Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[GP] Panel sterowania wentylacją i klimatyzacją brak podśw.

Featured Replies

Napisano

Ostatnio siłowałem się, żeby wyjąć radio (ktoś tak "inteligentnie" podpiął zestaw głośnomówiący, że nie dało się wyjąć radia) i coś zepsułem, bo przestało działać podświetlanie panelu wentylacji (poza tym panel działa). Dodam, że pozostałe panele (radio, przyciski na kierownicy, panel komputera, przyciski sterowania szyb) są oświetlone.

Ktoś wie jak go wyjąć i co się mogło stać? Próbowałem zdjąć tą zaślepkę od dołu ale nie chce wyjść, wymontowałem kieszeń radia i odkręciłem 2 wkręty mocujące panel do deski - da się go odchylić do wewnątrz ale nie wiem jak wyjąć ani nie widzę gdzie są jego złącza.

Ktoś pomoże?

Napisano

Tez mnie to czeka, bo jedna zarowka sie przepalila. Z tego co wiem, to trzeba wyjac radio i cala ramke od niego.

Moze jakas kostke odlaczyles. Wyjmij ramke radia i pogrzeb w srodku reka, moze cos namacasz.

Napisano
  • Autor

Zrobiłem - nic nie odłączyłem to był po prostu zbieg okoliczności, przepaliły się obie żarówki (tzn. prawdopodobnie jedna była już wcześniej przepalona).

Wymiana tych żarówek to masakra... rzeczywiście trzeba wymontować radio oraz jego ramkę (2 wkręty TORX od góry i 2 po bokach), następnie trzeba odkręcić górne mocowanie panelu wentylacji (2 TORX) i dolne. I właśnie z dolnym jest najwięcej zabawy, od dołu są również dwa wkręty TORX pod plastikową zaślepką. Zaślepka ma dwa plastikowe zatrzaski z przodu i dwie metalowe spinki na środku, jakieś 2-3 cm od bocznych krawędzi. Te spinki są bardzo mocne a plastik z którego jest zaślepka mocno się wygina i bardzo łatwo rysuje (podważanie śrubokrętem odpada, na 100% zostaną ślady). Spinki można "wymacać" wkładając rękę przez otwór po radiu ale niewiele to da - nie da rady ścisnąć ich palcami. Trzeba włożyć rękę od spodu i wsunąć palce pod zaślepkę od tyłu i zdecydowanym ruchem pociągnąć w dół i do siebie. Teraz będzie potrzeby TORX na "grzechotce" lub elastyczna przedłużka do wkrętaka. Odkręcamy dwa TORXy przy przedniej krawędzi konsoli i możemy już wepchnąć panel do środka (wyjąć się go nie uda ze względu na linki). W panelu są tylko dwie, bezpośrednio podłączone do wiązki (nie mają żadnego złącza, oprawki są przymocowane do wiązki), żarówki i niestety nie da się ich wyjąć bez rozbierania panela. Panel jest zamykany na zatrzaski - 4 u góry i 4 na dole - podważamy (raczej palcem) jeden po drugim i zdejmujemy przednią maskownicę panela. Pozostaje teraz odkręcić przezroczystą plastikową ramkę "rozprowadzającą światło" (jeden mały wkręt Philipsa na dole) i ją wyjąć - można wyjąć żarówki i włożyć nowe - 2 szt. T5 12V/1,2W... no i wszystko z powrotem poskładać w odwrotnej kolejności.

Żarówki są w takich oprawkach:

98_1281700843.jpg

i nie da się wyjąć oprawek z panelu od tyłu - trzeba otworzyć panel, wyjąć żarówki, ścisnąć zabezpieczenia i dopiero można wysunąć oprawki do tyłu.

P.S.

A co do "kradzenia" prądu na postoju to ze wstępnych pomiarów wychodzi mi, że to... alternator :/ prawidłowo pobór po wyłączeniu zapłonu powinien być 35..50mA

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.