Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sprawdzić stan poduszki silnika

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

Od pewnego czasu borykam się z problemem drgań karoserii w trakcie gwałtowniejszego przyśpieszania - ponieważ nie mam (odpukać) innych zmartwień ze swoim stilaczem postanowiłem w końcu tym się zająć. Na pierwszy ogień idzie poduszka silnika ta pod akumulatorkiem. Naczytałem się na temat jej wymiany, diagnostyki itp. Żeby nie wydawać na darmo kasy chciałbym najpierw zgodnie z opisem kolegi ją sprawdzić. W skrócie: wg opisu trzeba ją "obmacać" w trakcie pracy silnika. Tylko w jaki sposób wsadzić tam łapsko??? Od góry nie da rady a od dołu niestety nie pamiętam czy jest tam miejsce - raz tylko wymieniałem olej i filtry więc nie przyjrzałem się za bardzo - znajdzie się szpara żeby wcisnąć łapki i "obmacać" poduszkę?

Napisano

Obmacywanie elementów pracujących wewnątrz, to jak sikanie przez zamknięty rozporek. Poduszka może wyglądać na zdrową a wadliwie pracować. Uszkodzone poduszki lub cięgna pod silnikiem to raczej efekt drgań na biegu jałowym gdzie amplituda pracy silnika powoduje pewnego rodzaju rezonans, poduszki ten rezonans właśnie tłumią.

Twój przypadek jest inny. Odczuwasz drgania podczas przyspieszenia. Napisz coś więcej w jakich warunkach następuje te drganie, na jakim biegu, przy jakich obrotach. Zużyte może być tutaj sprzęgło, albo dwumasowe koło zamachowe.

Więcej informacji pozwoli nam bardziej zdiagnozować Twoją usterkę.

Napisano

Tak jak ArekWolf napisał - poduszki będą odpowiadać za drgania na biegu jałowym - wszystkie 3 ale dodatkowo jedna z nich "lizak" mocujący skrzynie do kołyski dodatkowo odpowiada za odpychanie silnika od ściany grodziowej.

Jeśli masz dodatkowo objaw stukania lub szarpnięcia podczas ruszania lub gwałtownego hamowania silnikiem możesz sprawdzić tą poduszkę dość łatwo.

Lizak sprawdzasz pchając silnik od spodu (kanał) za miskę olejową do przodu i obserwujesz czy jest luz na mocowaniu do kołyski.

Poduszkę po lewej stronie mocowana na podłużnicy (od pasażera) można sprawdzić wizualnie ściągając nadkole. W obudowie metalowej poduszki znajduje się guma, od strony nadkola będziesz widział tylko obudowę metalową z otworem. W tym otworze powinieneś wiedzieć głowę śruby nimbusowej - jeśli będziesz widział tylko czarną gumę to oznacza, że poduszka się oberwała. (pisze na podstawie benzyny ale mocowania w stilo są w tych samych miejscach) Po stronie aku nie wiem jak wygląda i nie pomogę.

Napisano
  • Autor

Telepie budą w trakcie gwałtowniejszego przyspieszania na biegach III - V praktycznie w tym samym zakresie obrotów 1800 - 2200. Dodam że mam przebieg 101500km (pewny). Na biegu jałowym pełna kulturka, no i po wyłączeniu silnika nie ma odgłosów gwoździ w słoiku 270751858-jezyk.gif od czasu do czasu w trakcie gaszenia silnika przez ułamek sek. coś się telepnie - ale moim zdaniem to normalne.

Napisano

> Telepie budą w trakcie gwałtowniejszego przyspieszania na biegach III - V praktycznie w tym samym

> zakresie obrotów 1800 - 2200. Dodam że mam przebieg 101500km (pewny). Na biegu jałowym pełna

> kulturka, no i po wyłączeniu silnika nie ma odgłosów gwoździ w słoiku od czasu do czasu w

> trakcie gaszenia silnika przez ułamek sek. coś się telepnie - ale moim zdaniem to normalne.

Zapewne padło łożysko podpory osi (prawe od strony skrzyni). Być może cały przegub wraz z kielichem. Same łożysko w Stilo nie występuje, podobno pasuje od jakiejś Alfy. Było trochę o tym. Trzeba pomęczyć szukajkę.

Napisano
  • Autor

> Zapewne padło łożysko podpory osi

ooo widzisz kolego, to dla mnie coś nowego smile.gif jak do tej pory to tylko słyszałem że może to być (standardowo) padający dwumas albo właśnie poduchy. Zaraz zabieram się za szukanie wiadomości na ten temat - brzmi groźnie - mam nadzieję że tylko tak brzmi 270751858-jezyk.gif

Napisano
Można wymienić same łożysko , ja wymieniałem je zakupione w profi sklepie z łożyskami - sciągali na zamówienie koszt chyba 120zł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.