Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bezpiecznik pompy paliwa - Fiat Brava 1,6

Featured Replies

Napisano

Witam

znajomy ma Bravę i chce założyć odcięcie pompy paliwa po przejściu auta na zasilanie gazem.

chce to zrobić najprostrzą metodą - przejkaźnik z przylutowanym bezpiecznikiem.

Nie wie tylko czy bezpiecznik pompy jest osobny czy też wspólny z innymi urządzeniami, np. z grzałką sondy lambda?

Pomóżcie

Z góry wiekie dzięki

mistral

Napisano

> Witam

> znajomy ma Bravę i chce założyć odcięcie pompy paliwa po przejściu

> auta na zasilanie gazem.

> chce to zrobić najprostrzą metodą - przejkaźnik z przylutowanym

> bezpiecznikiem.

> Nie wie tylko czy bezpiecznik pompy jest osobny czy też wspólny z

> innymi urządzeniami, np. z grzałką sondy lambda?

> Pomóżcie

> Z góry wiekie dzięki

> mistral

Mierzylem u siebie w 1,6 i bezpiecznik pompy jest razem z pogrzewaniem sondy. frown.gif

Musialem dac sobie spokuj z patentem przekaznika w miejsce bezpiecznika.

Trzeba przerwac obwod samej pompy.

Napisano
  • Autor

Dzięki za szybką odpowiedź

To bedzie musial przecia przewod zasilajacy pompe.

Pozdrawiam

mistral

Napisano

> Witam

> znajomy ma Bravę i chce założyć odcięcie pompy paliwa po przejściu

> auta na zasilanie gazem.

> chce to zrobić najprostrzą metodą - przejkaźnik z przylutowanym

> bezpiecznikiem.

> Nie wie tylko czy bezpiecznik pompy jest osobny czy też wspólny z

> innymi urządzeniami, np. z grzałką sondy lambda?

> Pomóżcie

> Z góry wiekie dzięki

> mistral

Witam! Mój znajomy tak zrobił. Chociaż ja i reszta kumpli zwłaszcza ci którzy montują gaz odradzali jemu stanowczo taki zabieg i uważali go za zupełnie pozbawiony sensu. Pompa powinna cały czas pracować inaczej się "zamuli". Nie posłuchał i po roku się "zamuliła" a potem padła i słyszał tylko jazgot!!! 250zł w plecy...rzeczywiście bez sensu. Co przeszkadza że pracuje???? Dla niej lepiej

Pozdrawiam!

I jeszcze wazne!!! Należy dbać żeby nigdy nie paliła się rezerwa benzynowa!!! Pompa niech sobie pracuje i wszystko powinno byc ok!!!

Napisano

> Witam! Mój znajomy tak zrobił. Chociaż ja i reszta kumpli zwłaszcza

> ci którzy montują gaz odradzali jemu stanowczo taki zabieg i

> uważali go za zupełnie pozbawiony sensu. Pompa powinna cały

> czas pracować inaczej się "zamuli". Nie posłuchał i po roku się

> "zamuliła" a potem padła i słyszał tylko jazgot!!! 250zł w

> plecy...rzeczywiście bez sensu. Co przeszkadza że pracuje????

> Dla niej lepiej

> Pozdrawiam!

> I jeszcze wazne!!! Należy dbać żeby nigdy nie paliła się rezerwa

> benzynowa!!! Pompa niech sobie pracuje i wszystko powinno byc

> ok!!!

>

Założyłem odcięcie pompy bez cięcia przewodów, wpiąłem się we wtyczkę, która znajduje się za akumulatorem. Jest wszystko ok. Bardzo dobra rzecz i nie tylko ja tak sądzę, po co pompa ma pracować na darmo? Do zbiornika powinno się lać benzynę, a nie nie wiadomo co, to wtedy pompa nie będzie się zamulać. mlot.gif

Napisano

> Założyłem odcięcie pompy bez cięcia przewodów, wpiąłem się we

> wtyczkę, która znajduje się za akumulatorem. Jest wszystko ok.

> Bardzo dobra rzecz i nie tylko ja tak sądzę, po co pompa ma

> pracować na darmo? Do zbiornika powinno się lać benzynę, a nie

> nie wiadomo co, to wtedy pompa nie będzie się zamulać.

Witam!

