Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wygaszanie światła kabiny Astra F

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chciałbym zrobić u siebie wygaszanie światła kabiny, czyli kiedy zamknę drzwi światło nie wyłączy się od razu tylko powoli wygaśnie.

Czy ktoś wie jak to zrobić?

Pozdrawiam

Napisano

TAK

użyj Szukajki

PZDR VEN

Napisano

> Czy ktoś wie jak to zrobić?

wejdz na allegro i za pare złotych kup ściemniacz gotowy który wpinasz w kabelki przy lampce i wszystko hula jak należy - ja taki u siebie mam od paru lat...

Napisano

> na zachete abys od nas nie odszedł klik

to na zniechętę:

dlaczego są aż 4 kabelki?

bo w stilo mi się podoba taka opcja i w asterce też bym nie pogardził

Napisano

> to na zniechętę:

> dlaczego są aż 4 kabelki?

nie wiem, nie przyglądałem sie temu

podałem dla przykładu pierwszą lepszą aukcję

u mnie z tego co pamietam były chyba 2 lub 3 kabelki

może ten ma jakieś dodatkowe funkcje wink.gif

Napisano

> nie wiem, nie przyglądałem sie temu

> podałem dla przykładu pierwszą lepszą aukcję

> u mnie z tego co pamietam były chyba 2 lub 3 kabelki

> może ten ma jakieś dodatkowe funkcje

napiszę do gościa, może rozwieje moje wątpliwości:)

Napisano

> napiszę do gościa, może rozwieje moje wątpliwości:)

może dodatkowe wyjścią sa np. do plusa po stacyjce itd.

Napisano

> może dodatkowe wyjścią sa np. do plusa po stacyjce itd.

w aukcji nic o takich opcjach nie ma, myślę że by się pochwalił. Ja bym był zadowolony bo plus po stacyjce mam już tam pociągnięty jak montowałem silniczek szyberdachu:)

Napisano
  • Autor

> to na zniechętę:

> dlaczego są aż 4 kabelki?

> bo w stilo mi się podoba taka opcja i w asterce też bym nie pogardził

Hmm, wydaje mi się ze są 4 kabelki bo, 2 idą do masy włącznika w drzwiach( przecinasz ten kabelek i jednym laczysz sie do kabelka, a drugim w miejsce gdzie szedl ten kabelek), 3 to plus a 4 to masa tego kondensatorka. Jeśli chcesz "+" po stacyjce, to musisz kupić taki z 5 kablami, jest też na allegro za 17 zł.

Napisano

>>Jeśli chcesz "+" po stacyjce, to musisz kupić taki z 5 kablami, jest też na allegro za 17 zł.

Ja zakupiłem w zwykłym sklepie za 9,50zł.

Ma funkcję natychmiastowego wygaszania po przekręceniu kluczyka.

Posiada 3 kabelki, nic nie trzeba było przecinać.

Napisano

> Ja zakupiłem w zwykłym sklepie za 9,50zł.

> Ma funkcję natychmiastowego wygaszania po przekręceniu kluczyka.

> Posiada 3 kabelki, nic nie trzeba było przecinać.

właśnie skazałeś się na lawine pytań;)

kupiłeś w pięknym mieście Łodzi? gdzie? duże to to jest, mieści się w lampce? zadowolony jesteś z użytkowania?

Napisano

> zadowolony jesteś z

> użytkowania?

jaki byś nie kupił to będziesz zadowolony z tego urządzenia patrząc na to co masz teraz biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Ja zakupiłem w zwykłym sklepie za 9,50zł.

> Ma funkcję natychmiastowego wygaszania po przekręceniu kluczyka.

> Posiada 3 kabelki, nic nie trzeba było przecinać.

A jak zamkniesz drzwi to nie przygasa od razu o połowe ?

Napisano

> A jak zamkniesz drzwi to nie przygasa od razu o połowe ?

Tylko lekko przygasa od razu po zamknięciu, trochę świeci ze stałą intensywnością, potem dość szybko gaśnie (faza ściemniania trwa dużo krócej niż fabrycznie w G)

Napisano

> właśnie skazałeś się na lawine pytań;)

> kupiłeś w pięknym mieście Łodzi? gdzie?

Przy Zielonym Rynku, na ul Małej sklep Luxel. Ze 2lata temu.

