Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kompatybilność głowiczek 1.2 16V

Featured Replies

Napisano

Zatarło mi się łożysko wałka rozrządu w silniku 1.2 16V i myślę że najrozsądniej będzie wymienić głowiczkę razem z wałkami na jakąś używaną.

Bo ile mogłaby kosztować regeneracja takiego łożyska? Jedno jest zorane kompletnie - obie kompletnie wytarte. Pozostałe trudno powiedzieć.

Głowica pochodzi z Punto II 80KM.

I pytanie - z jakich silników będzie pasować ta góra?

Bo chętnie włożyłbym górę z Punto I 86KM - powinno być zawsze 6 koników więcej.

Będzie pasować?

Czy bez problemu da się przełożyć bok z mocowaniem cewki? P1 i P2 mają różny kształt tego boczka do którego się przykręca cewki.

Napisano

> Zatarło mi się łożysko wałka rozrządu w silniku 1.2 16V i myślę że najrozsądniej będzie wymienić

> głowiczkę razem z wałkami na jakąś używaną.

> Bo ile mogłaby kosztować regeneracja takiego łożyska? Jedno jest zorane kompletnie - obie

> kompletnie wytarte. Pozostałe trudno powiedzieć.

> Głowica pochodzi z Punto II 80KM.

> I pytanie - z jakich silników będzie pasować ta góra?

> Bo chętnie włożyłbym górę z Punto I 86KM - powinno być zawsze 6 koników więcej.

> Będzie pasować?

> Czy bez problemu da się przełożyć bok z mocowaniem cewki? P1 i P2 mają różny kształt tego boczka do

> którego się przykręca cewki.

Warto naprawic te głowice

Mialem taki problem w głowicy 1,2 8v.

W wyspecjalizowanym zakładzie robiacym głowice za napawanie łoza i osiowanie walka zaplacilem 150pln. Głowica smiga w A grupowym silniku i jest wszystko ok.

Napisano
  • Autor

> Warto naprawic te głowice

> Mialem taki problem w głowicy 1,2 8v.

W 1.2 8V to AFAIR trochę inaczej, bo tam wałek jest zamocowany do głowicy i do łożysk jest ładne dojście.

W 16V wkłada się go w nierozbieralną pokrywę i dostęp do gładzi łożyska jest tylko od wewnątrz, chociaż nie wiem czy przy naprawie to taka duża różnica.

W każdym razie mi wstępnie powiedzieli że 200zł.

A gdzie robiłeś swoją głowicę?

Ja tak sobie wymyśliłem że i tak kupię te wałki 86KM, za +6KM zapłacę mniej niż zwyczajowe 100zł/KM, czyli w sumie się opłaca.

a stare wałki najwyżej wyślę do obróbki, zrobię sobie jakieś ostrzejsze i będę miał dwa komplety.

Napisano

> W 1.2 8V to AFAIR trochę inaczej, bo tam wałek jest zamocowany do głowicy i do łożysk jest ładne

> dojście.

> W 16V wkłada się go w nierozbieralną pokrywę i dostęp do gładzi łożyska jest tylko od wewnątrz,

> chociaż nie wiem czy przy naprawie to taka duża różnica.

> W każdym razie mi wstępnie powiedzieli że 200zł.

> A gdzie robiłeś swoją głowicę?

> Ja tak sobie wymyśliłem że i tak kupię te wałki 86KM, za +6KM zapłacę mniej niż zwyczajowe

> 100zł/KM, czyli w sumie się opłaca.

> a stare wałki najwyżej wyślę do obróbki, zrobię sobie jakieś ostrzejsze i będę miał dwa komplety.

moc sie bierze w tym przypadku z elektroniki a nie z wałków/głowicy.....

Napisano

> moc sie bierze w tym przypadku z elektroniki a nie z wałków/głowicy.....

ale wałki są inne w wersji 80 i 85

Napisano
  • Autor

> moc sie bierze w tym przypadku z elektroniki a nie z wałków/głowicy.....

EPER mówi że są różne wałki w wersjach 80KM i 86KM.

Napisano

> EPER mówi że są różne wałki w wersjach 80KM i 86KM.

tak, są różne,. Nie wiem jak z kontami no nie mierzyłem, ale wznios jest sporo wyższy w 85

Napisano
  • Autor

> tak, są różne,. Nie wiem jak z kontami no nie mierzyłem, ale wznios jest sporo wyższy w 85

W EPER też widzę że wersja 85 ma dwie różne sprężynki zaworowe na zawór, a wersja 80 ma jedną.

Czy ktoś wkładał już do głowicy z 80 wałki 85?

Nie rozpadnie się to?

Czy może lepiej wymienić sprężynki na te z 85?

Napisano

zapytaj TOMICENTO bo jak ja z nim rozmawialem to 80 od 86 rozni sie wlasnie walkami i stad ta roznica w mocy

Napisano

> zapytaj TOMICENTO bo jak ja z nim rozmawialem to 80 od 86 rozni sie wlasnie walkami i stad ta

> roznica w mocy

juz ja to widze... wymiana wałków i myk... 6KM dołożone bez ruszenia elektroniki rotfl.gif

wałki faktycznie w/g epera są inne ale kiedyś widziałem ich specyfikacje i raczej były takie same zlosnik.gif

Napisano

> juz ja to widze... wymiana wałków i myk... 6KM dołożone bez ruszenia elektroniki

> wałki faktycznie w/g epera są inne ale kiedyś widziałem ich specyfikacje i raczej były takie same

osprzetem tez sie roznily a co za tym idzie elektronika tez inna moze masz racje ale kilka osob twierdzilo ze glowna roznica to wlasnie walki no i zamulajacy kat w kol wydech. ale ja mechanik nie jestem wiec sie nie znam zapewne 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> osprzetem tez sie roznily a co za tym idzie elektronika tez inna moze masz racje ale kilka osob

> twierdzilo ze glowna roznica to wlasnie walki no i zamulajacy kat w kol wydech. ale ja

> mechanik nie jestem wiec sie nie znam zapewne

No będę miał teraz w warsztacie jednocześnie wałki 80KM i 86KM, to może mi się uda sprawdzić (nie chce mi się ich wyjmować z obudowy, ale skok szklanki mogę zmierzyć.

Elektronikę i tam mam od P1, od P2 mam tylko silnik.

Co do pochodzenia obecnych wałków nie mam pewności - ale góra jest z P2, z boczkiem pod jedną podwójną cewkę.

Poszukam może jakiś numerów na tych wałkach, to będzie pewność i być może zagadka zostanie rozwiązana.

Napisano
  • Autor

> osprzetem tez sie roznily a co za tym idzie elektronika tez inna moze masz racje ale kilka osob

> twierdzilo ze glowna roznica to wlasnie walki no i zamulajacy kat w kol wydech. ale ja

> mechanik nie jestem wiec sie nie znam zapewne

Mam już wszystkie wałki w garażu i sprawdziłem.

Wałek z P2 80KM ma wznios 7,4mm, a wałek z P1 86KM wznios 8mm.

Więc różnica jest istotna - w sumie stosunek podobny jak stosunek mocy obu silników.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.