Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xsara Picasso i Elpigaz Elisa - mapa do oceny i poprawy

Featured Replies

Napisano

> Kilka dni temu zrobiłem autokalibrację.

> Samochód : Xsara Picasso 1.6 8V 95KM

> Instalka : Elpigaz Elisa , reduktor Magic III , listwa Matrix HD344

> Mapa i ustawienia po autokalibracji:

> Samochód na tych ustawieniach jeździ przeciętnie o zdaje mi się że wzrosło spalanie ...

> Patrząc na komputer "pokładowy" to średnia mocno wzrosła ..

> Nie zauważyłem żadnego szarpania ani problemów ...

> Jednakże na poprzednim reduktorze i na ustawieniach jakie ustawiał mi kiedyś gazownik samochód

> jeździł sporo lepiej i palił dużo mniej ...

> Czy mógłby ktoś mi pomóc przy mojej mapie i ją dopracować do ideału ?

> Dzięki !!!

> PS. Dziś powoli kończy mi się gaz i zauważyłem bardzo sporadyczne ale lekkie szarpania przy

> przyśpieszaniu. Nie są one bardzo denerwujące ale lekko i tak wkurzają

> Bardzo proszę o pomoc w doprowadzeniu mapy do ideału ;-)

> Dzięki !!!

trudno to ustawić przez internet.

ja się męczyłem z elpigazem, raz było lepiej raz było gorzej.

w końcu zmieniłem kompa na staga.

i od tej pory mniej się denerwuję.

elpigaz ze swoim interfejsem i tymi komórkami ze swoimi wartościami wcale nie ułatwiają życia.

Napisano

> trudno to ustawić przez internet.

> ja się męczyłem z elpigazem, raz było lepiej raz było gorzej.

> w końcu zmieniłem kompa na staga.

> i od tej pory mniej się denerwuję.

> elpigaz ze swoim interfejsem i tymi komórkami ze swoimi wartościami wcale nie ułatwiają życia.

Potwierdzam w 100% Wg mnie u kolegi mapy wyglądają w miare OK. Dopiescic to moze chyba tylko jakiś magik

Napisano
  • Autor

> Potwierdzam w 100% Wg mnie u kolegi mapy wyglądają w miare OK. Dopiescic to moze chyba tylko jakiś

> magik

No widzisz , rozmawiałem z gościem który się zna na Elpigazie i powiedział mi że czasy gazu i benzyny są zbyt "idealne" , a powinny różnić się około 1ms , bo inaczej mieszkanka będzie za bogata ...

A ja gdzieś wyczytałem że czasy powinny się pokrywać ...

Po sugestii gazownika że mam za duże ciśnienie na reduktorze (fakt reduktor mam do 350KM wink.gif skreciłem reduktor i wykonałem ponownie autokalibrację i reset ECU.

I teraz wygląda to tak :

lpg20092010mapa.jpg

lpg20092010.jpg

Napisano

> No widzisz , rozmawiałem z gościem który się zna na Elpigazie i powiedział mi że czasy gazu i

> benzyny są zbyt "idealne" , a powinny różnić się około 1ms , bo inaczej mieszkanka będzie za

> bogata ...

> A ja gdzieś wyczytałem że czasy powinny się pokrywać ...

> Po sugestii gazownika że mam za duże ciśnienie na reduktorze (fakt reduktor mam do 350KM skreciłem

> reduktor i wykonałem ponownie autokalibrację i reset ECU.

> I teraz wygląda to tak :

ja na Twoim miejscu wymieniłbym kompa, mapsensor, centralkę i czujniki na staga. i gwarantuję Twoje problemy się skończą.

bo albo się będziesz męczył do kónca życia z elpigazem albo raz na zawsze o nich zapomnisz.

problem w elpigazie polega na tym, że nie wiadomo czego chce w danej chwili ecu benzyny.

aby to zobaczyć trzeba w trakcie jazdy na elpigazie przełączać się gaz-benzyna-gaz.

w stagu to jest rozwiązane tak, że komp staga rysuje krzywą czasów wtrysku benzyny podczas jazdy na benzynie oraz krzywą pozornych czasów wtrysku benzyny podczas pracy na gazie. a jeśli krzywe gdzieś nie nachodzą na siebie to możesz to skorygować aby się pokryły.

i graficznie widzisz czy krzywe się pokrywają a w elpigazie jak to sprawdzić po tych komórkach ???

można je edytować w ciemno w stylu tu dodam 1, tam odejmę 2 - i magiczne słowa gazownika "teraz powinno być dobrze" - do pierwszego szarpnięcia.

to może sprawdzić tylko wróżka.

i jeszcze jedno, jak zrobiona autokalibracja w elpigazie na postoju może zagwarantować poprawność działania podczas jazdy ?

w pewnym stopniu korekt będzie dokonywać ecu benzyny, ale jakieś tam szarpnięcia zostają i tak do usranej śmierci można to poprawiać zmieniać itp.

aż w końcu całego silnika nauczysz się na pamięć.

to właśnie swoim klientom oferuje elpigaz.

Napisano

> ale jakieś tam szarpnięcia zostają i tak do

> usranej śmierci można to poprawiać zmieniać itp.

> aż w końcu całego silnika nauczysz się na pamięć.

> to właśnie swoim klientom oferuje elpigaz.

Nie tylko - jest pare innych instalek ktorych soft tez pokazuje tylko same komorki z magicznymi cyframi. Rozwiazanie graficzne typu np Stag gwaratnuje latwosc wykrycia problemu a co za tym idzie regulacji.

Z ciekawosci i troche nie na temat - wie ktos jak to wyglada w BRC, albo KME czy Tartarini?

Napisano

> No widzisz , rozmawiałem z gościem który się zna na Elpigazie i powiedział mi że czasy gazu i

> benzyny są zbyt "idealne" , a powinny różnić się około 1ms , bo inaczej mieszkanka będzie za

> bogata ...

> A ja gdzieś wyczytałem że czasy powinny się pokrywać ...

> Po sugestii gazownika że mam za duże ciśnienie na reduktorze (fakt reduktor mam do 350KM skreciłem

> reduktor i wykonałem ponownie autokalibrację i reset ECU.

> I teraz wygląda to tak :

Wyglada rownie magicznie jak wygladało:) A roznica w jezdzie jest? I jak wyglada teraz suwak obrazujacy rozmiar dysz wtryskiwaczy? Nie pokazuje teraz ze sa za male?

Napisano
  • Autor

> Wyglada rownie magicznie jak wygladało:) A roznica w jezdzie jest? I jak wyglada teraz suwak

> obrazujacy rozmiar dysz wtryskiwaczy? Nie pokazuje teraz ze sa za male?

Jedzie inaczej. Jechałem na razie bardzo mały kawałek drogi i samochód zachowywał się według mnie poprawnie.

Sądzę że teraz poczekam i zobaczę jak będzie sie zachowywał i ile palił , a jak będzę nie zadowolony to jadę do gazownika.

Mam takich dwóch co się znają i sądzę że powinno być ok.

Jednakże mam po prostu mało czasu i nie mam kiedy jechać. Dodatkowo wiem jakie podejście mają Ci gazownicy (ustawiają na postoju) i za tę "regulację" słono kasują kasy.

A że mam kabelek i soft to czemu nie samemu spróbować ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.