Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Pasek piszczy

Featured Replies

Napisano

Witam

Temat piszczącego paska wydaje się banalny, ale nie jest.

Pasek piszczy. Założyłem nowy i piszczy dalej. Mimo naciągania (już nie ma możliwości jeszcze naciągnąć) obracania stron, itp dalej piszczy. podejrzewam że jest on za długi, ale wdg. katalogu jest odpowiedni. Myślę żeby kupić inny (krótszy) np od benzyniaka 1.4. Co o tym myślicie?

Napisano

> Witam

> Temat piszczącego paska wydaje się banalny, ale nie jest.

> Pasek piszczy. Założyłem nowy i piszczy dalej. Mimo naciągania (już nie ma możliwości jeszcze

> naciągnąć) obracania stron, itp dalej piszczy. podejrzewam że jest on za długi, ale wdg.

> katalogu jest odpowiedni. Myślę żeby kupić inny (krótszy) np od benzyniaka 1.4. Co o tym

> myślicie?

Prawdopodobnie masz wytarte kolko od alternatora ( o ile to o ten pasek chodzi i o silnik 1,7d ) i wtedy nie pracuje on jak powinien. Ja u siebie pomazalem male kolko od alternatora jakims lepikiem poki co spokoj zobaczymy co bedzie na jesieni.

Napisano

> Co o tym

> myślicie?

kółko do wymiany tylko musisz sam wysłuchac czy to na altku czy na wale wink.gif

Napisano
  • Autor

> kółko do wymiany tylko musisz sam wysłuchac czy to na altku czy na wale

Heh, ciekawe jak to nasłuchiwanie wyjdzie?

A wymiana kółka na altku jak wygląda? Tzn czy musze go rozbierać?

A co z tym lepikiem? jaki i jak to zrobić?

Napisano

> Heh, ciekawe jak to nasłuchiwanie wyjdzie?

jeden do auta a drugi ucho przy pasku i słucha biglaugh.gif

> A wymiana kółka na altku jak wygląda? Tzn czy musze go rozbierać?

raczej nie

> A co z tym lepikiem? jaki i jak to zrobić?

lepik to rozwiazanie tymczasowe

Napisano

> jeden do auta a drugi ucho przy pasku i słucha

> raczej nie

> lepik to rozwiazanie tymczasowe

U mnie juz z pol roku daje rade, jak zacznie piszczec w zieme to bede wymieniac, ale caly altek na bosha bo aktualnie siedzi delco i juz denerwuje mnie od conajmniej 2 lat, jak nie koleczko to szczotki, tak raz na pol roku cos mu sie dzieje, w isuzu lepiej rozwiazali sprawe napedu alternatora bo pasek jest szerszy ma chyba 12 albo 13 mm przez co klin jest wiekszy i nie ma z nim wiekszych problemow (oprocz nieszczesliwego miejsca montazu samego alternatora)

PS co do wycieranie to tak na 90 % moge stwierdzic ze wyciera sie koleczko przy alternatorze,

Napisano
  • Autor

> U mnie juz z pol roku daje rade, jak zacznie piszczec w zieme to bede wymieniac, ale caly altek na

> bosha bo aktualnie siedzi delco i juz denerwuje mnie od conajmniej 2 lat, jak nie koleczko to

> szczotki, tak raz na pol roku cos mu sie dzieje, w isuzu lepiej rozwiazali sprawe napedu

> alternatora bo pasek jest szerszy ma chyba 12 albo 13 mm przez co klin jest wiekszy i nie ma z

> nim wiekszych problemow (oprocz nieszczesliwego miejsca montazu samego alternatora)

> PS co do wycieranie to tak na 90 % moge stwierdzic ze wyciera sie koleczko przy alternatorze,

Macie może numer katalogowy do altka boscha?

Znalazłem z takim numerem 136843 ?

