Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ibiza IV z silnikiem 1.2 12V do miasta - opinie o silniku

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam do kupienia Ibizę IV z 2005 roku z silnikiem 1.2 12V. Auto będzie jeżdżone w 99% po mieście.

Proszę was o opinie na temat tego silnika, czy ktoś z Was użytkuje takowy, jakie jest spalanie, awaryjność, czy to da radę zagazować?

Jeśli ma ktoś odpowiednią wiedzę to niech mi powie na co zwróćić uwagę przy kupnie tego modelu.

Jeszcze jedno pytanie czy to jest ten sam silnik co 1.2 12V HTP w Fabii?

Liczę na waszą pomoc 20.GIF

Napisano

> Jeszcze jedno pytanie czy to jest ten sam silnik co 1.2 12V HTP w Fabii?

Jeśli wersja o mocy 64KM, to tak. waytogo.gif

> Liczę na waszą pomoc

Spalanie jak w 1,4 (przy niższej mocy), kultura pracy 3-cyl. silnika. no.gif

Nie wiem, czy zmienili coś w tych silnikach, ale TUTAJ można trochę poczytać. waytogo.gif

Napisano

> Witam,

> Mam do kupienia Ibizę IV z 2005 roku z silnikiem 1.2 12V. Auto będzie jeżdżone w 99% po mieście.

> Proszę was o opinie na temat tego silnika, czy ktoś z Was użytkuje takowy, jakie jest spalanie,

> awaryjność, czy to da radę zagazować?

> Jeśli ma ktoś odpowiednią wiedzę to niech mi powie na co zwróćić uwagę przy kupnie tego modelu.

> Jeszcze jedno pytanie czy to jest ten sam silnik co 1.2 12V HTP w Fabii?

> Liczę na waszą pomoc

to ten sam silnik co w Fabii

do miasta daje radę i spali jak się normalnie jeździ od 6,5-9l ( w korkach i przy ciężkiej nodze ) z klimą +1l więcej

na trasie jak się kulasz do 100km/h to wyjdzie 5,5l/100km , jak już jedziesz w granicach 130-140km/h to spalanie wzrasta do 7l/100km

do miasta jak najbardziej polecam ten silnik , który tutaj spali ok 1l mniej niż 1,4-75km ( w 100kg cięższej Octavi po mieście pali ok 10l/100km )

te 3 cylindry dają całkiem inny odgłos silnika ( ale nie tak bardzo dokuczliwy jak w 1,4TDI ) i na starcie wymagają minimalnie dodania więcej gazu.

maksymalny moment obrotowy masz przy 3.000obr/min ( w 1,4-75km przy 3.800 ) co w połączeniu z krótką skrzynią biegów ( 100km/h = 3.250obr/min na V biegu ) powoduje że na V biegu można już od 60km/h jeździć ( ma wtedy 2.000obr/min ) i silnik wcale się nie dusi tylko normalnie przyśpiesza ( jak na 1,2 to nawet całkiem przyzwoicie w porównaniu do 60-konnej konkurencji )

czy opłaca się to gazować - nie wiem , ale jak się oszczędnie tym pojeździ to można uzyskać spalanie po mieście na poziomie 7-7,5l/100km ( mojej żonie nawet do 6,5 wychodzi , ale ja tak nie umiem wolno jeździć )

Napisano

> Jeśli wersja o mocy 64KM, to tak.

> Spalanie jak w 1,4 (przy niższej mocy), kultura pracy 3-cyl. silnika.

> Nie wiem, czy zmienili coś w tych silnikach, ale TUTAJ można trochę poczytać.

No proszę Cię, nie chcę zaczynać znowu cyklu "przewaga 1.4 nad 1.2" ale nie gadaj, że 1.2 pali tyle co 1.4 icon_rolleyes.gif

Napisano

> No proszę Cię, nie chcę zaczynać znowu cyklu "przewaga 1.4 nad 1.2" ale nie gadaj, że 1.2 pali tyle

