Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej do MPI - nie wiem co zalać, a kupiłem

Featured Replies

Napisano

Witam,

kupiłem jako drugi w rodzinie, trafił się tzw. rodzynek. 2006, przebieg

ma 32kkm i jest na prawdę od Dziadziusia bo kupowałem bezpośrednio od tego Pana (80lat) ;-)

Problem polega na tym, że dziadzio jeździł do pana Miecia na serwis i nie wiem co pan Mieć tam lał za olej. Teraz pytanko czy fabrycznie producent zaleca półsyntetyk czy syntetyk?

Nie ukrywam, że chcę mu zalać mobil s 10W/40 bo na pewno nic mu tym nie zaszkodzę, a gorzej by było jeśli wlałbym za rzadki olej typu 5w/50 Mobila... Z resztą nie zamierzam też generować kosztów nie wiadomo jakich - olej bedzie zmieniany co 12-13kkm więc tragedii nie będzie.

Co byscie sugerowali i co sugeruje producent?

Napisano

najlepiej 10w40 czyli półsyntetyk, najlepiej Castrol jak masz kase:)

Dlaczego taki olej? Bo jak było 10w40 lane to rzadszego lepiej nie lać bo możesz widzieć jak wylewa się olej miedzy uszczelkami to będzie ciekawie

Napisano

Producent zaleca 10w40 ok.gif u mnie jest ok, nic nie cieknie ok.gif

Mialem wczesniej syntetyk z motula i cieklo :/

Napisano

Ja tak zrobiłem frown.gif

Czy jak wleje teraz 10 w 40 to przestanie lecieć? dlaczego tak się stało? frown.gif

Napisano

> Ja tak zrobiłem

> Czy jak wleje teraz 10 w 40 to przestanie lecieć? dlaczego tak się stało?

Bo jak jest wyższa temperatura to ten olej sie w silniku rusza i się wylewa bo jest rzadszy niż 10w40

W takich autach jak cento najlepiej lać od samego początku tak jak producent tych aut 10w40

Czy lać sie już nie będzie to nie wiem ale raczej chyba nie

Napisano

> Witam,

> kupiłem jako drugi w rodzinie, trafił się tzw. rodzynek. 2006, przebieg

> ma 32kkm i jest na prawdę od Dziadziusia bo kupowałem bezpośrednio od tego Pana (80lat) ;-)

> Problem polega na tym, że dziadzio jeździł do pana Miecia na serwis i nie wiem co pan Mieć tam lał

> za olej. Teraz pytanko czy fabrycznie producent zaleca półsyntetyk czy syntetyk?

> Nie ukrywam, że chcę mu zalać mobil s 10W/40 bo na pewno nic mu tym nie zaszkodzę, a gorzej by było

> jeśli wlałbym za rzadki olej typu 5w/50 Mobila... Z resztą nie zamierzam też generować kosztów

> nie wiadomo jakich - olej bedzie zmieniany co 12-13kkm więc tragedii nie będzie.

> Co byscie sugerowali i co sugeruje producent?

Producent sugeruje 10w40 półsyntetyk. Ja po zmianie silnika na 1.2 MPI lałem początkowo Mobil 1 10w40 a ostatnio przesiadłem się na motul synergie+ 6100. Obecnie zbliża mi sie 10tys więc znów będę wymianiał i znów zaleje motul'a. Osobiście nie widzę różnicy w kulturze pracy silnika czy głośności pracy etc...... a cena motula całkiem przyzwoita no i ponoć jakość oleju też nie najgorsza...

http://www.tanie-oleje.pl/produkt/motul-6100-synergie-10w-40-technosynthese

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.