Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd cewki 1 , czy może być przez kable wn lub świece? mk2

Featured Replies

Napisano

Pacjent mk2 z 00r. 1.2 8v bez lpg - seria , przedwczoraj podczas powrotu zaczął mulić , nie równo chodzić , pojawiał się "check engine" , jednak czasami gasł i auto jechało normalnie , dzisiaj podłączyłem fesa i wywaliło mi :

( sonde odłączałem wcześniej więc odpada , po wyczyszczeniu błędów i odpaleniu wywalił cewkę )

1640x480.png

Jak mk2 diagnozuje , że to cewka. Czy oznaczenie 1 coś sugeruje , określa dokładnie która to jest ? Czy może problem dotyczyć kabli wn lub świec ( wymieniane 10kkm temu ) ?? Dodam , że jak się trochę nagrzał błędu nie było i chodził równo...

Napisano

> Pacjent mk2 z 00r. 1.2 8v bez lpg - seria , przedwczoraj podczas powrotu zaczął mulić , nie równo

> chodzić , pojawiał się "check engine" , jednak czasami gasł i auto jechało normalnie , dzisiaj

> podłączyłem fesa i wywaliło mi :

> ( sonde odłączałem wcześniej więc odpada , po wyczyszczeniu błędów i odpaleniu wywalił cewkę )

> Jak mk2 diagnozuje , że to cewka. Czy oznaczenie 1 coś sugeruje , określa dokładnie która to jest ?

> Czy może problem dotyczyć kabli wn lub świec ( wymieniane 10kkm temu ) ?? Dodam , że jak się

> trochę nagrzał błędu nie było i chodził równo...

Problem dotyczy cewki hmm.gif

objaw również tylko ta 1 świadczy o 1-4 cylinder

284092341-kabelki.JPG

Miałem ostatnio podobny problem i błąd wyglądał identycznie tylko cewka 2

wymieniłem spaloną cewkę lewą(wg pana ze szrotu) ale dla mnie to 2-3 bliżej mnie wink.gif

post-37614-14352509384844_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

niestety punciak 90kkm jezdzil od salonu jak marzenie , a teraz strzelił focha crazy.gif

podmiana cewek nic nie dała , po diagnozie wyszło , że komp jest zalany i nadaje się do wymiany crazy.gif

pytanie czy można go naprawić , czy lepiej adaptować używkę ??

Może ktoś poleci kogoś kto zajmuje się tymi rzeczami , w archiwum znalazłem że trochę ludzi borykało się z tym problemem....

Napisano
  • Autor

> Gizia spytaj o magika, Kocar - Tychy wysylka.

juz pytalem wlasnie , wiec chyba w Lubiczu naprawimy wink.gif

Napisano
  • Autor

pytanko , elektryk mówił , że komp padł przez cewki , jest to możliwe ? Wyszło , że 2 cewki są do wymiany , ale mimo nowych błąd dalej wyskakuje ...

Napisano

> niestety punciak 90kkm jezdzil od salonu jak marzenie , a teraz strzelił focha

> podmiana cewek nic nie dała , po diagnozie wyszło , że komp jest zalany i nadaje się do wymiany

> pytanie czy można go naprawić , czy lepiej adaptować używkę ??

> Może ktoś poleci kogoś kto zajmuje się tymi rzeczami , w archiwum znalazłem że trochę ludzi

> borykało się z tym problemem....

Jakby co to mam taki komp na sprzedaz , rozkodowany gotowy do montazu i przyuczenia

nie polecam naprawy , moi znajomi elektronicy naprawiaja, co prawda udzielaja nawet gwarancji na pół roku ale czasm zdarza sie ze problem wraca

Napisano

> pytanko , elektryk mówił , że komp padł przez cewki , jest to możliwe ? Wyszło , że 2 cewki są do

> wymiany , ale mimo nowych błąd dalej wyskakuje ...

raczej przypadek , padaly te kompy w autach na gwarancji jeszcze , wymienialem tego wiele sztuk

Napisano
  • Autor

> Jakby co to mam taki komp na sprzedaz , rozkodowany gotowy do montazu i przyuczenia

> nie polecam naprawy , moi znajomi elektronicy naprawiaja, co prawda udzielaja nawet gwarancji na

> pół roku ale czasm zdarza sie ze problem wraca

nie chce udowadniać bo nie mam doświadczenia jednak Gizio naprawił i jest zadowolony ok.gif

napisz na pw jaka cena , rozumiem , że jeszcze bajka będzie z zakodowaniem tego ?

dodam , że punto po naprawie będzie raczej na sprzedaż , bo już wcześniej były przymiarki do jezza , a 1 poważna awaria kropka utwierdziła tylko teścia w przekonaniu , że juz czas na niego

Napisano

> nie chce udowadniać bo nie mam doświadczenia jednak Gizio naprawił i jest zadowolony

> napisz na pw jaka cena , rozumiem , że jeszcze bajka będzie z zakodowaniem tego ?

> dodam , że punto po naprawie będzie raczej na sprzedaż , bo już wcześniej były przymiarki do jezza

> , a 1 poważna awaria kropka utwierdziła tylko teścia w przekonaniu , że juz czas na niego

Z zakodowanie nie ma problemu , sam sie zakoduje po uruchomieniu , podaj numerki kompa lub ile ma sond lambda (jedna czy dwie )

• 5 miesięcy później...
Napisano

> podmiana cewek nic nie dała , po diagnozie wyszło , że komp jest zalany i nadaje się do wymiany

A jak wyszło, że to komp? U mnie też walczę z Check Engine. Wymienione kable i świece (to i to NGK; acz ktos mi sugerował, żebym jeszcze raz wymienił i dał kable Magnetti i świece Denso). Też był błąd cewki. Cewka wymieniona na oryginalną i też błąd. Co ciekawe, błąd raz jest (silnik źle odpala ale potem śmiga ok), a raz nie ma. Czyli 2-3 dni odpala źle, po czym kolejnego dnia zero problemów i np. 5 dni jeżdżę bez Check Engine. Już się nastawiałem nad nowym sterownikiem ale może fakt na razie dam inne kable i świece.

Pozdrawiam

Napisano

A może sprawdź kable sterujące które dochodzą do cewki - jeśli komputer może zmierzyć jakieś parametry cewki to tylko przez te kable.

Napisano

Fakt. Tylko jak je sprawdzić? Wtyczki mogę obejrzeć ale dalej? Szukać wizualnie czy nie ma jakiś przetarć?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.