> co 1.4

nie wiem ile pali 1.2 ale mam od niedawna cordobę z silnikiem 1.4 75KM i jestem na etapie badania spalania zlosnik.gif. Po pierwszym tankowaniu i wyjeżdżeniu prawie całego zbiornika (ok. 170 km trasa i ok. 270 km miasto) spalanie wyszło 8,4/100km, w mieście raczej krótkie odcinki icon_rolleyes.gif

aaaa .... i dodam, że pedał gazu traktowany bardzo delikatnie icon_rolleyes.gif

Napisano

> nie wiem ile pali 1.2 ale mam od niedawna cordobę z silnikiem 1.4 75KM i jestem na etapie badania

> spalania . Po pierwszym tankowaniu i wyjeżdżeniu prawie całego zbiornika (ok. 170 km trasa i

> ok. 270 km miasto) spalanie wyszło 8,4/100km, w mieście raczej krótkie odcinki

> aaaa .... i dodam, że pedał gazu traktowany bardzo delikatnie

7,2 litra/100km to jest wynik z komputera z ostatnich 1400 paru kilometrów po mieście 1.2 12v w budzie kombi fabii...

a zapomniałem, ta fabia tyle pali, że w trasie robię ponad 1100km na zbiorniku

Napisano

> No proszę Cię, nie chcę zaczynać znowu cyklu "przewaga 1.4 nad 1.2" ale nie gadaj, że 1.2 pali tyle

> co 1.4

Nie oszukujmy się - chcąc jeździć 1.2 w takiej dynamice jak 1.4, to spalanie będzie podobne. waytogo.gif

Napisano

> Nie oszukujmy się - chcąc jeździć 1.2 w takiej dynamice jak 1.4, to spalanie będzie podobne.

Pojęcie skrzyni biegów chyba nie jest Ci obce.

Jeżdżąc 1.2 w prędkościach dopuszczalnych w mieście tak dynamicznie jak w przypadku silnika silnika 1.4 spalanie wychodzi min. 1l/100km mniejsze.

Jestem strasznie ciekaw ile km przejechałeś fabią/polo/ibizą z którymkolwiek z tych silników. hmm.gif

Napisano

> nie wiem ile pali 1.2 ale mam od niedawna cordobę z silnikiem 1.4 75KM i jestem na etapie badania

> spalania . Po pierwszym tankowaniu i wyjeżdżeniu prawie całego zbiornika (ok. 170 km trasa i

> ok. 270 km miasto) spalanie wyszło 8,4/100km, w mieście raczej krótkie odcinki

> aaaa .... i dodam, że pedał gazu traktowany bardzo delikatnie

to spore masz spalanie

po samym mieście wyszłoby ok 9-9,5l

w 1,2 na bardzo krótkich odcinkach i z załączoną klimatyzacją mam wynik do 9l/100km , bez klimy 7,5-8l/100km a juz na dłuższych przelotach po mieście w granicach 6,5-7l

Napisano

> Nie oszukujmy się - chcąc jeździć 1.2 w takiej dynamice jak 1.4, to spalanie będzie podobne.

0-100km/h różnica ok 2s ( katalogowo , bo w realu ok 1s -sprawdzone kilkakrotnie -przy 100km/h 1,4 jest z przodu o długość auta zlosnik.gif ), ale to w mieście aż tak się nie liczy

60-100km/h na IV biegu oba silniki maja podobny czas ok 12s

80-120km/h na V biegu też mają podobne czasy ,

a co do samego spalania to zapewniam cię że 1,4-75km przy mocnym but.gif po mieście spali pow. 10l/100km ( w Octavi z tym silnikiem -dość słabym jak na tą budę spalanie 10l/100km to prawie norma ) czego nie doświadczysz w 1,2

1,4 wygra na trasie przy większych prędkościach i tutaj spalić może mniej

krótkie przełożenia biegów w 1,2 (I do 45 , II do 80 , III do 115 , IV do 150 ) powodują , że masz wrażenie jakbyś jechał mocniejszym autem - mowa o jeździe po mieście

Napisano

> to spore masz spalanie

> po samym mieście wyszłoby ok 9-9,5l

> w 1,2 na bardzo krótkich odcinkach i z załączoną klimatyzacją mam wynik do 9l/100km , bez klimy

> 7,5-8l/100km a juz na dłuższych przelotach po mieście w granicach 6,5-7l

może dlatego, że jeżdże do pracy i z pracy dość krótkie odcinki wink.gif ... co zrobić pali tyle ile potrzebuje 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.