Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra Isuzu 1,7 TD 95 - pmpa nie pobiera paliwa

Featured Replies

Napisano

Astra Isuzu 1,7 TD nie uruchamia się - zauważyłem że pompa wtryskowa nie zasysa paliwa . Gdy zamontowałem butelkę z olejem napędowym na dachu a wężyk z butelki podłączyłem w miejsce doprowadzenia paliwa do filtra to wszystko gra. Tylko trochę głupio tak pokazać się tak na ulicy. Po ustawieniu butelki poniżej poziomu filtra paliwo spływa do niej. Co może być przyczyną i czy samemu się coś poradzi. Proszę o pomoc frown.gif

Astra Isuzu 1,7 TD 95 - pmpa nie pobiera paliwa

Napisano

Gdzies jest nieszczelność albo zaworek w pompie nie trzyma.

Napisz jak doszło do tego ze cofa sie paliwo. Coś było grzebane czy samo z siebie sie tak zrobiło z dnia na dzień.

Napisano

1) Układ zapowietrzony. Nie wymieniałeś czasem tuż przed pojawieniem się tego problemu filtra paliwa?

albo

2) wąż od filtra do pompy jest nieszczelny. (a nieszczelnosci nie zauważysz gołym okiem, bo tam jest podciśnienie, a wiec nic się nie będzie pociło.

Napisano
  • Autor

Stało się to samo . Kilka razy w miesiąu silnik mi zgasł i musiałem trochę pokręcić rozrusznikiem i działał. Po wymianie filtra paliwa stawało się to coraz częstsze a teraz w ogóle nie pompuje.

Napisano

> Stało się to samo . Kilka razy w miesiąu silnik mi zgasł i musiałem trochę pokręcić rozrusznikiem i

> działał. Po wymianie filtra paliwa stawało się to coraz częstsze a teraz w ogóle nie pompuje.

Pompować pompuje, tylko powietrze, a nie paliwo wink.gif

Wymień ten wąż na sam początek + przelewowe jeśli się pocą

Po wymianie węża nie zapomnij filtra ponownie w całosci napełnic paliwem (bo tam susza będzie- z resztą już jest)

Napisano
  • Autor

> Pompować pompuje, tylko powietrze, a nie paliwo

> Wymień ten wąż na sam początek + przelewowe jeśli się pocą

> Po wymianie węża nie zapomnij filtra ponownie w całosci napełnic paliwem (bo tam susza będzie- z

> resztą już jest)

Po podłączeniu butelki z przezroczystym wężem bezpośrednio do metalowego króćca pompy widzę że gdy butelka jest poniżej poziomu pompa nie pobiera paliwa ale gdy butelkę uniesie się powyżej to paliwo jest dostarczane - pewnie siłą grawitacji - po przytknięcu palca do rurki dolotowej nie czuć podciśnienia . Po wykręceniu śruby nie widać w niej nic oprócz metalowej siatki .

Wygląda tak jakby jeszcze gdzieś była nieszczelność - ale gdzie? Pompa jest sucha. W załączniku poglądowe zdjęcie

post-130417-14352509583649_thumb.jpg

Napisano

Po przeniesieniu butelki na dół podczas pracy silnika ten gaśnie?

Napisano

> Niestety tak

uuuu, to się chyba bez regeneracji pompy nie obejdzie.

Napisano

A zatem, obawiam się, że padła pompa niskiego ciśnienia (łopatkowa), która jest w środku.

Jeśli nie chcesz wymieniać pompy, najszybszym wyjściem będzie kupno elektrycznej pompy od benzyniaka z jednopunktowym wtryskiem. Będzie można ją zainstalować normalnie w baku w przewidzianym do tego miejscu.

Wytworzeniu nadmiernego ciśnienia przez pompę zapobiegnie zaworek którym przykręca się do pompy króciec powrotny paliwa.

Napisano

> najszybszym wyjściem będzie kupno elektrycznej pompy od

> benzyniaka z jednopunktowym wtryskiem.

A nie zepsuje się ta pompa zimą, w czasie srogich mrozów jak z ON zrobi się w baku kisiel?

W takich warunkach lepkość ON jest diametralnie różna od lepkości benzyny

Napisano

Nie przesadzajmy z tym kiślem wink.gif. Podobnej konstrukcji pompy pracują przy dieslach z CR w AH. Poza tym pompa będzie dużo mniej obciążona niż w benzyniaku. Ona ma tylko zapewnić dopływ ropuchy do pompy wtryskowej.

Napisano
  • Autor

Niestety pogorszyło się - nawet po podlączeniu pompki elektrycznej ten sam objaw - długo nie chce zapalić i gaśnie na wolnych. obrotach

Napisano

> Niestety pogorszyło się - nawet po podlączeniu pompki elektrycznej ten sam objaw - długo nie chce

> zapalić i gaśnie na wolnych. obrotach

IMHO nic innego juz nie można zrobić, poza oddaniem pompy do regeneracji. Znajdź w okolicy jakieś warsztaty zajmujące się pompami wtryskowymi, podzwoń i myślę, ze za kilka stów powinni się z tym uporać.

To jest pompa rotacyjna bez elektroniki starego typu, wiec nie będą zdzierali myślę.

Uzupełnij profil skąd jesteś. Jakbyś był z kuj-pom, to poleciłbym ci np Iławę

Albo wyjście nr 2 (trochę ryzykowne, ale spora szansa, że się uda)

Znaleźć taką pompę na allegro (a jest sporo i to nawet w cenach 300-400zł) z gwarancją rozruchowa, po rozbitku, zatarciu silnika etc.

Przełożyć możesz sobie sam, żadnej filozofii nie ma.

Napisano
  • Autor

Mieszkam pod Warszawą w Piastowie - zna ktoś w pobliżu speca od pomp - w jednym z warsztatów za operację wymontowania sprawdzenia używanej - bez ew kosztów części i montażu chcą ok 800 zł . Czy montując dobrze działającą pompę z innego pojazdu ustawiam tylko rozrząd czy też się w niej reguluje coś oprócz rozrządu

Napisano

> Czy montując dobrze działającą pompę z innego pojazdu ustawiam tylko rozrząd czy też się w

> niej reguluje coś oprócz rozrządu

Kąt wtrysku sie reguluje. Zaznacz sobie w jakim połozeniu pompa jest przykrecona do bloku i nową przykrec dokładnie w takim samym położeniu i powinno być OK.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.