Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Trzęsie silnikiem przy gaszeniu 1,7D

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu obserwuję, że przy gaszeniu silnika - czy to zimnego czy ciepłego- zaczyna telepać nim przez sekundę lub dwie niczym całkowicie zgaśnie.W tym czasie jakbym przekręcił kluczyk w pozycje zapłon to silnik od nowa odpali bez krecenia rozrusznikiem. I teraz zastanawiam się czy to elektrozawór pada i przy gaszeniu przepuszcza jeszcze trochę paliwa czy może wtryski? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Nikt nie jest w stanie podpowiedzieć czego się czepić żeby silnik gasł zaraz po przekręceniu kluczyka i nie telepało nim w tym czasie?

Napisano

> Nikt nie jest w stanie podpowiedzieć czego się czepić żeby silnik gasł zaraz po przekręceniu

> kluczyka i nie telepało nim w tym czasie?

Witaj;

mam to samo w swoim 17 DR, dochodzi do tego, że mógłbym wyjąć kluczyk i zostawić go na chodzie - czasem się to mogłoby przydać (cel: otwarcie bagażnika np.) ale to jest raczej szkodliwe dla silnika. Dowiedziałem się od mechanika, że najprawdopodobniej to właśnie elektrozawór, ale wymiana nie rozwiązała sprawy. Zauważyłem natomiast, że zdarza się to zwłaszcza jak uruchomię silnik (nawet ciepły) bez poczekania na zagrzanie świec żarowych. Czasem jak zgaśnie na skrzyżowaniu, odruchowo przekręcę stacyjkę i w palnik. Zaskakuje i wchodzi na wysokie obroty - jakby zapowietrzony. Po chwili normalnieje, ale koniec końców przy wyłączeniu silnika muszę się spodziewać, że jeszcze będzie chciał popracować bez kluczyka w stacyjce.

Problem rozwiązuję dusząc go na biegu, ale mnie to wkurza. Choć z drugiej strony to już jakiś czas trwa i zdarza się rzadziej. Natomiast nie zauważyłem, że nim telepie. Raczej chodzi i to całkiem rześko bez większych zmian w obrotach. Po chwili pewnie gaśnie - max 10-20 sekund by pracował, ale raz mi się zdarzyło że chodził i chodził i chodził... i nie chciał przestać.

W sumie też mnie ciekawi temat więc może i ja poczekam na wskazówki Kolegów...?

Napisano
  • Autor

u mnie nie pracuje az tak długo, normalnie go gaszę a on jeszcze z 2 sek. pracuje ale słychac ze obroty powoli spadają az do ostatniej chwili gdy silnikiem zatelepie i gasnie. ja tez mam podejrzemia co do elektrozaworu - myslałem tez czy to nie wina lejących wtrysków ale u mnie nie kopci podczas jazdy wiec to odpada- ale zanim go wymienie wole sie upewnic...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Potrzebuję numer elektrozaworu do pompy Lucas do mojego silniczka, byłby ktoś tak miły?

A może tam podchodzi jakiś standardowy?

powinienem coś wiedzieć przed jego wymiana czy po prostu wykręcić stary i zakręcić nowy?

Napisano

Zawór ma nr: 8 19 178. Przy okazji wymień o-ring jeśli w nowym go nie będzie (8 19 417).

Napisano
  • Autor

> Zawór ma nr: 8 19 178. Przy okazji wymień o-ring jeśli w nowym go nie będzie (8 19 417).

wystarczy tylko wykrecic zawór i wkrecic nowy czy coś jeszcze trzeba robić np. odpowietrzac układ albo uwazac aby ropa sie nie wylała itd.?

Napisano
  • Autor

teraz zobaczyłem cenę i mnie powaliła

czy nie podejdzie cos innego tanszego? bo 350 zł ładować w elektrozawór(zamiennik) troche dużo- to niemal 15% wartości auta biglaugh.gif

Napisano

Nie wymieniałem takiego zaworu, ale na zdrowy rozum, trochę paliwa powinno wylecieć, ale niedużo.

Co do ceny to pewnie nie ma jakichś strasznych wymagań, w końcu to tylko gasik. Ale gdybyś go wykręcił, zmierzył gwint i tłoczek to może okazałoby się, że np: pasuje taki, albo taki. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wymieniałem takiego zaworu, ale na zdrowy rozum, trochę paliwa powinno wylecieć, ale niedużo.

> Co do ceny to pewnie nie ma jakichś strasznych wymagań, w końcu to tylko gasik. Ale gdybyś go

> wykręcił, zmierzył gwint i tłoczek to może okazałoby się, że np: pasuje taki, albo taki.

dzięki za namiar

ja szukałem przedtem na szybko na alledrogo ale nie mogłem tego znaleźc, jedynie znalazło mi w jakims sklepie elektrozawór za 350 PLN sciana.gif

Napisano
  • Autor

Jestem po wymianie i stary elektrozawór miał uszkodzoną gumkę, była lekko pęknięta od spodu przez co lekko odstawała.

