Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Wymiana simeringu półosi

Featured Replies

Napisano

Zamierzam wymienić simering prawej półosi. Aby wysunąć półośkę wystarczy odpiąć od zwrotnicy kolumnę Mcpersona ?

Napisano

Jestem po wymianie tego uszczelniacza, ja odpinałem sworzeń wahacza. Trzeba odkręcić śrubę i całkowicie ją wyjąć ze zwrotnicy - na sworzniu jest na nią podcięcie. Wybić sworzeń i całość kolumna ze zwrotnicą da się na tyle odchylić żeby wyjąć półoś ze skrzyni. Przy wkładaniu będzie potrzebna pomoc drugiej osoby w odciągnięciu całości i wpasowania półosi w skrzynię.

Napisano

> Zamierzam wymienić simering prawej półosi. Aby wysunąć półośkę wystarczy odpiąć od zwrotnicy

> kolumnę Mcpersona ?

tak ostatnio to robiłem, oczywiście musisz spuścić olej a jak nie wymieniałeś to od razu wymienić na nowy. Zdejmujesz dekielek, wyciągasz zawleczkę, odkręcasz śrubę potem sworzeń z zwrotnicy całość ba bok, i zdecydowanym szarpnięciem wyciągasz całą półoś.Ważne żeby pod kątem prostym względem skrzyni (nie pod kątem) wyjęcie simeringu jest dosyć łatwe ale nowy należy wbić bardzo delikatnie żeby go nie uszkodzić, należy w tym celu użyć kawałka drewna i puknąć centralnie. Potem składasz analogicznie i po sprawie.

Napisano
  • Autor

Dzieki za info.

Udało się uszczelnić ?

Wymieniałeś oba simeringi czy jeden ?

U mnie leje jeden ale zastanawiam się nad wymianą obu - profilaktycznie.

O jakiej zawleczce mówisz ?

A i jeszcz kilka pytań.

Oleju dwa litry starczy ? Jaką miałeś technikę zalewania olejem skrzyni ?

Przy śrubie sworznia jaki jest rozmiar klucza 17 ? 19?

Chcę kupić jakiś mocniejszy żeby nie mieć problemów.

Napisano

> Dzieki za info.

nie ma sprawy smile.gif

> Udało się uszczelnić ?

tak, ale jak się okazało podczas demontażu to tam nie ciekło, ciekło z pod pokrywy pod skrzynią i zalewało w tym miejscu.

> Wymieniałeś oba simeringi czy jeden ?

tak wymieniałem dwa, ale drugi już po wyjęciu skrzyni bo myłem wszystko.

> U mnie leje jeden ale zastanawiam się nad wymianą obu - profilaktycznie.

upewnij się, że to na pewno z tego cieknie.

> O jakiej zawleczce mówisz ?

tej pod dekielkiem przy pieście. Mam rocznik 99 i tam była może w innych rocznikach jest zrobione inaczej?

Napisano
  • Autor

Z pod dekielka też mi się sączy właściwie od momentu zakupu (2 lata). Kiedyś fachowcy z opla powiedzieli że tam zawsze jest wilgotno. Prawda to - jak macie u siebie ? Wymienię uszczelkę pod dekielkiem i zobaczymy. Czy te śruby od dekielka i od sworznia wahacza smarować czymś przeciw odkręcaniu ?

Napisano

> Z pod dekielka też mi się sączy właściwie od momentu zakupu (2 lata). Kiedyś fachowcy z opla

> powiedzieli że tam zawsze jest wilgotno. Prawda to - jak macie u siebie ? Wymienię uszczelkę

Jacy fachowcy, taka opinia: tam ma byc sucho!

> Czy te śruby od dekielka i od sworznia wahacza smarować czymś

> przeciw odkręcaniu ?

Nie. Sruby pokrywy mechanizmu roznicowego to zwykle M8, dokreca sie momentem 20-23Nm, na uszczelke nanoszac srodki uszczelniajace wedle wyboru.

Sruba blokujaca sworzen wahacza ma nakretke z wkladka samoblokujaca (lub nakretka jest prasowna, spelniaja ta sama funkcje), na klucz 18 (leb sruby i nakretka, oryginalnie). Nakretka przegubu: klucz 30.

Czasem przegub nie chce opuscic piasty dobrowolnie, nalezy uzyc rozsadnie mlotka i pobijaka (koniecznie zostawiajac nakretke na gwincie przegubu, wykrecona do plaszczyzny czopa, aby nie uszkodzic gwintu).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> nanoszac srodki uszczelniajace wedle wyboru.

Możesz coś polecić ?

> Czasem przegub nie chce opuscic piasty dobrowolnie, nalezy uzyc rozsadnie mlotka i pobijaka

Czy konieczne jest wyciągania przegubu z piasty przy wymianie tego simeringu półosi ?

Napisano

> Możesz coś polecić ?

> Czy konieczne jest wyciągania przegubu z piasty przy wymianie tego simeringu półosi ?

Tak jest konieczne, inaczej nie odciągniesz całej półosi na tyle, żeby wyskoczyła ze skrzyni. Nie przejmuj się to łatwa i prosta robota jest.

Napisano
  • Autor

Wczoraj wymieniłem jedną stronę - poszło dość sprawnie. Drugą która nie cieknie zostawiłem w spokoju. Oleju weszło pół litra ! Na razie sucho. Mam tylko obawy czy nie za głęboko włożyłem simering. Jest około 1mm głębiej od tego wewnętrznego wyżłobienia na przegub.

Napisano

Oleju weszło pół litra !

trzeba było wymienić cały olej a nie tylko dolewać.

Napisano
  • Autor

> Oleju weszło pół litra !

> trzeba było wymienić cały olej a nie tylko dolewać.

Troszkę się źle wyraziłem. Oleju weszło 0,5 litra więcej niż spuściłem odkręcając dekielek.

Dekielek suchy półoś też ale pojawiła się kropla na łączeniu skrzyni z silnikiem. Naprawa tego chyba przekracza moje możliwości warsztatowe - więc będzie musiało tak zostać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.