>duże to to jest, mieści się w lampce?

Wielkość pudełka zapałek. Ponieważ gdy go miałem zakładać musiałem powalczyć z przewodami przy przełączniku świateł, i miałem na wierzchu masę i +stacyjkowy, to wrzuciłem za wyłącznik. Przewód od krańcówki drzwi też był pod ręką.

>zadowolony jesteś z

> użytkowania?

Jest lepiej niż bez, ale świeci krócej niż w G.

W zasadzie założyłem go na wyraźne życzenie żony, bo ja po palcu trafiam oink.gif i nie muszę patrzeć.

Jak by dał większy kondensator to by dłużej świecił, ale nie chce mi się go wygrzebywać.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam taki ściemniacz 7-przewodowy. Chcę go podłączyć do centrlanego zamka, żeby tak jak w astrze g lampka zapalała się po podniesieniu zamka przed otwarciem drzwi. Nie mogę sobie jednak z tym fantem poradzić. Dodam, że kabelki odnalazłem właściwe pod osłoną progu w nogach kierowcy. Wszystko poza tym działa prawidłowo. lampka ściemnia się fajniutko. Pozdrawiam

Może ktoś montował wcześniej takie ustrojstwo i miał podobny problem??

oto mój ściemniacz

Kliken

Napisano

Instrukcję montażu mam. Ja zamontowałem, wygaszanie działa super szczególnie w nocy, jednak tak jak pisałem jest problem z tym centralnym zamkiem, lampka nie chce się palić po uruchomieniu centralnego. Daj znać jak Ci poszło...

Napisano

> Instrukcję montażu mam. Ja zamontowałem, wygaszanie działa super szczególnie w nocy, jednak tak jak

> pisałem jest problem z tym centralnym zamkiem, lampka nie chce się palić po uruchomieniu

> centralnego. Daj znać jak Ci poszło...

ale ja nie kupiłem tego sterowanego centralnym. zanim się zdecydowałem na zakup to trochę buszowałem po ich forum i z tego co pamiętam to ich ściemniacze działają tylko jeśli od centralnego idzie w kablu plus albo minus (nie pamiętam co dokładnie). Być może u Ciebie idzie odwrotnie? W każdym razie jak coś to zapytaj na ich forum - myślę że kompetentnie odpowiedzą i doradzą.

Napisano

Ja już chyba wiem o co chodzi. Cz w astrze sterowany jest masą. Odnalazłem te kabelki, które są odpowiedzialne za otwieranie i zamykanie zamka. Mam do nich jednak podpiętą centralkę na pilot. Być może trzeba wbić się właśnie w jej kable sterujące, dopiero tak być możę zadziała. Pożyjemy, zobaczymy jeśli nie, to nie będzie tej funkcji. A szkoda, bo te parę dopłaconych złotych właśnie na to pójdzie w błoto... Pozdrawiam i czekam na wyniki podłączania.

Napisano

> Instrukcję montażu mam. Ja zamontowałem, wygaszanie działa super szczególnie w nocy, jednak tak jak

> pisałem jest problem z tym centralnym zamkiem, lampka nie chce się palić po uruchomieniu

> centralnego. Daj znać jak Ci poszło...

a jesteś pewien że dobre kabelki znalazłeś? możesz to sprawdzić w ten sposób:

żabkę od próbówki podpinasz pod masę a szpikulcem dotykasz końca tych twoich kabelków. Przy czym zamek musisz zamknąć przed sprawdzaniem ręcznie (bolec wciśnięty). Jeśli zamek się odpowiednio otwiera i zamyka to znaczy że masz dobre kabelki.

Przy okazji przypomniało mi się coś: na tym forum pisali w którymś temacie że ich ściemniacz zadziała jeśli impuls trwa ileś tam setnych sekundy. Być może u Ciebie trwa krócej? W każdym razie upewnij się tą moją metodą czy masz dobre kable.