Zamontowałem nowy elektrozawór i wszystko działa. Tylko zastanawiam się czy elektrozawór może mocno nagrzewać się? Nie wiem jak poprzedni ale nowy dość mocno nagrzewa się podczas pracy silnika. Wiem, że może on trochę sie nagrzać ale czy aż tak, że jest gorący?

Napisano
  • Autor

> mam to samo w swoim 17 DR, dochodzi do tego, że mógłbym wyjąć kluczyk i zostawić go na chodzie -

> czasem się to mogłoby przydać (cel: otwarcie bagażnika np.) ale to jest raczej szkodliwe dla

> silnika. Dowiedziałem się od mechanika, że najprawdopodobniej to właśnie elektrozawór, ale

> wymiana nie rozwiązała sprawy. Zauważyłem natomiast, że zdarza się to zwłaszcza jak uruchomię

> silnik (nawet ciepły) bez poczekania na zagrzanie świec żarowych. Czasem jak zgaśnie na

> skrzyżowaniu, odruchowo przekręcę stacyjkę i w palnik. Zaskakuje i wchodzi na wysokie obroty -

> jakby zapowietrzony. Po chwili normalnieje, ale koniec końców przy wyłączeniu silnika muszę

> się spodziewać, że jeszcze będzie chciał popracować bez kluczyka w stacyjce.

montowałem u siebie elektrozawór i trochę kombinowałem z kablami, dokręcaniem itd. i miałem podobne objawy jak ty opisujesz

wejście na obroty miałem jak nie był dobrze dokręcony elektrozawór natomiast kłopoty z wyłączeniem miałem jak źle był dokręcony kabel zasilający. Tak więc spróbuj poczyścić śrubki, nakrętki przy kablu - może trzeba dać jakaś podkładkę lub jakaś usunąc. Jest jeszcze jedna opcja. Może sprężynka w elektrozaworze jest coś źle założona lub źle dobrana...

Napisano
  • Autor

od wymiany obserwuje u siebie dziwny objaw.

jak odpalę auto i w niedługim czasie chce je zgasić to po przekreceniu kluczyka auto nie gasnie, tak jakby elektrozawór nie działałał i dalej silnik pracuje

jak po dopaleniu przejadę sie autem dłużej powiedzmy 15-20 min. to wszystko jest ok, auto normalnie gasnie w sekundę

czasem zdarza się też że jade dłużej i też nie mogę zgasic auta ale zdarza się to bardzo rzadko.

gdzie mam szukać winowajcy, czy może to być wina nowego elektrozaworu bo do wymiany nie było takich objawów ani raz?

Napisano

Podłącz sobie, tymczasowo, kontrolkę pod kabel zaworu. Jak po wyłączeniu zapłonu kontrolka zgaśnie, to wina elektrozaworu.

Zakładając, że to nie wina turbiny, a jeszcze bardziej zakładając, że w ogóle masz turbinę grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Podłącz sobie, tymczasowo, kontrolkę pod kabel zaworu. Jak po wyłączeniu zapłonu kontrolka zgaśnie,

> to wina elektrozaworu.

a nie wystarczy zmierzyć napięcie przy nieudanej próbie zgaszenia silnika na elektrozaworze??

a z drugiej strony dziwne jest, że po krótkim czasie pracy elektrozawór nie działałby a po dłuższym działała tzn. zamykał dopływ?

> Zakładając, że to nie wina turbiny, a jeszcze bardziej zakładając, że w ogóle masz turbinę

czekaj musze poszukac, bo być może że byłem w błędzie iz u mnie jej nie ma biglaugh.gif

Napisano

> a nie wystarczy zmierzyć napięcie przy nieudanej próbie zgaszenia silnika na elektrozaworze??

> a z drugiej strony dziwne jest, że po krótkim czasie pracy elektrozawór nie działałby a po dłuższym

> działała tzn. zamykał dopływ?

Moze poprostu jakis wadliwy egzemplarz i po "rozgrzaniu' elektrozaworu dziala prawidlowo a na poczatku nie dziala jak powinien i sie nie domyka.

Napisano
  • Autor

> Moze poprostu jakis wadliwy egzemplarz i po "rozgrzaniu' elektrozaworu dziala prawidlowo a na

> poczatku nie dziala jak powinien i sie nie domyka.

no własnie też tak myślę,

a czy w nowym elektrozaworze może wypadać tłoczek czy musi byc on zamontowany jakos na "stałe"??

Napisano

> a nie wystarczy zmierzyć napięcie przy nieudanej próbie zgaszenia silnika na elektrozaworze??

Pewnie, że wystarczy wink.gif

>a czy w nowym elektrozaworze może wypadać tłoczek czy musi byc on zamontowany jakos na "stałe"??

Może wypadać. Powinien też ruszać się płynnie i lekko. Tak, żeby sprężynka nie miała problemów z dociskaniem go do gniazda.

Napisano
  • Autor

> Pewnie, że wystarczy

> Może wypadać. Powinien też ruszać się płynnie i lekko. Tak, żeby sprężynka nie miała problemów z

> dociskaniem go do gniazda.

no i elektrozawór idzie na reklamację - po przekręceniu kluczyka w pozycje "0" do elektrozaworu nie dochodzi prąd a pomimo to silnik dalej nie gaśnie (co jakiś czas)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.