Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przejęcie OC po poprzednim właścicielu

Featured Replies

Napisano

Auto zarejestrowałem na siebie, ale powiedziałem, że auto dla żonki do nauki. To pani, że dopłata 10%, bo żonka ma niedługo PJ. Co najśmieszniejsze - jakby nie doliczyła, a żonka zrobiła szkodę, to byłby kłopot z odszkodowaniem. icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Pieniądze żadne, więc dopłaciłem, ale nie daje mi spokoju - mam autko ubezpieczone z pełnymi zniżkami i bez "dodatku" za krótki straż za kółkiem, pozyczam komuś (kto niedawno zdrobił PJ) auto, ta osoba ma stłuczkę i co? Problem z wypłatą, bo składka była policzona na mnie? blush.gif

Czy Warta w kule leci? clown.gif

Napisano

> Auto zarejestrowałem na siebie, ale powiedziałem, że auto dla żonki do nauki. To pani, że dopłata

> 10%, bo żonka ma niedługo PJ. Co najśmieszniejsze - jakby nie doliczyła, a żonka zrobiła

> szkodę, to byłby kłopot z odszkodowaniem.

> Pieniądze żadne, więc dopłaciłem, ale nie daje mi spokoju - mam autko ubezpieczone z pełnymi

> zniżkami i bez "dodatku" za krótki straż za kółkiem, pozyczam komuś (kto niedawno zdrobił PJ)

> auto, ta osoba ma stłuczkę i co? Problem z wypłatą, bo składka była policzona na mnie?

> Czy Warta w kule leci?

Zależy, co deklarowałeś przy ubezpieczaniu. Zazwyczaj jest pytanie, czy autem będzie jeździć osoba poniżej 25 roku życia, albo posiadająca PJ krótcej niż 2 lata. Jeżeli przy ubezpieczaniu zaprzeczyłeś tym informacjom, a stłuczkę spowoduje taka osoba - może być problem.

Napisano
  • Autor

> Zależy, co deklarowałeś przy ubezpieczaniu. Zazwyczaj jest pytanie, czy autem będzie jeździć osoba

> poniżej 25 roku życia, albo posiadająca PJ krótcej niż 2 lata. Jeżeli przy ubezpieczaniu

> zaprzeczyłeś tym informacjom, a stłuczkę spowoduje taka osoba - może być problem.

Nic nie deklarowałem, od razu powiedziałem, co i jak. ok.gif

Pytanie tylko, co w sytuacji, jakbym nie zadeklarował? niewiem.gif

Skąd wiesz, kto będzie jeździł Twoim autem rok do przodu? cfaniaczek.gif

Ew. czy jakiś przepis zabrania pożyczania mlodym stażem kierowcom swojego auta? hmm.gif

Napisano

> Nic nie deklarowałem, od razu powiedziałem, co i jak.

> Pytanie tylko, co w sytuacji, jakbym nie zadeklarował?

Mogłyby być problemy przy ewentualnej szkodzie.

> Skąd wiesz, kto będzie jeździł Twoim autem rok do przodu?

Nie wiesz. Zawsze możesz skontaktować się z ubezpieczycielem w razie konieczności "dokupienia" jakiegoś pakietu.

> Ew. czy jakiś przepis zabrania pożyczania mlodym stażem kierowcom swojego auta?

Nie, ale musi być to zaznaczone u ubezpieczyciela.

Napisano

> Nic nie deklarowałem, od razu powiedziałem, co i jak.

mogą być problemy w razie dzwona wink.gif

> Skąd wiesz, kto będzie jeździł Twoim autem rok do przodu?

ja wiem...

> Ew. czy jakiś przepis zabrania pożyczania mlodym stażem kierowcom swojego auta?

żony i auta nie pożyczam hehe.gif

Napisano

Ubezpieczyciel miałby prawo do rekalkulacji składki, innymi słowy, przeliczyłby na nowo, składka oczywizda wyższa, różnica do dopłaty ok.gif

Napisano

> mam autko ubezpieczone z pełnymi

> zniżkami i bez "dodatku" za krótki straż za kółkiem, pozyczam komuś (kto niedawno zdrobił PJ)

> auto, ta osoba ma stłuczkę i co? Problem z wypłatą, bo składka była policzona na mnie?

W przypadku Warty, w zeszłym roku, było to obniżenie kwoty odszkodowania o 10% (jako udział własny, kierowca o zwiększonym ryzyku poniżej 25 lat).

Napisano
  • Autor

> W przypadku Warty, w zeszłym roku, było to obniżenie kwoty odszkodowania o 10% (jako udział własny,

> kierowca o zwiększonym ryzyku poniżej 25 lat).

Z OC mogą takie rzeczy robic? icon_eek.gif

Napisano

> Z OC mogą takie rzeczy robic?

Nie dopisałem, że to w przypadku AC. crazy.gif

W przypadku OC nie robili żadnych problemów.

Napisano

> Mówi o tym Ustawa...?

ustawa nie określa wysokości i sposobu naliczania składek

Napisano
  • Autor

> ustawa nie określa wysokości i sposobu naliczania składek

Tylko że składki w momencie dzwonka są już naliczone... hmm.gif

Napisano

> Tylko że składki w momencie dzwonka są już naliczone...

Można to podciągnąć pod poświadczenie nieprawdy w danych do polisy. TU zwykle domaga się dopłaty do składki z tego co wiem, a z AC potrąca odpowiedni procent odszkodowania.

Przekalkulowując składkę po poprzednim właścicielu mogłeś w sumie powiedzieć, że zgodnie z ustawą przejmujesz OC, a TU może przekalkulować, ale nie musi. W związku z powyższym Ty jesteś zdania, że nie musi i nie dopłacać. Takie niuanse ustawowe zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Można to podciągnąć pod poświadczenie nieprawdy w danych do polisy.

Że co...? icon_eek.gif

Kupuję auto, ubezpieczam/przejmuję OC, przykładowo żonka nie ma PJ - gdzie poświadczam nieprawde? blush.gif

> TU zwykle domaga się dopłaty do

> składki z tego co wiem, a z AC potrąca odpowiedni procent odszkodowania.

> Przekalkulowując składkę po poprzednim właścicielu mogłeś w sumie powiedzieć, że zgodnie z ustawą

> przejmujesz OC, a TU może przekalkulować, ale nie musi. W związku z powyższym Ty jesteś

> zdania, że nie musi i nie dopłacać. Takie niuanse ustawowe

OK, ja się zgadzam na przekalkulowanie składki, tylko skoro auto na mnie - w sytuacji, gdzyby szkodę zrobiła żona (bądź ktokolwiek inny) - mają robić problem z odszkodowaniem z OC...??? niewiem.gif

Zerknij w Ustawę:

nowyobrazmapabitowaih.png

Odnoszę wrażenie, że ktoś tu kogoś naciąga na dodatkową kasę za składki... clown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.