Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Webasto informacje techniczne od posiadających

Featured Replies

Napisano

Jako że niedługo powieje chłodem potrzebuje informacji na temat webasto.

Gdzie w stilo jest montowane fabrycznie, jak wyprowadzony jest układ wydechowy spalin, wszelkie zdjęcia mile widziane.

Jak to spiete jest z climatroniciem, skad climatronic czerpie informacje żeby właczyć dmuchawę i przestawić klapki na dmuchanie ciepłym powietrzem?

Napisano

> Jako że niedługo powieje chłodem potrzebuje informacji na temat webasto.

> Gdzie w stilo jest montowane fabrycznie, jak wyprowadzony jest układ wydechowy spalin, wszelkie

> zdjęcia mile widziane.

> Jak to spiete jest z climatroniciem, skad climatronic czerpie informacje żeby właczyć dmuchawę i

> przestawić klapki na dmuchanie ciepłym powietrzem?

Powiem tyle ile wiem. Mechanikiem nie jestem więc i moja wiedza jest znikoma. Webasto (u mnie Thermo Top C) fabrycznie zamontowane jest z prawej strony, blisko nadkola. Skutecznie zasłania dostęp do wymiany żarówek no.gif Wydech spalin odprowadzony jest do spodu auta, w ziemię (jakoś specjalnie dużo tego nie leci). U mnie jest jako Webasto mokre, czyli sprzężone z układem chłodzenia. Przy temperaturze bodajże mniej niż 5 stopni, samoczynnie dogrzewa silnik przy odpalonym aucie. Jeżeli temperatura płynu chłodzącego dojdzie do 70 stopni wyłącza się. Nie mam klimatronika więc nie wiem jak to z tym działa. Uruchomione z pilota, nagrzewa się i uruchamia dmuchawę, która rozmraża przednią szybę i szyby boczne. W samochodzie miło i ciepło. Nic w sumie szczególnego, ale jednak fajna sprawa. Nie muszę przestawiać niczego żeby dmuchało ciepłym powietrzem podczas pracy na postoju. Czasy pracy programuje się pilotem, tak samo jak tryb pracy.

Napisano

Witam!

Ja mam webasto (firmy webasto, modelu nie pamietam)

Tez mokre. Zamontowane w lewym przednik nadkolu.

Instalacje widac tylko po zdjeciu nadkola i w komorze silnika.

Dwie dodatkowe rury:

284091362-webastorury.jpg

284091362-webastorurylacznik.jpg

Tutaj widac ze rury schodza pod lampe, wiec nie ma problemu z dojsciem do lampy (raczej jest standardowo malo miejsca:)

284091362-webastorurypodlampa.jpg

Sterownik taki jak na zdjeciu:

284091362-webastooff.jpg

284091362-webastoon.jpg

Spaliny mam odprowadzone bezposrednio w dol, co nie jest dobrym rozwiazaniem, szczegolnie jak grzejesz na parkingu, niestety mala czesc spalin wedruje do srodka (bardzo malo, ale czasami czuc rope).

Sterownik z zegarem i mozliwoscia zaprogramowania chyba 4 czasow grzania, do tego pilot radiowy.

W zimie nagrzanie auta trwa ok 3-5 min(przy wylaczonym silniku), nagrzanie silnika do normalnej pracy ok 3-5 km.

Warto miec dobry akumulator, webasto ma niestety silne pociagi do pradu smile.gif Pompa paliwa, nagrzewnica (palnik), wentylatory, pompa cieczy chlodzacej, troche tego jest.

Zdazylo sie wychechlac aku nie raz:)

Jak dziala?

Wlaczam pilotem w domu lub kolo auta (zasieg o dziwo bardzo dobry) wlacza sie palnik, po odpaleniu wlaczaja sie wentylator nawiewu w srodku.

Wazne jest, jesli chcesz dogrzewac wnetrze bez uruchamiania silnika, jak masz climatronic,by wylaczyc go z odpowiednia temperatura i nawiewami.

Webasto tylko po wlaczeniu i uzyskaniu odpowiedniej temperatury odpala wentylator na max obrotach.

Jesli masz zamkniete obiegi (np dmuchales sobie na nogi przed wylaczeniem auta) tak bedzie dmuchac webasto.

Co do temperatury jest tak samo.

Jak chlodziles wnatrze (co w zime raczej sie nei zdarza) to nie bedzie ciepelka przy wlaczeniu webasto.

Czunik przy szybie odpowiada za wylaczenie awaryjne jak przegrzejesz, wiec nie ma obawy ze cos sie stanie.

Co do porad praktycznych.

Nie odpalisz webasto jak masz malo zupy - sprawdzone

Nit tankuj przy chodzacym webasto (niezla zadyma sie robi, chyba dlatego ze pompa zasysa powietrze) - sprawdzone

Jak masz slabe aku, lepiej nie odpalac bez silnika - tez sprawdzone.

Co do jazdy z wlaczonym webasto:

Warto pojechac kawalek i poczekac az temperatura na zegarach podejdzie kawalek i dopiero grzac wnetrze.

Jak bedziesz grzal wnetrze i silnik, cale cieplo, ktore mialo ogrzac silnik idzie w kabine, co ma dwie wady:

-leci zimniejsze powietrze z nawiewow przez dluzszy czas

-silnik sie dluzej nagrzewa = wieksze spalanie

Co do ilosci ropy, jaka spala webasto...slyszalem ze to 1l na godzine pracy.

Nigdy nie chodzilo u mnie dluzej niz 10-20 min..

Po prostu w aucie robi sie sauna, a silnik juz ma cieplo...

Jakbys mial pytania wal smialo

Pozdrawiam

Ps przy okazji, ze tutaj jestem pochwale sie Tuning-iem:)

Pisalem ze mialem "kuku"

Wygladalo tak:

284091362-starytyl.jpg

A teraz tak:)

284091362-nowytylek.jpg

post-78200-14352509346531_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

dzieki za wyjaśnienia i zdjęcia. Czy jak włączysz webasto z pilota to wyświetlacz climatronica też świeci, i mieli klapkami w celu ustawienia optymalnej temeperatury, zastanawia mnie gdzie to jest wpiete w climatronica, gdy nie ma climatronica sprawa jest prosta podłączyć się pod wentylator i tyle a tutaj... niewiem.gif

Napisano

A czy ma ktoś z Was webasto w stilo z benzynowym silnikiem. I czy można dorobic instalację gdy nie była montowana fabrycznie.

PZd

Napisano

Witam!

> dzieki za wyjaśnienia i zdjęcia. Czy jak włączysz webasto z pilota to wyświetlacz climatronica też

> świeci,....

Tak samo jak recznie, wlacza sie tylko wentylator.

JAk napisalem, musisz odpowiednio wylaczyc klimatronic, zaleznie jak chcesz by dmuchalo

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Tak samo jak recznie, wlacza sie tylko wentylator.

> JAk napisalem, musisz odpowiednio wylaczyc klimatronic, zaleznie jak chcesz by dmuchalo

czyli przed zgaszeniem podkrecasz climatronic zeby klapki ustawily sie na grzanie i gasisz. Myślałem że jest to podłączone tak, że w momencie odpalenia webasto klapki ustawiaja sie na grzanie i jest jakiś układ który tym dodatkowo steruje

• 5 tygodni później...
Napisano

witam

Czy ktoś mógłby podać dokładne miejsce wpięcia webasta do układu chłodzenia ?

Piec zamontowany tylko nie bardzo wiem gdzie się wpiąć ,a nie chcę ciąć na pałę.

Byłbym wdzięczny za pomoc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.