Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana piaty przedniego koła

Featured Replies

Napisano

Jak wymienić piastę przedniego koła?

Czy trzeba przy tym wymienić łożysko?

Czy trzeba mieć prasę? I czy prasa jest potrzebna tylko do składania, czy też do rozbierania?

Napisano

powiem Ci Tomek, że bez prasy bym się nie zabierał, a Twoim imadłem raczej nie da rady wcisnąć, tak samo raczej nie wyciśniesz bez prasy pisaty z łożyska nie niszcząc łożyska

Napisano
  • Autor

> powiem Ci Tomek, że bez prasy bym się nie zabierał, a Twoim imadłem raczej nie da rady wcisnąć, tak

> samo raczej nie wyciśniesz bez prasy pisaty z łożyska nie niszcząc łożyska

Ok, to wymontuję zwrotnice i poszukam kogoś z prasą.

Napisano

> Jak wymienić piastę przedniego koła?

> Czy trzeba przy tym wymienić łożysko?

> Czy trzeba mieć prasę? I czy prasa jest potrzebna tylko do składania, czy też do rozbierania?

Tylko piasta dostała czy cos jeszcze zdemolowałeś na Targowisku?? Bil przeżył??

Napisano
  • Autor

> Tylko piasta dostała czy cos jeszcze zdemolowałeś na Targowisku?? Bil przeżył??

Dopiero będę rozbierał.

Ale tak to wszystko wygląda w porządku, poza piastą.

Możliwe że tarcza do lekkiego przetoczenia jeżeli nierówno się zjechała krawędź.

Przy okazji chyba wymienię z obu stron piasty, łożyska, szpilki itp.

Napisano

> Jak wymienić piastę przedniego koła?

> Czy trzeba przy tym wymienić łożysko?

> Czy trzeba mieć prasę? I czy prasa jest potrzebna tylko do składania, czy też do rozbierania?

bez prasy przy rozbieraniu łożysko na 99% sie rozsypie, a składając jak masz dobre (mocne) imadło to poskładasz bez problemu

Napisano
  • Autor

> bez prasy przy rozbieraniu łożysko na 99% sie rozsypie, a składając jak masz dobre (mocne) imadło

> to poskładasz bez problemu

Jeszcze jedna zagadka po drodze...

Ktoś wcześniej próbował już wymontować łożysko ze zwrotnicy, ale ułamał "uszy" pierścienia Segera blokującego łożysko w zwrotnicy.

Do tego wszystko jest tak skorodowane, że pierścień siedzi bardzo mocno zablokowany.

Topiłem to w penetratorze i nafcie, wyczyściłem ile dałem radę, wyciągnąłem środek łożyska (i tak jest do wymiany) żeby mieć lepsze dojście, ale pierścień ani drgnie nawet solidnie młotkowany.

Udało mi się ruszyć koniec pierścienia i wyłamać jakieś 2cm, ale reszta nadal siedzi.

Może ktoś ma jakiś pomysł jak to wydobyć?

Napisano
nie wiem ile kosztuje Twoja roboczo-godzina, ale ja kupilem kompletne zwrotnice po 119zl i 123zl ze starej dostawy = musialem poszukac po kilku sklepach i nie cza bylo prasy uzywac. smile.gif
Napisano

> Jeszcze jedna zagadka po drodze...

> Ktoś wcześniej próbował już wymontować łożysko ze zwrotnicy, ale ułamał "uszy" pierścienia Segera

> blokującego łożysko w zwrotnicy.

> Do tego wszystko jest tak skorodowane, że pierścień siedzi bardzo mocno zablokowany.

> Topiłem to w penetratorze i nafcie, wyczyściłem ile dałem radę, wyciągnąłem środek łożyska (i tak

> jest do wymiany) żeby mieć lepsze dojście, ale pierścień ani drgnie nawet solidnie młotkowany.

> Udało mi się ruszyć koniec pierścienia i wyłamać jakieś 2cm, ale reszta nadal siedzi.

> Może ktoś ma jakiś pomysł jak to wydobyć?

tam nie ma uszu. To zwykle pierscien zabezpieczajacy smile.gif trzeba pozadnym odrdzewiaczem i po obwodzie to wyciagac

Napisano
  • Autor

> nie wiem ile kosztuje Twoja roboczo-godzina, ale ja kupilem kompletne zwrotnice po 119zl i 123zl ze

> starej dostawy = musialem poszukac po kilku sklepach i nie cza bylo prasy uzywac.

I tak właśnie zrobiłem smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.