Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

regulacja hamulca ręcznego w mkII 1,2

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy w bębnie hamulcowym w P II są samoregulatory, które zapobiegają zmianie siły hamulca nożnego na tylnej osi po wyregulowaniu hamulca ręcznego. Chodzi o to czy po naciągnięciu lub poluzowaniu linki ręcznego (śrubą do regulacji w kabinie w tunelu) będzie ulegać zmianie skuteczność hamulca nożnego na tylnej osi? Dziękuję za info. Aha od razu także chciałbym zapytać czy ewentualny auatomatyczny samoregulator luzów mieści się w cylinderku hamulcowym czy też wygląda to inaczej, jak? Pozdrawiam.

Napisano

> Witam,

> Czy w bębnie hamulcowym w P II są samoregulatory, które zapobiegają zmianie siły hamulca nożnego na

> tylnej osi po wyregulowaniu hamulca ręcznego. Chodzi o to czy po naciągnięciu lub poluzowaniu

> linki ręcznego (śrubą do regulacji w kabinie w tunelu) będzie ulegać zmianie skuteczność

> hamulca nożnego na tylnej osi? Dziękuję za info. Aha od razu także chciałbym zapytać czy

> ewentualny auatomatyczny samoregulator luzów mieści się w cylinderku hamulcowym czy też

> wygląda to inaczej, jak? Pozdrawiam.

Jest samoregulator i nie jest on w cylinderku tylko przy szczękach. Nie wiem o co ci chodzi z tą regulacją ale auto tak samo hamuje czy linka od ręcznego jest założona i działa czy jest urwana i jej nie ma.

Napisano
  • Autor

Nie jestem specem, ale to chyba proste. Ręczny nie ma osobnych klocków w bębnie. Linka ręcznego podpięta jest do klocków hamulca nożnego. Zatem gdyby nie został zastosowany jakiś mechanizm automatycznej regulacji to zwłaszcza skrócenie linki (zmniejszenie luzu) bezpośrednio wpływałoby na odległość klocków od bębna. A to z kolei na siłę hamowania hamulca nożnego. Ale skoro mówisz, że taki mechanizm auto regulacji jest to w porządku. Właśnie zamierzam skrócić linkę ręcznego a nie chcę przy okazji popsuć nożnego hamulca. Znalazłem w eLearn do Stilo procedurę regulacji ręcznego. Tam jest też auto regulator i wykorzystam ją do Punto. pozdro

Napisano

> Nie jestem specem, ale to chyba proste. Ręczny nie ma osobnych klocków w bębnie. Linka ręcznego

> podpięta jest do klocków hamulca nożnego. Zatem gdyby nie został zastosowany jakiś mechanizm

> automatycznej regulacji to zwłaszcza skrócenie linki (zmniejszenie luzu) bezpośrednio

> wpływałoby na odległość klocków od bębna. A to z kolei na siłę hamowania hamulca nożnego. Ale

> skoro mówisz, że taki mechanizm auto regulacji jest to w porządku. Właśnie zamierzam skrócić

> linkę ręcznego a nie chcę przy okazji popsuć nożnego hamulca. Znalazłem w eLearn do Stilo

> procedurę regulacji ręcznego. Tam jest też auto regulator i wykorzystam ją do Punto. pozdro

Oczywiście że jest samoregulator. W przeciwnym razie po każdych kilku tysiącach kilometrów musiałbyś podciągać ręczny lub pedał hamulca wpadałby głębiej. Fiat dla bębnów stosuje dwa rozwiązania samoregulacji w zależności czy jest ABS czy go nie ma więc spokojnie możesz wykorzystać instrukcje z innego fiata ok.gif

A sama regulacja jest bardzo prosta - zaciągasz ręczny na 3-4 ząbek i dociągasz linkę do momentu zablokowania kół i to wszystko. Samoregulatory zrobią resztę.

Napisano
  • Autor

Twój sposób regulacji jest chyba prostszy. Stilo ma ABS, moje Punto nie, więc chyba faktycznie wykorzystam twoją metodę.

Napisano

> Twój sposób regulacji jest chyba prostszy...... <

Witam,

Ostatnio przy kontroli tylnych hamulców zrobiłem parę fotek. Może Koledze się przydadzą w w/w temacie.

284218100-HamulcePunto070jpg.jpg

284218100-HamulcePunto2jpgma%B3y.jpg284218100-HamulcePunto072jpg.jpg284218100-HamulcePunto078jpg.jpg284218100-HamulcePunto077jpg.jpg

post-115567-1435250984093_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.