Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A] 1.4 8V jaki olej bo juz zglupialem?

Featured Replies

Napisano

Od zawsze leje Mobil 1 5W50 do moich benzyniakow ale po tym jak kia zaleca Lotos 1 najtanszy z mozliwych postanowilem poszukac innego do Aveo. Przebieg roczny <10k

Instrukcje mam w Lodzi i w tej chwili nie mam do niej dostepu. Jaki olej zaleca producent (parametry)?

Napisano

> Od zawsze leje Mobil 1 5W50 do moich benzyniakow ale po tym jak kia zaleca Lotos 1 najtanszy z

> mozliwych postanowilem poszukac innego do Aveo. Przebieg roczny

http://gm.ws123.net/

5W30 lub 10W30

jak zelejesz 5W40 też się pewnie nie pogniewa zlosnik.gif

Napisano

> Od zawsze leje Mobil 1 5W50 do moich benzyniakow ale po tym jak kia zaleca Lotos 1 najtanszy z

> mozliwych postanowilem poszukac innego do Aveo. Przebieg roczny

Ale Lotos ma bardzo dobre oleje. Jeżeli spełnia normy dla Twojego silnika to zalewaj Lotosem.

Napisano
  • Autor

> http://gm.ws123.net/

> 5W30 lub 10W30

> jak zelejesz 5W40 też się pewnie nie pogniewa

Czyli 5W30. Pierwsza cyfra odpowiada za niskie temperatury grinser006.gif Czyli w zimie lepiej druga za wysokie. Czyli teoretycznie 50 jest o niebo lepsze od 30 ale hmm.gif Ford np zaleca tylko konkretna lepkosc. Czyli jak wleje 5W40 to bedzie git?

Napisano
  • Autor

> Ale Lotos ma bardzo dobre oleje. Jeżeli spełnia normy dla Twojego silnika to zalewaj Lotosem.

Dobre niedobre ale tani jak barszcz. Do kia za 5 litrow zaplacilem ponizej 130zl. A 7lat gwarancji jest zlosnik.gif

Napisano

> Czyli 5W30. Pierwsza cyfra odpowiada za niskie temperatury Czyli w zimie lepiej druga za wysokie.

> Czyli teoretycznie 50 jest o niebo lepsze od 30 ale Ford np zaleca tylko konkretna lepkosc.

> Czyli jak wleje 5W40 to bedzie git?

wszystko ok, ale Daewoo, a później Chevrolet zalecał tylko 5w30, więc może trzeba się tego trzymać icon_rolleyes.gif

Daewoo do tych silników wlewało tylko 5W30 lub 10w30 (podczas akcji darmowych wymian - a stosowali olej daweoo - isutli)

na razie na pierwszej wymianie dałem 5w30. 2,5kkm i nic nie ubyło więc nie jest za rzadki do tego silnika i mojej eksploatacji. Zobaczymy jak będzie później:)

Na ukraińskim forum znalazłem opisy jak zużycie paliwa wzrosło na 5W50 w porównaniu 5w30 (może coś w tym jest icon_rolleyes.gif )

Napisano

> Czyli 5W30. Pierwsza cyfra odpowiada za niskie temperatury Czyli w zimie lepiej druga za wysokie.

Tak.

> Czyli teoretycznie 50 jest o niebo lepsze od 30 ale Ford np zaleca tylko konkretna lepkosc.

Tu zalecają w zależności od klimatu - w ciepłym 10W30, a ogólnie 5W30.

Do Lacetti nawet piszą o 15W40.

> Czyli jak wleje 5W40 to bedzie git?

Będzie ok.gif

Mechnik wlał zamiast 5W30, Mobila 5W50 - niby lepiej na lato, ale obserwuję zwiększone spalanie

Więc do następnej wymiany skłaniam się do Lotosa 5W40

Napisano

> Dobre niedobre ale tani jak barszcz. Do kia za 5 litrow zaplacilem ponizej 130zl. A 7lat gwarancji

> jest

Czyli i tak płacisz drożej niż ja za Catrol EDGE 5W40 Diesel. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mechnik wlał zamiast 5W30, Mobila 5W50 - niby lepiej na lato, ale obserwuję zwiększone spalanie

> Więc do następnej wymiany skłaniam się do Lotosa 5W40

Ja od poczatku na 5W50 jezdze niby ma najlepsze parametry ale teraz kupie Lotosa 5W40 i zobaczymy.

Napisano
  • Autor

> Czyli i tak płacisz drożej niż ja za Catrol EDGE 5W40 Diesel.

Ale nie wiem czy nie beda sie czepiac, na klapie mam kia poleca prodkty lotos wiec kupuje polecane ale nie w ASO bo tam cena z kosmosu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.