Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubywa płynu i wypluwa rurą.

Featured Replies

Napisano

Ubywa płynu chłodniczego i dość dużo tak że widać jak rurą wdechową wypluwa. Czy można w takim stanie jechać, co mogło się stać silnik 1.6 16V z gazem. Czy kichniecie mogło coś uszkodzić, nie sprawdziłem świec czy do komory dostaje się uszczelką pod głowicą ubywający płyn.

Napisano

> Ubywa płynu chłodniczego i dość dużo tak że widać jak rurą wdechową wypluwa. Czy można w takim

> stanie jechać, co mogło się stać silnik 1.6 16V z gazem. Czy kichniecie mogło coś uszkodzić,

> nie sprawdziłem świec czy do komory dostaje się uszczelką pod głowicą ubywający płyn.

Tak wlasnie sie dzieje

Napisano

> Ubywa płynu chłodniczego i dość dużo tak że widać jak rurą wdechową wypluwa. Czy można w takim

> stanie jechać, co mogło się stać silnik 1.6 16V z gazem. Czy kichniecie mogło coś uszkodzić,

> nie sprawdziłem świec czy do komory dostaje się uszczelką pod głowicą ubywający płyn.

UPG kaput.

Napisano

> stanie jechać, co mogło się stać silnik 1.6 16V z gazem.

UPG wydmuchane.

Jechać możesz, pod warunkiem, że będziesz pilnował poziomu płynu i z oleju jeszcze nie zrobiła się kawa z mlekiem.

Ale prędzej czy później, będzie ci tak dmuchało, że płyn będzie permanentnie wypluwany, albo pójdzie do oleju i wtedy już nie radze nawet kilometra jechac dalej. Grozi przegrzaniem silnika, popękaniem pierścieni czy nawet głowicy.

Napisano
  • Autor

Było tak że po przejechaniu 5 km trzeba było dolać 1 litr płynu z rury mocno wydmuchiwało płyn. Po przejechaniu 200 km na razie się wszystko uspokoiło nie bierze płynu ani nie wydmuchuje. Zastanawiam się czy reduktorem gazu mógł się przedostawać płyn do komory spalania. Świece sprawdzałem były wszystkie jednakowego koloru jasne. Na razie jeżdżę i obserwuje.

Napisano

A jestes pewny, ze z wydechu wydobywal sie plyn z ukladu chlodniczego, a nie woda, ktora jest normalnym zjawiskiem. Wg mnie miales poprostu zapowietrzony uklad. W 1,6 16v ze zbiorniczkiem przy chlodnicy, to czeste zjawisko, trzeba czesto sprawdzac poziom i to przez dolanie, bo to dziwny uklad

Napisano

> przy chlodnicy, to czeste zjawisko, trzeba czesto sprawdzac poziom i to przez dolanie, bo to

> dziwny uklad

Oj tak, oj tak... Sam mam ochotę na chłodnicę ze zbiorniczkiem od klimowej wersji cool.gif

Napisano

> W 1,6 16v ze zbiorniczkiem

> przy chlodnicy, to czeste zjawisko, trzeba czesto sprawdzac poziom i to przez dolanie, bo to

> dziwny uklad

Bardzo dziwny frown.gif Odpowietrznik na chłodnicy to nie wiem po co jest jak nigdy tamtędy płyn mi nie chce lecieć w ilości większej niż kilka kropel.

Ostatnio zmieniałem termostat i płyn i sie nakombinowałem aby tam pociekło i nic.

Napisano

> Ostatnio zmieniałem termostat i płyn i sie nakombinowałem aby tam pociekło i nic.

Metoda na to jest jedna. Zalac pod korek

Uruchomic silnik, kolejno rozszczelniac odpowietrzniki, nagrzewnica, chlodnica, jak juz zacznie cieknac wszedzie, znowu zalac pod korek. Nadmiar pozniej zostanie wydmuchany zaworkiem w korku.

Co jakis czas zalewac, co najmniej polowe od MAX do korka. To jakas paranoja, jak moze byc kontrola poziomu, zrealizowana ponizej gornego poziomu cieczy, ktora praktycznie siega do przepustnicy, Mialem juz taki objaw, ze poziom pokazywalo polowa MIN MAX a podczas dolewania, zaczal sie podnosi dopiero po wlaniu litra plynu

Napisano

> Metoda na to jest jedna. Zalac pod korek

Żeby było tak prosto frown.gif

Zalałem podczas odpowietrzania tyle, że korkiem się wylewało jak silnik się nagrzewał. Potem pilnowałem poziomu max i po włączeniu wentla odpowietrznikiem na nagrzewnicy płyn był a na chłodnicy tylko parę kropel.

> Uruchomic silnik, kolejno rozszczelniac odpowietrzniki, nagrzewnica, chlodnica, jak juz zacznie

> cieknac wszedzie, znowu zalac pod korek.

ja przy nalewaniu podkręcałem. potem jak było pod korek to zakręciłem odpowietrzniki. Uruchomiłem silnik w miarę nagrzewania płyn się wylewał po odkreceniu odpowietrznika utrzymywał się na stałym poziomie. Korek nie zakręcony

> Co jakis czas zalewac, co najmniej polowe od MAX do korka.

to po co jest zaznaczony poziom max icon_rolleyes.gif

>To jakas paranoja, jak moze byc kontrola

> poziomu, zrealizowana ponizej gornego poziomu cieczy, ktora praktycznie siega do przepustnicy,

jakis dziwny ten układ w oplu bez odpowietrzników układ raz napełniony trzyma poziom.

> Mialem juz taki objaw, ze poziom pokazywalo polowa MIN MAX a podczas dolewania, zaczal sie

> podnosi dopiero po wlaniu litra plynu

No właśnie jakies to dziwne i ten zbiorniczek w którym i tak nic nie widac crazy.gif

Napisano

> Korek nie zakręcony

Wlasnie ma byc zakrecony, zeby bylo cisnienie w ukladzie, wtedy pojawi sie tez na chlodnicy

> to po co jest zaznaczony poziom max

nie wiem

> No właśnie jakies to dziwne i ten zbiorniczek w którym i tak nic nie widac

no nie widac

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.