Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.8 TFSI 160KM

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Otóż stałem się szczęśliwym użytkownikiem samochodu z silnikiem benzynowym 1,8 TFSI 160KM palacz.gif.

Ponieważ do tej pory nie miałem przyjemności jeździć samochodem z turbinką oto moje pytania:

1. po uruchomieniu silnika nie dajemy w palnik aż do uzyskania normalnej temp ?

2. nie jeździmy na luzie? W zasadzie nigdy nie jeżdże, ale tak dla formalności grinser006.gif

3. przed zgaszeniem odczekać chwilkę jeśli się dynamicznie jechało coby wystudzić turbinkę

4. czy na coś jeszcze muszę zwrócić uwagę?

5. powyższe zasady są ważne zarówno dla benzyny jak i diesli ?

Wszędzie piszą, że ten silnik jest elastyczny w szerokim zakresie obrotów. Mam go kilka dni i faktycznie tak jest ale może ktoś dysponuje wykresem mocy i momentu ?

Dziękuję serdecznie za porady i wskazówki ok.gif

Napisano

> 1. po uruchomieniu silnika nie dajemy w palnik aż do uzyskania normalnej temp ?

TAK.

> 2. nie jeździmy na luzie? W zasadzie nigdy nie jeżdże, ale tak dla formalności

Niby czemu nie?

> 3. przed zgaszeniem odczekać chwilkę jeśli się dynamicznie jechało coby wystudzić turbinkę

TAK

> 4. czy na coś jeszcze muszę zwrócić uwagę?

Nie dawac w palnik z niskich obrotow bo dwumas tego nie lubi wink.gif

> 5. powyższe zasady są ważne zarówno dla benzyny jak i diesli ?

TAK

Napisano

Wszystko się zgadza oprócz tego, zagadkowego dla mnie, jeżdżenia na luzie. Jakieś argumenty są na poparcie takiej tezy?

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Wszędzie piszą, że ten silnik jest elastyczny w szerokim zakresie obrotów. Mam go kilka dni i

> faktycznie tak jest ale może ktoś dysponuje wykresem mocy i momentu ?

klik

Napisano
  • Autor

> klik

Dzięki

Nie wiem tylko czy to jest dla tego silnika co ja mam (TFSI), wykres jest opisany TSI ale pewnie jest podobnie

Napisano
  • Autor

> Dzięki

> Nie wiem tylko czy to jest dla tego silnika co ja mam (TFSI), wykres jest opisany TSI ale pewnie

> jest podobnie

nie wiem jaki masz samochód, ale zamieszaniem w nazewnictwie grupy vaga się nie przejmuj grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Widać że właściwy moemnt jest już osiągany przy 1800 obr grinser006.gif No nic muszę gdzieś się bujnąć w trasę i go sprawdzić zlosnik.gif

Napisano

> Niby czemu nie?

Może chodzi o to, że się nie opłaca luzować.. bardziej się oszczędza puszczając nogę z gazu i hamując silnikiem...

Napisano

> Może chodzi o to, że się nie opłaca luzować.. bardziej się oszczędza puszczając nogę z gazu i

> hamując silnikiem...

no może, ale to się akurat nie ma nijak do turbiny.. hmm.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Witam wszystkich

> Otóż stałem się szczęśliwym użytkownikiem samochodu z silnikiem benzynowym 1,8 TFSI 160KM .

> Ponieważ do tej pory nie miałem przyjemności jeździć samochodem z turbinką oto moje pytania:

> 1. po uruchomieniu silnika nie dajemy w palnik aż do uzyskania normalnej temp ?

Tak właśnie postepuję jeżdżąc Skodą 1.8 TSI, tyle że należy miec na uwadze, że temperatura płynu chłodzącego a temp. oleju to dwie różne sprawy. Mam tę przewagę nad niektórymi użytkownikami, że dysponuję wskaźnikiem temp. oleju i sytuacja jest taka: gdy wskażnik temp. płynu pokazuje normalną ustaloną wartość 90 st. C, to olej ma jeszcze poniżej 50 st. C. Stosuje zasadę więc, może nazbyt asekuracyjnie, że nie wkręcam silnika na wysokie obroty, dopóki olej nie osiągnie 75 - 80 st. C.

Napisano
  • Autor

A właśnie odnośnie oleju. Może dziwnie to zabrzmi, ale jak sprawdzić olej w tym silniku (1,8 TFSI) ?

Nigdzie nie znalazłem bagnetu yikes.gif

Tylko korek do wlania oleju, płyn chłodniczy i do spryskiwacza. Bagnetu niet (szukałem nawet pod tym plastikowym deklem)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.