Napisano

> Witam

> Pasek piszczy. Założyłem nowy i piszczy dalej. Mimo naciągania (już nie ma możliwości jeszcze

> naciągnąć) obracania stron, itp dalej piszczy. podejrzewam że jest on za długi, ale wdg.

> katalogu jest odpowiedni. Myślę żeby kupić inny (krótszy) np od benzyniaka 1.4. Co o tym

> myślicie?

Czy dobrze rozumiem?

Wykorzystałes całą możliwość naciągu, a pasek nadal jest luźny?

Czy może pasek jest napięty mocno, a i tak piszczy?

Jeśłi wykorzystałes całą możliwość naciągu, tzn, że kupiłeś badziewny pasek, który się rozciąga. Kup porządny pasek i wymień.

jeśli natomiast kółko w altku miałoby być przyczyną ślizgania, to dokładnie je obejrzyj. bedzie widać, że pasek wyślizgał spodnią cześć koła

Napisano
  • Autor

> Czy dobrze rozumiem?

> Wykorzystałes całą możliwość naciągu, a pasek nadal jest luźny?

Dokładnie

Napisano

> Dokładnie

Czyli, jak napisałem. Koło pasowe może niczemu nie być winne. Badziewny pasek kupiłeś, że się rozciąga (albo sprzedali ci jakiś inny pasek i już od nowego był lekko za długi)

Jak jest luźny, to musi piszczeć, nie ma bata wink.gif

Napisano

> Witam

przerabiałem temat w Vectrze i wymiany paska (wielorowkowego) nie pomagały zastosowałem najpierw plak ! i przestał piszczeć lecz na krótko potem zastosowałem taki jak na fotce poniżej i spokój już od pół roku zlosnik.gif Tylko uwaga, nałóż go równo na pasek old.gif

284118846-preparat-do-paskow-klinowych.jpg

post-55125-14352509476546_thumb.jpg

Napisano

Jak pasek jest za luźny, to żadne specyfiki nie pomogą. trzeba zmienić pasek

no ale warto wiedziec, że taki preparat istnieje smirk.gif

Napisano

> Jak pasek jest za luźny, to żadne specyfiki nie pomogą. trzeba zmienić pasek

I ja się z tym zgadzam ok.gif W moim przypadku wymieniłem pasek trzykrotnie na odcinku ok 10kkm (Gates-Hijaszi hehe.gif - contitech) i wszystkie popiskiwały dopiero po popsikaniu paska tym specyfikiem przeszło i nie piszczy do dziś ok.gif

> no ale warto wiedziec, że taki preparat istnieje

Należy tylko uważać aby był równo rozprowadzony na pasku, bo w przeciwnym przypadku mamy efekt jakby ktoś coś przyklejał i odklejał podczas pracy silnika biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

temat rozwiaząny:

jak chciałem dzisiaj sprawdzić jaki klucz będzie pasował, żeby zmienić kółko moim oczom ukazał się dziwny widok.

Mam 2 koła pasowe, jeden na drugim. Jeden mniejszy drugi większy. Założyłem na ten większy i nie piszczy. Wcześniej nie było widać, bo był zasłonięty filtrem powietrza.

Napisano

> Mam 2 koła pasowe,

hmm.gif wspomaganie masz ? icon_rolleyes.gif

Napisano

> temat rozwiaząny:

> jak chciałem dzisiaj sprawdzić jaki klucz będzie pasował, żeby zmienić kółko moim oczom ukazał się

> dziwny widok.

> Mam 2 koła pasowe, jeden na drugim. Jeden mniejszy drugi większy. Założyłem na ten większy i nie

> piszczy. Wcześniej nie było widać, bo był zasłonięty filtrem powietrza.

ale zobacz czy pasek jest w jednej płaszczyźnie, bo tylko jak założysz na jedno z kółek to będzie w płaszczyźnie altka

gdy pasek nie będzie w płaszczyźnie to może ci go ścinać od boku...

Napisano
  • Autor

Wspomagania nie mam, ale mam składaka smile.gif

Pasek jest w 1 płaszczyźnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.