Zajmuję się m.in. sprowadzaniem aut juz ponad 7 lat. Gdy sprowadzałem jakieś auto które stało w Szwajcarii długo nie jeżdżone, tylko odpalane od czasu do czasu, przeważnie dość szybko padała w nim pompa paliwowa. A w Szwajcarii mają bardzo dobrą benzynę. Z każdego paliwa wytrącają się różne składniki , głównie chodzi o wodę. Paliwo w zbiorniku powinno być regularnie przepalane!!! Wogóle niczemu ten pomysł nie służy!!!!! Proszę zasięgnąć opinii fachowców AutoGaz .

Cytat z instrukcji obsługi LPG mojej starego Clio:

" Nigdy nie dopuszczać do stanu rezerwowego zbiornika benzynowego!!! Jazda ze zbyt małym stanem paliwa grozi zatarciem pompy paliwowej!!! Nie powinno się unieruchamiać pompy paliwowej podczas jazdy na LPG!!! Grozi zamuleniem pompy poprzez wytrącające się osady!!!

Niech mi ktoś napisze rozsąnie w jakim celu pompa ma być wyłączana??? Dla mnie to dłubanina.......taki Kaszpirowski...podobno leczy

Proszę przeczytać fachowy link. Bo ja bedę na tym forum udzielał tylko fachowych rad. Dłubanina to porażka!!!!

http://www.motofakty.pl/artykul/woda_w_zbiorniku_paliwa_2.html?ses_mf=dda9b6591974f24cb5a042cd42aab2a5

Napisano

> częściami też handlujesz?

Też. W tej chwili mam dużo do BMW E46 i E39. Do Clio I prawie wszystko, Rsi ,16V, błotniki i maskę od Clio Williams. Silnik 2.0 16V Williams. Do Fiata niestety nic i nigdy nie handlowałem częściami Fiata. Sprowadziłem tylko cztery Maree HLX , w tym jedna ta co sobie zostawiłem i jestem na razie z niej zadowolony . Tylko jazda po Warszawie mnie wkurza bo trochę trzęsie i tak jakby coś zaczynało z tyłu pukać . Jechałem ostatnio bardzo szybko z Piaseczna do Siedlec przez Kołbiel i co tam się dzieje to makabra!!!

Pozdr!

Napisano

no to szkoda...

pompy do dwójki powoli szukam...

Napisano

> no to szkoda...

> pompy do dwójki powoli szukam...

Zadzwonie jutro do kumpla. Jest teraz w Libingen. Tam widziałem dwie do rozbiórki HLX, ale lepiej byłoby zawsze ze świeżej wyjąć. Dam znać jak coś się trafi. Używkę za grosze da się pewnie wyrwać. Gdyby nie te posrane przepisy celne to fajne Maryśki HLX by się dało ciągnąć bo w Szwajcarii jest ich mnóstwo.

Pozdr!

Napisano

> Z

> każdego paliwa wytrącają się różne składniki , głównie chodzi o

> wodę.

Woda nie wytrąca się z paliwa, bo nie jest jego składnikiem

> Wogóle niczemu ten pomysł nie służy!!!!! Proszę zasięgnąć opinii

> fachowców AutoGaz .

No to ciekawe co to za fachowcy? Pewnie nie umieją znaleźć przewodu do pompy paliwa bo ich zamula smile.gif

A tak w szczegółach, to przy każdym odpalaniu silnika pompa pracuje przez jakiś czas, więc co i gdzie sie ma zamulać

Wyłączanie pompy przy jeździe na LPG to KONIECZNOŚĆ !! Przecież gdy pracuje to na darmo pompuje paliwo w obiegu !!

Napisano

> Witam! Mój znajomy tak zrobił. Chociaż ja i reszta kumpli zwłaszcza

> ci którzy montują gaz odradzali jemu stanowczo taki zabieg i

> uważali go za zupełnie pozbawiony sensu. Pompa powinna cały

> czas pracować inaczej się "zamuli". Nie posłuchał i po roku się

> "zamuliła" a potem padła i słyszał tylko jazgot!!! 250zł w

> plecy...rzeczywiście bez sensu. Co przeszkadza że pracuje????

> Dla niej lepiej

> Pozdrawiam!

> I jeszcze wazne!!! Należy dbać żeby nigdy nie paliła się rezerwa

> benzynowa!!! Pompa niech sobie pracuje i wszystko powinno byc

> ok!!!

Zamulić to się staw może....trzeci rok mam odciecie pompy przy pracy na gazie i jeżdzę do sucha ...nic sie nie stało i nic się nie dzieje....

