uwagę jeszcze na Chevroleta Captivę taki san silnik z tej samej fabryki, auto nieco większe i 7-mio miejscowe i atrakcyjna cena. Mam taki od roku przejechałem 30 kkm, na razie bez problemu.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli rozważasz zakup tego typu auta to zwróc uwagę jeszcze na Chevroleta Captivę

Rozważałem, ale mam budżet ograniczony do 40tys., i szukam auta w miarę taniego w utrzymaniu a Captiva raczej do takich nie należy.

Napisano

> Rozważałem, ale mam budżet ograniczony do 40tys., i szukam auta w miarę taniego w utrzymaniu a

> Captiva raczej do takich nie należy.

I tu Cię zaskoczę przegląd 600PLN

Napisano
  • Autor

> I tu Cię zaskoczę przegląd 600PLN

Wiesz, eksploatacja to nie tylko przeglądy ale też spalanie, ceny i dostępność części, awaryjność itp. Ale tak czy siak nie stać mnie na niego i nie potrzebuję aż tak wielkiego auta, a nawet gdyby to wolałbym pewnie Antarę - ładniejsza.

Tu rozważamy tylko Tucsona smile.gif

Napisano

> i co? nikt?

Widze, ze na forum hultaja juz pytales - raczej tam Ci pomoga, tutaj to za rzadki okaz (zapytaj na skosnookich - kilku wlascicieli tego sprzetu tam jest)

Napisano
  • Autor

> Widze, ze na forum hultaja juz pytales - raczej tam Ci pomoga, tutaj to za rzadki okaz (zapytaj na

> skosnookich - kilku wlascicieli tego sprzetu tam jest)

Ta, pofatygowałem się na forum Hyu, ale dość apatyczne jest - chyba nie mają tam dużo problemów z tymi autami. Przy okazji pojawiła się tam ciekawy pomysł konfrontacji Tucsona z Santa Fe I generacji i przyznam, że powoli zaczynam się skłaniac ku tej drugiej smile.gif

Napisano

> Ta, pofatygowałem się na forum Hyu, ale dość apatyczne jest - chyba nie mają tam dużo problemów z

> tymi autami. Przy okazji pojawiła się tam ciekawy pomysł konfrontacji Tucsona z Santa Fe I

> generacji i przyznam, że powoli zaczynam się skłaniac ku tej drugiej

Kwestia gustu - ja bym na santa fe patrzec nie mogl (dla mnie kwintesencja tego auta jest druga czesc jego nazwy zeby.GIF).

A co do forum - tucsonow jest po prostu nieduzo w Polsce. I tak sie ciesz, ze nie musiales czegos na podforum matrixa zalatwiac - jeden post co 2 miesiace zeby.GIF

Napisano
  • Autor

ta to prawda

wygląd kuleje, z boku, z tyłu jeszcze da rade

ale z przodu wygląda jak rozgnieciony muminek

ale wiesz... tucson i santa w podobnych rocznikach i podobnie wyposażone kosztują...podobnie smile.gif skoro można mieć więcej za tyle samo...

Napisano

> ta to prawda

> wygląd kuleje, z boku, z tyłu jeszcze da rade

> ale z przodu wygląda jak rozgnieciony muminek

> ale wiesz... tucson i santa w podobnych rocznikach i podobnie wyposażone kosztują...podobnie skoro

> można mieć więcej za tyle samo...

Bedac przy okazji kolo salonu hultaja skierowalem tam swe kroki w dniu dzisiejszym, popoludniowym smile.gif

Stal sobie jeden tucson, wiec przypatrzylem sie sprawie bagaznika i wychodzi, ze jego nieduza pojemnosc wg danych wynika glownie z idiotycznego miejsca zamocowania rolety - w 3/4 wysokosci tylnych siedzen. Wiec jesli nie przeszkadza Ci jazda bez rolety, to bagaznik jest w miare przyzwoity. Lodowki tym nie przewieziesz co prawda, bo calkowita wysokosc przestrzeni bagazowej jest niewielka, ale pakunki na wakacje zapakujesz swobodnie.

