Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nietypowo traci obroty na luzie

Featured Replies

Napisano

Niby standardowy problem czyli gaśnie po wyrzuceniu na luz ale jednak jest inaczej.

Po wyrzuceniu na luz i zdjęciu nogi z gazu obroty natychmiast spadają do zera. Tak jakby następowało odcięcia dopływu gazu. Nie ma chwili opóźnienia jak to jest normalnie.

Inny objaw to zdjęcie nogi z gazu podczas jazdy na dowolnym biegu, również czuje się jakby odcięcie, samochód hamuje silnikiem czego wcześniej na gazie nie było czuć.

Podejrzewam, że coś z połączeniami elektrycznymi, bo po poruszeniu wiązką kabli czasami wszystko wraca do normy, niestety gazownicy tak wszystko zapaćkali izolacją, że ciężko dojść co do czego.

Nie łączenie z jakim elementem może powodować odcinanie dopływu gazu na luzie? W czasie jazdy z wciśniętym pedałem gazu wszystko wydaje się być ok.

Samochód Nubira 1.6, instalacja II generacji, elektronika Bingo-M

Napisano

> Nie łączenie z jakim elementem może powodować odcinanie dopływu gazu na luzie?

Moze TPS, czyli czujnik polozenia przepustnicy. Na luzie powinno byc na wyjsciu TPS ok, 0,7 V

Kojarzyłbym to jeszcze z błednie działającym cut offem Bingo (wydaje mi sie ze ma cut off).

Napisano
  • Autor

> Moze TPS, czyli czujnik polozenia przepustnicy. Na luzie powinno byc na wyjsciu TPS ok, 0,7 V

> Kojarzyłbym to jeszcze z błednie działającym cut offem Bingo (wydaje mi sie ze ma cut off).

jest funkcja cut-off, do tej pory na pewno nie była aktywna chyba, ze się sama włączyąła smile.gif

właśnie wróciłem z krótkiej przejażdżki, po odpaleniu na zimnym i przełączeniu na LPG nawet przy wciskaniu pedału gazu silnik się dławił i tracił obroty, do tego z rury wydobywało się dużo dymu, po przejechaniu kilku kilometrów, po uruchomieniu, przygazowaniu i przełączeniu na gaz pracuje nierówno, ale jakoś pracuje

ostatnio miałem wymienianą cewkę immobilizera i kostkę stacyjki, ale raczej to nie powinno mieć wpływu na instalację LPG?

Napisano

> właśnie wróciłem z krótkiej przejażdżki, po odpaleniu na zimnym i przełączeniu na LPG nawet przy

> wciskaniu pedału gazu silnik się dławił i tracił obroty, do tego z rury wydobywało się dużo

> dymu, po przejechaniu kilku kilometrów, po uruchomieniu, przygazowaniu i przełączeniu na gaz

> pracuje nierówno, ale jakoś pracuje

Zakładam, ze stan techniczny silnika jest ok i że nie jest to dym ze spalania oleju (siwy), wiec musi to być dym ze zbyt bogatej mieszanki. W takich okolicznościach ... być mozę padła masa w wiązce przy silniku, wobec czego napiecie z TPS jest za duże i sterownik (jak sądze na benzynie tez) przechodzi w tryb wzbogacania, jak przy bootowaniu but.gif Jakbys dłużej pojezdził, to pewnie bys zaobserował wzrost zuzycia paliwa.

Możesz rozszyć wiązkę idącą od krokowca i TPS w lewo (w strone filtra powietrza). Tam gdzies są zaciskane przewody, chyba masy. Trzeba by to wyczyścić i polutowac. Problem znany z lanosów.

Napisano
  • Autor

> Zakładam, ze stan techniczny silnika jest ok i że nie jest to dym ze spalania oleju (siwy), wiec

> musi to być dym ze zbyt bogatej mieszanki. W takich okolicznościach ... być mozę padła masa w

> wiązce przy silniku, wobec czego napiecie z TPS jest za duże i sterownik (jak sądze na

> benzynie tez) przechodzi w tryb wzbogacania, jak przy bootowaniu Jakbys dłużej pojezdził, to

> pewnie bys zaobserował wzrost zuzycia paliwa.

> Możesz rozszyć wiązkę idącą od krokowca i TPS w lewo (w strone filtra powietrza). Tam gdzies są

> zaciskane przewody, chyba masy. Trzeba by to wyczyścić i polutowac. Problem znany z lanosów.

Zamówiłem interfejs do Bingo, w programie będę mógł sprawdzić czy napięcia TPS są dobre? Jakie powinno być w pozycji bez dodawania gazu?

Dym raczej nie z oleju, nie w takiej ilości, bo na benzynie też musiałby być, zresztą na benzynie wszystko jest na razie ok.

Ale dzięki za podpowiedź z masą, będę musiał to sprawdzić.

Napisano

> Zamówiłem interfejs do Bingo, w programie będę mógł sprawdzić czy napięcia TPS są dobre?

Bedzie widac w programie. Mozna tez sprawdzic woltomierzem. Powinno byc przy zamknietej przepustnicy ok. 0.7. To w Bingo ustawia sie kiedy (przy jakim napieciu) ma traktowac przepustnice jako zamknieta.

Napisano
  • Autor

miałeś rację ze spalaniem, na przejechanych 180km, z czego 30km na benzynie, spalił 26l LPG icon_eek.gif czyli ponad 17l/100 a normą było 10l, na benzynie spalanie jest chyba ok

Napisano

> To w Bingo ustawia sie kiedy (przy jakim napieciu) ma traktowac

> przepustnice jako zamknieta.

Gdzie coś takiego ustawia się w Bingo??

Napisano

> Gdzie coś takiego ustawia się w Bingo??

Hm .. tam sie ustawia bezwladnosc TPS, to faktycznie nie to samo, chociaz pokrewne. Moze to widzialem w Autronicu AL-700. Nie pamietam, juz jakis czas temu stracilem kontakt z II gen.

Napisano
  • Autor

> Hm .. tam sie ustawia bezwladnosc TPS, to faktycznie nie to samo, chociaz pokrewne. Moze to

> widzialem w Autronicu AL-700. Nie pamietam, juz jakis czas temu stracilem kontakt z II gen.

mam interfejs smile.gif

bezwładnosc TPS mam ustawione na 0,12V ale brak odczytów z TPS, a w ustawieniach opcja "Typ czujnika TPS" ustawiona jest na "Brak TPS" frown.gif

Czyli gazownicy wcale nie podłączyli tego czujnika, tak samo jak i czujnika temperatury.

Ale na wskazaniach TPS czasami wykres z niebieskiego wchodził na zielone pole.

Sonda lambda cały czas i na wolnych i na 3000rpm wskazuje mieszankę bogatą. Punkt neutralny sondy na 0,44V.

Aktuator na wolnych obrotach waha się w okolicach 134 krokow przy obrotach 900.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.