Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] X16SZR Brak mocy

Featured Replies

Napisano

Jakis czas temu auto straciło moc, przyspieszenie ponad 16 s do setki, powyzej 120 km/h przestaje sie rozpedzac. Takie same objawy zarówno na noPb jak i LPG. Dodatkowo na benzynie nieraz faluja mocno obroty i przy ruszaniu "kangury" ale nie zawsze. Sprawdzałem "węzyki" niby wszystko OK. Przepustnica czysta, krokowy też. EGRa nie ma, jest emulator. Lambda dobrze pracuje, TPS też. Niepokoi mnie tylko Map sensor, na wolnych obrotach powinno byc napiecie 1.3-1,9V a mi pokazuje 0,9V. Nie jestem pewny czy to awaria map sensora czy poprostu za małe podcisnienie w kolektorze. Co o tym myslicie ?

Napisano

Może wystarczy filtr powietrza wymienić.

Podciśnienie odwrotnie: im większe tym napięcie niższe.

Napisano
  • Autor

> Może wystarczy filtr powietrza wymienić.

> Podciśnienie odwrotnie: im większe tym napięcie niższe.

Filtr nowy. Dodam ze po wycieciu kata nic sie nie zmieniło.

Dziwi mnie jeszcze jedno, po odłaczeniu lambdy spadek mocy jest prawie nie zauważalny (oczywiście na gorącym silniku).

Odczyty z lambdy sa jakoś wykorzystywane przy jezdzie na LPG ? Niby sonda jest emulowana ale w necie czytam różne rzeczy. Macie jakies sugestie co sprawdzić ?

Napisano

> Filtr nowy. Dodam ze po wycieciu kata nic sie nie zmieniło.

a po co tego kata wycinałeś? To nie diesle przecież kat pełni w układzie ważną rolę przecież.

Napisano
  • Autor

> a po co tego kata wycinałeś?

Podejrzewałem ze to on jest sprawcą zamulenia silnika.

To nie diesle przecież kat pełni w układzie ważną rolę przecież.

Niby jaką ?

• 5 miesięcy później...
Napisano

> Jakis czas temu auto straciło moc, przyspieszenie ponad 16 s do setki, powyzej 120 km/h przestaje

> sie rozpedzac. Takie same objawy zarówno na noPb jak i LPG. Dodatkowo na benzynie nieraz

> faluja mocno obroty i przy ruszaniu "kangury" ale nie zawsze. Sprawdzałem "węzyki" niby

> wszystko OK. Przepustnica czysta, krokowy też. EGRa nie ma, jest emulator. Lambda dobrze

> pracuje, TPS też. Niepokoi mnie tylko Map sensor, na wolnych obrotach powinno byc napiecie

> 1.3-1,9V a mi pokazuje 0,9V. Nie jestem pewny czy to awaria map sensora czy poprostu za małe

> podcisnienie w kolektorze. Co o tym myslicie ?

witam

czy znalazłeś przyczyne - bo u mojego brata w astrze G 1.6 16v z 99r jest to samo

Napisano
  • Autor

> witam

> czy znalazłeś przyczyne - bo u mojego brata w astrze G 1.6 16v z 99r jest to samo

Nie znalazłem.

Napisano

Końcowy tłumik nie przytkany "włókniną" ? Miałem taki przypadek w F. Niektóre tłumiki maja warstwę "otuliny" wewnątrz.

Napisano

> Nie znalazłem.

Kiedy wymieniane byly swiece zaplonowe i przewody?

Pozdrawiam

Napisano

> Odczyty z lambdy sa jakoś wykorzystywane przy jezdzie na LPG ?

Jak najbardziej z tym ze podczas pracy na LPG tylko komputer gazowy widzi prace sady lambda ECU zas to co mu komp gazowy generuje odpowiednia emulacja, Przy pracy na noPb komp gazowy jest tak jakby przelotka, zwora czy jak to jeszcze mozna nazwac dla sygnalu sady i podaje rzeczywisty sygnal z sady do ECU (tak jakby kompa gazowego nie bylo.)

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.