Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piasta koła firmy Margo?

Featured Replies

Napisano

Witam! Mam pytanko odnośnie piasty koła tył Astry z ABS. Wiem, że najlepsze są SKF, FAG, Optimal, ale przeglądając różne zamienniki natknąłem się na piasty firmy Margo (nr kat. 3204), reklamowane jako polskie. Czy ktoś z Was spotkał się już z produktami tej firmy, a jeśli tak to co one wartują. Przykładowo w/w piastę można kupić za 200 zł. Pozdrawiam.

Napisano

Optimala od razu mozesz wyeliminowac, bo to straszny szajs i odradzam kazdemu, kto o tej marce pomysli...Z produktami Margo niestety sie nie spotkalem, choc "nieco" zelastwa juz przerzucilem...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Optimala od razu mozesz wyeliminowac, bo to straszny szajs i odradzam kazdemu, kto o tej marce

> pomysli...Z produktami Margo niestety sie nie spotkalem, choc "nieco" zelastwa juz

> przerzucilem...

> Pozdrawiam

Praktycznie nie ma żadnej opinii o łożyskach tej firmy, ale gdzieś wyczytałem, że używają łożysk MGK (o tej firmie jest już więcej i podobno jest to szajs). Co do Optimala to faktycznie znalazłem też niezbyt pochlebne opinie. Ale czy jest jakaś firma produkująca łożyska warta polecenia, która klasyfikowałaby się poniżej SKF (oczywiście cenowo), czy też SKF wyznacza minimalny poziom poniżej którego nie warto schodzić. Powiem szczerze, że jakieś 3 miesiące temu już wymieniałem jedną piastę (kupiłem właśnie SKF za ok. 300 zł), ale druga piasta również kwalifikuje się do wymiany (obraca się z oporami), a znowu wydać 300 zł to przy obecnych wydatkach troszkę jest. Jeszcze ciekawostka - znalazłem na Allegro - PIASTA SKF za 200 zł. Zastanawia mnie jedna rzecz, pomijając oczywiście cenę, która normalnie wynosi ok. 300 zł, gość pisze, że sprzedaje piastę, gdyż została mu z samochodu, nie posiada do niej pudełka, ale przeglądając jego poprzednie aukcje i komentarze wynika, że takich pias sprzedał już kilka. Czyżby jakiś wałek?

Napisano

Na ich stronie pokazują loga dostawców. Po tym można ostrożnie przyjąć, że szmelcu nie zakładają.

Napisano
  • Autor

No to teraz mam dylemat czy zaryzykować i kupić piastę nieznanej firmy, czy też SKF z drugiej ręki? Chyba poczekam jeszcze tydzień z zakupem, może mnie jakieś natchnienie najdzie.

Napisano

kupilem kiedys lozysko MGK, kosztowala ok 250zl jakis czas temu.

wytrzymala tylko 20 kkm. szkoda czasu i kasy, lepiej dolozyc stowke i jezdzic spokojnie

Napisano

> Praktycznie nie ma żadnej opinii o łożyskach tej firmy, ale gdzieś wyczytałem, że używają łożysk

> MGK (o tej firmie jest już więcej i podobno jest to szajs). Co do Optimala to faktycznie

> znalazłem też niezbyt pochlebne opinie. Ale czy jest jakaś firma produkująca łożyska warta

> polecenia, która klasyfikowałaby się poniżej SKF (oczywiście cenowo), czy też SKF wyznacza

> minimalny poziom poniżej którego nie warto schodzić.

Dla Optimala mam sztandarowy przyklad: oszczedny klient (znajomy, oszczedny z natury, ale grosza mu nie brakuje) po padnieciu oryginalnego lozyska przedniej piasty w Audi A3 zdecydowal sie (po objezdzeniu chyba wszystkich sklepow w Radomiu) na Optimala, bo kosztowal 80 PLN, Ruville ponad drugie tyle. My od razu mowimy, ze dlugo nie wytrzyma, ale sie uparl, wiec wymienilismy. Samochod eksploatowany glownie na trasach, gdzie utrzymywane sa dlugotrwale wysokie predkosci, co jest duzym obciazeniem dla tegoz lozyska. Po przebyciu dystansu 10 kkm lozysko Optimal wyzionelo ducha, co oczywiscie bylo zawyrokowane juz przy montazu. Posiadacz owego pojazdu zwalil cala wine na prawdopodobna wade tego elementu i ponownie zlecil wymiane na loysko tej szacownej firmy. My znowu: Ruville, ale wlasciciel byl twardy jak beton zbrojony. Scenariusz powtorzyl sie po niemal identycznym przebiegu. Tym razem posiadacz szukal winy w wadliwym montazu, doglebnie mnie indagujac (obie wymiany robilem wlasnorecznie, dochodzac juz do perfekcji w ruchach) na okolicznosc czynnosci uskutecznianych przy takiej operacji. Jako ze jego podejrzliwosc byla niezwykle gleboka, po raz trzeci zamontowalem lozysko Optimal, ktore ow czlowiek dostarczyl z wrzawa zagluszajaca nasz choralny krzyk: Ruville !. Z kalendarzem w reku oczekiwalismy, kiedy przybedzie znowu, bo wizyty staly sie regularne i wedlug nich mozna bylo okreslac kwadry ksiezyca. W oczekiwanym terminie wlasciciel przywlokl sie swym szacownym wozem z wyjacym lozyskiem i tym razem calkowicie skapitulowal, a jego teorie spiskowe legly w gruzach niczym Warszawa w 1945 roku... W ciagu pol godziny zamontowalem lozysko Ruville z wprawa robota przemyslowego (prawde napisawszy to bylo albo KOYO albo SKF, bo Ruville tylko pakuje). Od kilku miesiecy i przebyciu przez ow pojazd kilkudziesiecu kkm mamy blogi spokoj...

Wybaczcie przydlugie OT, ale podobnych przykladow oszczednosci na lozyskach moglbym mnozyc w nieskonczonosc. Wystraczy na podanym wyzej przykladzie policzyc: wymiana lozyska 60 PLN robocizny (x3, nie licze ostaniej), lozysko 80 PLN (x3, nie licze ceny ostatniego lozyska). Straty na czysto: 180 PLN robocizna, 240 PLN materialy = 420 PLN, ostateczna wymiana 60 PLN + 180 PLN lozysko = 240 PLN. Razem daje sume 660 PLN, a moglo byc prawie trzy razy taniej

Co do podzespolow jezdnych, w ktorych wystepuja lozyska: warto korzystac z takich podzespolow lub elementow, ktore wykonaly firmy FAG, INA, SKF, KOYO, TIMKEN, NSK, lub pakowane przez Ruville (tam nie ma szajsu), lub elementy zlozone na produktach w/w firm. Reszte mozna spokojnie zaliczyc do szajsu, ktory dlugo nie popracuje.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Widzę więc, że nie ma co szukać wynalazków tylko trzymać się jednak pewnego poziomu jakości, tym bardziej, że zawieszenie ma bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo jazdy. Dziękuję za dyskusje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.