Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KDR - holowanie

Featured Replies

Napisano

nasuwa mi się jedno pytanie

czy mając samochód wyposażony we wspomaganie ukł hamulcowego i kierowniczego przy byle awarii jesteśmy skazani na lawetę ?

Art. 31.

2. Zabrania się holowania:

# pojazdu za pomocą połączenia giętkiego, jeżeli w pojeździe tym działanie układu hamulcowego uzależnione jest od pracy silnika, a silnik jest unieruchomiony;

Napisano

> nasuwa mi się jedno pytanie

> czy mając samochód wyposażony we wspomaganie ukł hamulcowego i kierowniczego przy byle awarii

> jesteśmy skazani na lawetę ?

> Art. 31.

> 2. Zabrania się holowania:

> # pojazdu za pomocą połączenia giętkiego, jeżeli w pojeździe tym działanie układu hamulcowego

> uzależnione jest od pracy silnika, a silnik jest unieruchomiony;

Nie - sila dzialania hamulcow ze wspomaganiem z wylaczonym silnikiem jest identyczna - sprawdzane w Octavii na rolkach w stacji diagnostycznej.

Napisano
  • Autor

> Nie - sila dzialania hamulcow ze wspomaganiem z wylaczonym silnikiem jest identyczna - sprawdzane w

> Octavii na rolkach w stacji diagnostycznej.

no niby tak

jednak ostatnio mądry policjant na przesłuchaniu teścia zarzucił im ze holowanie samochodu z ukl wspomagania jest niedozwolone

Napisano

> no niby tak

> jednak ostatnio mądry policjant na przesłuchaniu teścia zarzucił im ze holowanie samochodu z ukl

> wspomagania jest niedozwolone

Auta bez wsp hamulcy to nie liczac f126 wlasciwie margines a i on juz znika z naszych drog. Wiec idac tokiem rozumowanie tego policjanta nic nie mozna holowac hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Auta bez wsp hamulcy to nie liczac f126 wlasciwie margines a i on juz znika z naszych drog. Wiec

> idac tokiem rozumowanie tego policjanta nic nie mozna holowac

dlatego pytam

Napisano

> dlatego pytam

dlatego odpowiadam, skoro sila hamowania czy mozliwosc skretu jest taka sama to IMHO znaczy ze dzialanie tych ukladow nie jest zalezne od pracy silnika. Majac podobne watpliwosci wykonalem wczesniej wspomniany test.

Napisano

> Nie - sila dzialania hamulcow ze wspomaganiem z wylaczonym silnikiem jest identyczna - sprawdzane w

> Octavii na rolkach w stacji diagnostycznej.

Hmmm... jak holowałem Avensis z 2005 to przy 40km/h brat do mnie zadzwonił żebym nie szalał bo musi się zapierać w fotel żeby zwolnić a kierownica ledwo się kręci bez wspomagania shocked.gif

Napisano

> Hmmm... jak holowałem Avensis z 2005 to przy 40km/h brat do mnie zadzwonił żebym nie szalał bo musi

> się zapierać w fotel żeby zwolnić a kierownica ledwo się kręci bez wspomagania

sily malo mial, octavia na sznurku nie miala wiekszych problemow 893goodvibes.gif

Napisano

> nasuwa mi się jedno pytanie

> czy mając samochód wyposażony we wspomaganie ukł hamulcowego i kierowniczego przy byle awarii

> jesteśmy skazani na lawetę ?

> Art. 31.

> 2. Zabrania się holowania:

> # pojazdu za pomocą połączenia giętkiego, jeżeli w pojeździe tym działanie układu hamulcowego

> uzależnione jest od pracy silnika, a silnik jest unieruchomiony;

Ja ten przepis rozumiem tak, ze dzialanie (czyli ze dziala albo nie dziala) jest uzlanione od pracy silnika. A nie sposob dzialania.

Z wlaczonym silnikiem wystarczy lekka sila na pedal. Bez silnika trzeba wciskac stopa ile wlezie.

Ale tak czy siak w obu przypadkach uklad dziala.

Napisano

> Ja ten przepis rozumiem tak, ze dzialanie (czyli ze dziala albo nie dziala) jest uzlanione od pracy

> silnika. A nie sposob dzialania.

> Z wlaczonym silnikiem wystarczy lekka sila na pedal. Bez silnika trzeba wciskac stopa ile wlezie.

> Ale tak czy siak w obu przypadkach uklad dziala.

Dokładnie tak samo to rozumiem, ustawodawcy chodziło o samochody z pneumatycznymi układami hamulcowymi.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.