Nie mialem niestety mozliwosci ocenienia wielkosci bagaznika santa fe pierwszej generacji, poniewaz takowego na stanie nie mieli. Byla generacja druga i tam faktycznie bagaznik jest gigant.

A sam tucson mnie zaskoczyl iloscia miejsca z tylu ok.gif No i regulowanym pochyleniem tylnych oparc (jakos sobie nawet juz nie potrafie wyobrazic, ze samochod moglby tego nie miec, bo w obu mam zeby.GIF)

Napisano
  • Autor

sie zgodze

oglądawszy Tucsona wcale nie zauważyłem żeby bagażnik był jakiś mikroskopijny. Ziarno niepewności zasiały dopiero oficjalne dane producenta, które mówią o 325 litrach. Liczby nie kłamią. Toż to tyle co jakiś niewielki hatch-kompakt. Po zwinięciu półki (są wersje z półką i roletą) przestrzeń robi się wcale wystarczająca. A generalnie jest nas na razie dwoje, może za jakiś czas pojawi się mały człowieczek wiec póki co raczej styknie.

Należy do tego dodać bardzo przemyślany system składania siedzeń. Jeden ruch i siedzisko jedzie w dół a oparcie składa się na płasko. Wspomnianą lodówkę w takim układzie spokojnie przewieziesz.

Santa natomiast (nie chce mi się wierzyć) ma bagażnik bodajże 800 l !!!! a po złożeniu siedzeń 2000. Przewieziesz lodówkę dwudrzwiową i jeszcze zostanie miejsca na zmywarkę.

Napisano

> sie zgodze

> oglądawszy Tucsona wcale nie zauważyłem żeby bagażnik był jakiś mikroskopijny. Ziarno niepewności

> zasiały dopiero oficjalne dane producenta, które mówią o 325 litrach. Liczby nie kłamią. Toż

> to tyle co jakiś niewielki hatch-kompakt. Po zwinięciu półki (są wersje z półką i roletą)

> przestrzeń robi się wcale wystarczająca. A generalnie jest nas na razie dwoje, może za jakiś

> czas pojawi się mały człowieczek wiec póki co raczej styknie.

te 325 litrów jest mierzone przy maksymalnie odchylonym do tyłu oparcia kanapy i do rolety wink.gif

> Należy do tego dodać bardzo przemyślany system składania siedzeń. Jeden ruch i siedzisko jedzie w

> dół a oparcie składa się na płasko. Wspomnianą lodówkę w takim układzie spokojnie

> przewieziesz.

> Santa natomiast (nie chce mi się wierzyć) ma bagażnik bodajże 800 l !!!! a po złożeniu siedzeń

> 2000. Przewieziesz lodówkę dwudrzwiową i jeszcze zostanie miejsca na zmywarkę.

w santa fe jest 970 do linii okien przy 5 miejscach + do tego w wersji 5os. 2 duże schowki pod podłogą,

w których mieszczą się pełnowymiarowe fotele w wersji 7os. smile.gif

• 5 tygodni później...
Napisano

No i jak tam kolego Simonn (lub tez Jarett cfaniaczek.gif) - jaki final sprawy - kupiles cos??

Napisano
  • Autor

> No i jak tam kolego Simonn (lub tez Jarett ) - jaki final sprawy - kupiles cos??

Troszkę się teraz urlopowałem i byłem w rozjazdach, ale od tego tygodnia biorę się poważnie za sprawę - tzn. szukam Tucsona - to już pewne. Ale muszę jeszcze sprzedać aktualne auto.

Napisano

Sprzedajesz Lybrę?

Daj na priv jakiś namiar na ogłoszenie:)

Napisano
  • Autor

> Sprzedajesz Lybrę?

> Daj na priv jakiś namiar na ogłoszenie:)

Ogłoszenia jeszcze nie ma. Będzie mam nadzieje w tym tygodniu.

Ale autko jest naprawdę zacne. Można je obejrzeć w polskim wpisie o Lybrze na wikipedii (jestem jego autorem smile.gif ).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.