Ps. widziałem że już walczysz u nich na forum:D

Napisano

Kabelki na pewno są dobre. Mam przecież centralkę na pilot podłączoną pod fabryczny centralny zamek. Aha no i miernik poszedł dziś w ruch, więc to na 200% te. Brązowo-czarny zamyka, brązowo-biały otwiera znam już na pamięć biglaugh.gif

Napisano

> Kabelki na pewno są dobre. Mam przecież centralkę na pilot podłączoną pod fabryczny centralny

> zamek. Aha no i miernik poszedł dziś w ruch, więc to na 200% te. Brązowo-czarny zamyka,

> brązowo-biały otwiera znam już na pamięć

słuchaj, tu na forum jest taka podpowiedź, żebyś sprawdził czy ściemniacz działa sam w sobie z tą opcją:

Można łatwo sobie sprawdzić czy działa dotykając np. zielonym do masy czy plusa i lampka powinna się zapalić.

I tu:

Proszę sprawdzić czy po zamknięciu drzwi i przekręceniu stacyjki lampka się widocznie szybciej wygasza oraz czy po jej wyłączeniu zapala się. Jeśli nie to możliwe, że coś jest ze stacyjką i ściemniacz myśli, że cały czas jest włączona. Co by wyjaśniało problem z programowaniem jak również z centralnym, ponieważ przy włączonej stacyjce centralny nie zapali lampki.

Napisano

Opcja ta działa w ściemniaczu. Sprawdzałem dotykając kabelkiem zielonym do masy (wtedy się zapalała) i brązowym (wtedy gasła). Ze stacyjką też w porządku. Przy zapaleniu stacyjki lampka przygasza się od razu (dodam, że mam ustawione podtrzymanie na 4 sek.). Rónież nie miałem problemów z zaprogramowaniem jej. Może wszystkiemu winna jest ta centralka na pilot, którą wcześniej dołożyłem. Spróbuje po prostu wpiąć się w nią i zobaczymy. kilka pomysłów mam. Zobaczę, pokombinuję

Napisano

> Opcja ta działa w ściemniaczu. Sprawdzałem dotykając kabelkiem zielonym do masy (wtedy się

> zapalała) i brązowym (wtedy gasła). Ze stacyjką też w porządku. Przy zapaleniu stacyjki lampka

> przygasza się od razu (dodam, że mam ustawione podtrzymanie na 4 sek.). Rónież nie miałem

> problemów z zaprogramowaniem jej. Może wszystkiemu winna jest ta centralka na pilot, którą

> wcześniej dołożyłem. Spróbuje po prostu wpiąć się w nią i zobaczymy. kilka pomysłów mam.

> Zobaczę, pokombinuję

u mnie wszystko zamontowane i śmiga elegancko:D walczyłeś coś dzisiaj?

Napisano

> u mnie wszystko zamontowane i śmiga elegancko:D walczyłeś coś dzisiaj?

Tak, walczyłem no i wywalczyłem. Żeby nie miernik walkę bym przegrał. Wszystko działa wyśmienicie w wersji 7-przewodowej. Na kablach centralki, które dają impuls na brązowo-biały (otwieranie) i brązowo-czerwony (zamykanie) dałem diody prostownicze, a przed nimi kabelek odpowiednio zielony i brązowy. teraz po otwarciu z pilota samochodu zapala się lampka jeszcze przed otwarciem drzwi i tak samo od razu wygasza się po zamknięciu auta z pilota. Efekt super. Polecam (oj żeby za bardzo reklamy nie robić.... biglaugh.gif

Napisano

> Tak, walczyłem no i wywalczyłem. Żeby nie miernik walkę bym przegrał. Wszystko działa wyśmienicie w

> wersji 7-przewodowej. Na kablach centralki, które dają impuls na brązowo-biały (otwieranie) i

> brązowo-czerwony (zamykanie) dałem diody prostownicze, a przed nimi kabelek odpowiednio

> zielony i brązowy. teraz po otwarciu z pilota samochodu zapala się lampka jeszcze przed

> otwarciem drzwi i tak samo od razu wygasza się po zamknięciu auta z pilota. Efekt super.

> Polecam (oj żeby za bardzo reklamy nie robić....

no to luz:D ja też firmę mogę spokojnie polecić, nawet z moją uboższą wersją ściemniacza.

Napisano

> no to luz:D ja też firmę mogę spokojnie polecić, nawet z moją uboższą wersją ściemniacza.

No cóż, nie ma rzeczy idealnych, przynajmniej w moim przypadku. Zawsze musi być coś nie tak. Zatem sa i straty. W aucie mam lampkę z halogenikami, które na razie musiałem poświęcić na rzecz ściemniacza. jednak i na nie przyjdzie czas, będą działać. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.