Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozmiar opon Megi IphII

Featured Replies

Napisano

W tej chwili auto stoi na letnich 175/65/14. I takich też szukałem na zimę. Ale trafiają się w dobrych pieniądzach albo 185/65/14 (wyższa o 13mm) albo 175/70/14 (wyższa aż o 17,5mm).

Jeździ ktoś na takich rozmiarach? Oprócz przekłamań licznika mogą być jakieś problemy z ocieraniem opon o karoserię?

Swoją drogą, to widuję często Megi I z oponami 185/60/15 blush.gif i chyba nic mu nie ociera...

Napisano

> 175/65/14.

miał mój braciak w megane 1,4 16v

> 185/60/15

ja mam w megane 1,6 16v

oba w kombi ... rocznik 2003

Napisano
  • Autor

> miał mój braciak w megane 1,4 16v

nasza też ma taki silnik...

> ja mam w megane 1,6 16v

> oba w kombi ... rocznik 2003

czyli 185/65/14 można założyć do htb?

Napisano

> czyli 185/65/14 można założyć do htb?

Chyba tak .Teść też ma 175/65/14 w 1,4. Są sporo tańsze od moich 185/60/15.

Napisano

195/60 R 15 też dają radę i nic nie obciera.

Napisano

> W tej chwili auto stoi na letnich 175/65/14.

polecam 185/60/14 - bardzo popularny rozmiar więc na pewno będzie niedrogi, dobry kompromis pomiędzy przyczepnością, osiągami bla bla bla zlosnik.gifwaytogo.gif

175/70/14 możesz również zastosować ale po co? tym bardziej 185/65/14 nie ma sensu

mój rozmiar z tamtego i dawniejszego i dawniejszego sezonu biglaugh.gif to 205/50/15, felga 7j15 - żadnego tarcia przy obniżeniu ok. 3 cm - w Meganie masz dużo miejsca, nie trzeba kombinować z ET, nie daj boże wyginaniem rantów itp.

Reasumując szukaj 185/60/14

Napisano

Od czego popękały mi plastikowe kapturki na nakretkach amora?

Pisałem juz o luzie w zawieszeniu,przy skrecie w prawo lekko ,badż mocno.(czyc na kierownicy)Wczoraj byłem na SKP i nic nie widac. Czy może byc to łozysko makpersona ? Chociaż nakretka moco dokręcona.

Napisano
  • Autor

Odgrzewam, bo jeszcze nic nie kupiłem zlosnik.gif

W nawiązaniu do TEGO wątku, podjechałem dziś do znajomego wulkanizatora, zapytać o ładne używki. Generalnie nie jest źle - ładne oponki i jeszcze nie mocno stare (3, max 4 lata) były by w cenie ok. 300zł z założeniem. Więc wszelkie nalewki odpuszczę. Ale - żeby nie było mi się tak łatwo zdecydować - pokazał mi kompletne koła od Megane - ale od starszego modelu (phI, przed liftem) tylko, że to jest 175/70/13 - cenowo wychodzi tak jak same opony 14", ale odpadło by mi przekładanie. Pytanie - czy to dobry pomysł założyć 175/70/13 i czy w ogóle to wejdzie do Megane I phII 1.4 16V 95KM?? hmm.gif

W tygodniu mam podjechać na przymiarkę, ale może nie warto zawracać sobie tym głowy? cfaniaczek.gif

Napisano

imo felga 13" nie wejdzie ze względu na rozmiar tarcz hamulcowych skromny.gif

Napisano
  • Autor

> imo felga 13" nie wejdzie ze względu na rozmiar tarcz hamulcowych

czyli phII ma większe hamulce od phI? no to nie mam co przymierzać...dobra, trzeba będzie przełożyć opony ok.gif

Napisano

> czyli phII ma większe hamulce od phI?

zaraz to sprawdzę zlosnik.gif

> no to nie mam co przymierzać...dobra, trzeba będzie przełożyć

> opony

Nexia 1,5 8V śmigała na 13" a do wersji 1,5 16v już 13" nie dało się założyć, tylko na tej podstawie stwierdziłem że się nie da zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> zaraz to sprawdzę

> Nexia 1,5 8V śmigała na 13" a do wersji 1,5 16v już 13" nie dało się założyć, tylko na tej

> podstawie stwierdziłem że się nie da

eee...to nie do końca musi być prawda - do swojego galaxa z silnikiem 2.3 benzyna o mocy 145KM zakładałem u wulkanizatora zimowe koła 15" (fabrycznie na 16"). Podjechał pan też galaxem, z tego samego rocznika, tyle, że miał silnik 1.9 diesla o mocy 90KM i poprosił, czy może przymierzyć moje 15" do swojego auta.....zdziwił się, bo mu nie weszło zlosnik.gif. Czyli auto ze słabszym silnikiem miało większe hamulce niż takie samo w mocniejszej wersji wink.gif

Napisano

> eee...to nie do końca musi być prawda

silence I'll kill you ! zlosnik.gif

1,4 16v (czyli mk1ph2) ma 259mm

1,4 (1,6 ponoć też) 8v (czyli mk1ph1) ma 238mm

musisz spróbować, imo się nie uda zlosnik.gif ale daj znać bo mam zimówki 13" po jednym sezonie - może ojcu do megany sprzedam hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

No niestyety 1ph2 ,a większe średnice niż 1ph1 .

Kolego pocieszę Cię u mnie felga najmniejsza jaka wchodzi to 15ka

a mam megane 1ph2 kombi, tarcze z przodu i z tyłu, kompecik jak nic 950zł (PLNów)za firmowe. 185/65/15( oryginał 185/60/15)

ale to jest cena bezpieczeństwa mojego, rodzinki no i meganki

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> No niestyety 1ph2 ,a większe średnice niż 1ph1 .

> Kolego pocieszę Cię u mnie felga najmniejsza jaka wchodzi to 15ka

> a mam megane 1ph2 kombi, tarcze z przodu i z tyłu, kompecik jak nic 950zł (PLNów)za firmowe.

> 185/65/15( oryginał 185/60/15)

> ale to jest cena bezpieczeństwa mojego, rodzinki no i meganki

> pozdrawiam

OK, czyli będę przekładał opony. Faktycznie, dobrze, że to tylko 14" a nie 15" ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.