Napisano

> Woda nie wytrąca się z paliwa, bo nie jest jego składnikiem

> No to ciekawe co to za fachowcy? Pewnie nie umieją znaleźć przewodu

> do pompy paliwa bo ich zamula

> A tak w szczegółach, to przy każdym odpalaniu silnika pompa pracuje

> przez jakiś czas, więc co i gdzie sie ma zamulać

> Wyłączanie pompy przy jeździe na LPG to KONIECZNOŚĆ !! Przecież gdy

> pracuje to na darmo pompuje paliwo w obiegu !!

Witam!

od 5 roku życia zainteresowanie motoryzacją

5 lat technikum samochodowego

4 lata SIMR Politechnika Warszawska (studia inżynierskie)

3lata zaocznie Zarządzanie Eksploatacją Samochodów (studia inżynierskie WSEiZ)

7 lat pracy u wyłącznego importera BMW w Polsce potem dealera BMW

7 lat dodatkowo importu samochodów i części zamiennych ze Szwajcarii oraz w prawie każdą Niedziele handel -Słomczyn.

W tej chwili wszystko na stanie do BMW E46 i E39, oraz Clio 91-97.

......Chyba coś o tej motoryzacji wiem..... nie przeczytałeś zamieszczonego linka, który wyjaśnia skąd woda w paliwie. Spieszę Ci donieść że woda jest podstawowym problemem, zwłaszcza o tej porze roku. I właśnie kolejnemu nowemu uczestnikowi forum pomogłem w rozwiązaniu problemu, doradziłem zakup pompy paliwowej. Oczyszczenie układu paliwowego przez dolanie odpowiedniego preparatu..... Jego problem znikł!!!!!! i pierwsze co zrobił to zatankował do pełna zbiornik i powiedział że już nigdy na rezerwie jeżdził nie będzie.

A jesli chodzi o specjalistów AutoGaz to współpracuje z Czakram i Gredar....najwiekszy udział w rynku w Polsce. Jak jakis problem to służę pomocą!

Wpływ wody zawartej w paliwie na silnik

podzespół uszkodzenie objawy

Przewody paliwowe Korozja metalowych fragmentów przewodów paliwowych Możliwość pękania przewodów

Dysze gaźników Zapychanie dysz Trudny rozruch silnika, pogorszenie dynamiki silnika

Dysze wtryskiwaczy Zapychanie dysz, zakłócanie pracy wtryskiwacza Pogorszenie dynamiki silnika, wzrost zużycia paliwa, bardziej toksyczne spaliny, trudniejszy rozruch silnika

Trzonki zaworów Osady na trzonkach zaworów Trudny rozruch silnika, uszkodzenia prowadnic zaworowych

Grzybki zaworów ssących Osady na grzybkach zaworów Spadek dynamiki silnika, wzrost zużycia paliwa, bardziej toksyczne spaliny

Komora spalania Osady w komorze spalania Spadek trwałości silnika, skłonność do spalania stukowego

Tłok Osady na denku tłoka Spadek trwałości silnika, skłonność do spalania stukowego

Układ smarowania Osady w oleju silnikowym Spadek trwałości silnika

Pozdrawiam Serdecznie!!!

Napisano

prowadzisz jakieś seminaria z eksploatacji pojazdów? zlosnik.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> prowadzisz jakieś seminaria z eksploatacji pojazdów?

Masz "żyłkę kabaretową"...ha ha!

Pozdr!! smile.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

> prowadzisz jakieś seminaria z eksploatacji pojazdów?

Pewno tak, dla fachowców od Auto Gazu

Napisano

Zanim kolega się podeprze jeszcze Kongresem USA to prosiłbym o niezarzucanie mi że czegoś nie przeczytałem

Nie napisałem nigdzie że woda w paliwie nie jest szkodliwa to raz

Nie sztuka kupić nowa pompe paliwa i ją założyć, sztuka nie doprowadzać do jej zniszczenia to dwa

Metodą na powyższe nie jest wożenie pełnego baku paliwa, tylko odcięcie pompy przy jeździe na LPG to 3

I to była merytoryka sporu. Przepraszam że nie wymienie poziomu swojego wykształcenia gdyż uważam że jest z tym tak jak w dowcipie :

Magister wie wszystko, doktor to co w książkach, docent wie gdzie sa książki a profesor wie gdzie jest docent

A jak już kolega tyle wie o samochodach to prosiłbym o przystępne objaśnienie zjawiska tzw "dzwonienia zaworów"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.