Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słabnące hamulce astra f

Featured Replies

Napisano

jestem aktualnie po wymianie bębnów i okładzin z tyłu. Przy pierwszym odpowietrzaniu zrobiliśmy to dosyć niedokładnie i hamulce były słabe. za drugim razem zrobiliśmy to jak trzeba i hamulce brały na dotyk. Mam jednak wrażenie, że pedał robi się coraz bardziej miękki, zatem trzeba bardzij wdepnąc w podłogę, żeby zahamować. Czy przyczyną mogą być łączenia przewodów z tyłu auta?. Przy drugim odpowietrzeniu ojciec mówił, że strasznie zapowietrzone był tylnie hamulce.

Napisano

Podczas wymiany tylko bębnów i szczęk hamulce nie mają prawa się zapowietrzyć. A skoro:

> ojciec mówił, że strasznie zapowietrzone był tylnie hamulce

to znaczy, że były już wcześniej i znów się zapowietrzają, jak mówisz. Wniosek: szukaj wycieków płynu począwszy od cylinderków poprzez gumowe wężyki, miedziane aż do pompy (pewnie wystarczy do korektorów wink.gif )

Podczas wymiany zaglądałeś pod gumki tłoczków cylinderków? Nie było tam płynu? Nie było płynu na szczękach?

Mam dwa typy jeśli chodzi o wyciek: okolice któregoś cylinderka oraz okolice któregoś korektora wink.gif Na dalszym miejscu obstawiam sparciały przewód gumowy.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Aha, być może dlatego. Dzisiaj po oględzinach miejsca łączenia się przewodów gdzie metalowy przewód przechodzi w gumowy została mi w rękach sparciała gumka "osłaniająca". Cylinderków nie oglądałem, jutro będę widział. Czy powodem może być duże oddalenie okładzin od szczęk? Jak zaciągnę delikatnie ręczny pedał bierze wyżej, czyli chyba samoregulatory dobre? Czy wogóle w ten sposób sprawdza sie poprawność działania samoregulatorów?

Napisano

> Czy powodem może być duże oddalenie okładzin od szczęk?

Od tego sie nie zapowietrza. Tzn można by jakiś wywód zrobić, że tłoczek w cylinderku w tej pozycji trafił akurat jakimś wżerem na uszczelnienie i w tym miejscu płyn cieknie, ale to by było szukanie dziury w całym.

> Jak zaciągnę delikatnie ręczny pedał bierze wyżej, czyli chyba samoregulatory dobre?

To nic nie mówi o samoregulatorach.

> Czy wogóle w ten sposób sprawdza sie poprawność działania samoregulatorów?

Działanie samoregulatorów polega na samoregulowaniu, jak sama nazwa wskazuje wink.gif Aby sprawdzić ich poprawność działania, trzeba stwierdzić, czy w miarę zużywania się okładzin szczęk, szczęki są sukcesywnie dosuwane do bębna. Przed zamontowaniem bębna policz ile nitek gwintu jest wkręcona nakrętka samoregulatora, rozbierz za miesiąc i znów policz. Jak się ilość nitek zmieniła - działa. Albo postaw znak na nakrętce i sprawdź za miesiąc jego położenie.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Dzięki lelek za pomoc pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.