Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parę pytań o silnik...

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jak niektórzy wiedzą parę miesięcy temu wszedłem w posiadanie silnika C16SE. Dzisiaj rozłożyłem go aby mieć co robić w "długie zimowe wieczory". Teraz pytanie, czy te tłoki można znów wsadzić ? Ryski są niewyczuwalne...

6fed2fe87f4e.jpg

Zbliżenie:

fade2a782ea3.jpg

Czy to normalne że panewka numer 4 (na końcu jest panewka nr1 od pompy) jest odwrotnie niż reszta ? Tzn wąska jest w bloku a szeroka na dokręcanej stopie.

773c837b78b3.jpg

Panewki są porysowane więc wszystkie korbowe lecą do wymiany 270751858-jezyk.gif

Wał wygląda dość dobrze, zero rysek.

2cb80f690aef.jpg

Co ciekawe świece były:

1 GM - 2 elektrodowa

Dwie Bosh jedna 1 elektrodowa a druga 4 elektrodowa

1 NGK - 1 elektrodowa

Napisano

Tloki maja wyrazne slady przycierania, daj jeszcze fotki gladzi cylindrowych. Z panwekami (w sensie ulozenia) wszystko w porzadku.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Tloki maja wyrazne slady przycierania, daj jeszcze fotki gladzi cylindrowych.

Gładź ma ślady przytarć głównie od strony kabiny. Od przodu ślady są znikome. Co dziwne w jednym miejscu na 4 cylindrze jest rdza... I na 2,3,4 są zacieki jakby z wody... Fotki powiem szczerze nie udają się... Albo za jasno albo za ciemno... Jak rodzinka wróci z wczasów to postaram się cyknąć czymś lepszym.

Foto 1

9101284109338_th.jpg

Duże

Foto 2

9101284109428_th.jpg

Duże

Napisano

> Gładź ma ślady przytarć głównie od strony kabiny. Od przodu ślady są znikome. Co dziwne w jednym

> miejscu na 4 cylindrze jest rdza... I na 2,3,4 są zacieki jakby z wody...

Dużo rozebranych silników w życiu nie widziałem, bo da się policzyć na palcach obu rąk, ale takich cylindrów jeszcze nie doświadczyłem. To nawet w ursusie po 7000mth, w którym był robiony remont kapitalny ze względu na duże przedmuchy gładź wyglądała o niebo lepiej. Wszędzie równiutko, bez śladów zatarć, rdzy, tyko spore progi były.

Skąd Ty wytrzasnąłeś ten silnik?

PS

poczekajmy jeszcze co powiedzą bardziej doświadczeni.

Napisano
  • Autor

> Dużo rozebranych silników w życiu nie widziałem, bo da się policzyć na palcach obu rąk, ale takich

> cylindrów jeszcze nie doświadczyłem. To nawet w ursusie, w którym był robiony remont kapitalny

> ze względu na duże przedmuchy gładź wyglądała o niebo lepiej. Wszędzie równiutko, bez śladów

> zatarć, rdzy, tyko spore progi były.

> Skąd Ty wytrzasnąłeś ten silnik?

> PS

> poczekajmy jeszcze co powiedzą bardziej doświadczeni.

Silnik to tzw igła xD Koleś odpalał i chodził równiutko smile.gif Co do gładzi to gdyby nie ta rdza... xD Progów nie czuć ryski też nie są wyczuwalne 270751858-jezyk.gif Ślady choinki po honowaniu są widoczne. Ciekawe czy to wina oleju czy może przebiegu. Olej po zlaniu wyglądał jak smoła a pachniał gorzej niż wyglądał zeby.GIF Silnik oczywiście 160kkm nalatane(jak twierdził poprzedni właściciel). Mój po 240kkm wyglądał w środku dużo lepiej 270751858-jezyk.gif

Napisano

Moj 1.6 8v c16nz po prawie 600tys km wyglada wewnatrz jak nowy. Brak rys na cylindrach i na tlokach. Slady po honowaniu nadal są. Panewek u siebie nigdy nie wymienialem, a auto uzytkuje od przbiegu ponad 200 tys km.

Rozbieralem rozne silniki i zdarzaly sie rysy na tlokach, ale bardzo delikatne, na cylindrze nie widzialem. Mowimy o silnikach sprawnych, lub wymagajacych tylko wymiany pierscieni, np z powodu brania oleju.

Napisano
  • Autor

Ten silnik można powiedzieć że był sprawny, przy odpalaniu chodził jakieś 15 min. Przez cały ten czas chodził równo, nic nie wskazywało na jakąkolwiek awarię... Tak BTW te poprzeczne krechy to zacieki 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.