Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dawno nie zawracałem głowy

Featured Replies

Napisano

Pacjent - Stilo 1,6 16V - dokładnie napęd, problem prawdopodobnie z półosią albo przegubami wewnętrznymi, podczas przyspieszania kierownica wpada w drgania podczas przyspieszania w okolicach 70-90 km na godzinę - podczas wdepnięcia w podłogę, na luzie jest ok, nic nie drga.

Patrzałem na allegro nic nie widziałem na temat półosi lub przegubu do mojego silnika. Gdzie można kupić owe części i po ile i czy miał ktoś problemy w takim przypadku jak mój.

Słyszałem że czasem pomaga tylko nasmarowanie tego elementu, ale nie zawsze.

Proszę o pomoc Koledzy.

Napisano

Rozumiem, że masz 100% pewności, że koła masz poprawnie wyważone?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Tak na 100% sa dobrze wyważone, a cos konkretnie wiesz na temat przegubu albo półosi?.

Napisano

> Tak na 100% sa dobrze wyważone, a cos konkretnie wiesz na temat przegubu albo półosi?.

Zacząłbym szukanie od gruntownego sprawdzenia zawieszenia i układu kierowniczego a dopiero później sprawdziłbym kamienie na półosiach.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Zawieszenie jest po gruntownym remoncie, nie były wymienione półosie i przeguby.

Napisano

> Zawieszenie jest po gruntownym remoncie, nie były wymienione półosie i przeguby.

A przed remontem problem występował?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Tak występował, ale był lekceważony przeze mnie, do momentu kiedy to się nasiliło.

Napisano

> Tak występował, ale był lekceważony przeze mnie, do momentu kiedy to się nasiliło.

Zacząłbym od podmiany półosi na inne, jeśli problem nie ustąpi to szukałbym problemu w mechanizmie różnicowym.

Pozdrawiam BAS

Napisano

ja mam , ale w 1,9 JTD i przy większych predkościach (110-120)przyśpieszanie i dochmowanie (czasem potrafi podrgać do 90 km/h).

wczoraj przetoczyłem tarcze bo jedna była delikatnie zwichrowana.

główny podejrzany u mnie to łożysko podpory półosi, wyraźnie szumi).

z tego co widziałem na allegro to do 1,6 były półosie w tamtym tygodniu wystawione, różnią się zasadniczo od "klekotowych" są całościowe i mają na sobie taki gumowy spory walec, pamietam jeszcze z Brava że jego przesunięcie sie na półosi powodowało drgania, jest to coś w rodzaju wyważenia półoski. może u Ciebie się przesunął ?

inny podejrzany to przegób wewnętrzny, "trójpalczasty" i jego kielich.

tyle co zgłębiłem do tej pory na ten temat.

Powodzenia przy szukaniu.

Napisano

Nie wiem jak w 1.6 ale u mnie początkowo miałem identyczne objawy, teraz auto ma wymieniany przegub wewnętrzny (słynny krzyżak) i być może kielich.

Po czasie drgania pojawiały się w różnych zakresach prędkości, teraz były już nawet na luzie (lub sprzęgle). Jak wyglądał mój krzyżak to się dowiem jak odbiorę auto od Cinka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.