Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik spalania detonacyjnego

Featured Replies

Napisano

Czasem samochody (te dobre i te złe, chociaż przeważnie dobre) mają takie coś przy silniku grinser006.gif. Zmagam się z takim czujnikiem w tym "złym" samochodzie, ale jego budowa i zasada działania jest chyba identyczna we wszystkich. Chodzi mi o dwie sprawy - jaka powinna być rezystancja takiego czujnika (przypuszczam że duża, bo jest to chyba jakiś element piezoelektryczny) i czy całkowita przerwa między jego stykami świadczy o jego uszkodzeniu.

Druga sprawa to taki mały test na inteligencję - analiza dwóch rysunków - fragment schematu i instrukcji serwisowej. Czy punkt 3 tej instrukcji jest zgodny ze schematem? Chodzi o połączenie czujnika uderzeniowego z modułem ECM, konkretnie pin B, lampka kontrolna, masa i te sprawy biglaugh.gif.

Schemat:

284102443-schemat.JPG

Instrukcja:

284102443-serwis.JPG

Napisano

Czujnik ma zwykle parę kiloohmów oporu.

Punkt 3 się zgadza. Widać na pinie D15 połączenie w środku ECU z masą. Jeśli podłączysz lampkę do pinu B wiązki czujnika i do zasilania to powinna się ona zapalić.

Napisano
  • Autor

> Czujnik ma zwykle parę kiloohmów oporu.

Właśnie szukam nowego.

> Punkt 3 się zgadza. Widać na pinie D15 połączenie w środku ECU z masą. Jeśli podłączysz lampkę do

> pinu B wiązki czujnika i do zasilania to powinna się ona zapalić.

No właśnie chodzi mi o to, że nie zgadza się to z punktem 3, bo jak się lampka zapala to każą wymienić komputer niewiem.gif. Posta napisałem właśnie po to, żeby ktoś patrzący na to bez emocji potwierdził moim zdaniem błąd w instrukcji.

Napisano

Każą wymienić ECU, bo w drugim punkcie sprawdzasz czujnik. Jeśli bezpośrednio na pinie C11 ECU czujnik odpowiada, to sprawdzasz pkt 3, czyli połączenie z masą. Skoro jest (lampka się świeci) tzn, że ECU nie reaguje na sygnały z czujnika.

Napisano
  • Autor

> Każą wymienić ECU, bo w drugim punkcie sprawdzasz czujnik. Jeśli bezpośrednio na pinie C11 ECU

> czujnik odpowiada, to sprawdzasz pkt 3, czyli połączenie z masą. Skoro jest (lampka się

> świeci) tzn, że ECU nie reaguje na sygnały z czujnika.

Chyba mi to wytłumaczyłeś, dzięki. Teraz wydaje się to logiczne jako całość i daje nadzieję, że ECU jest sprawne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.